Hlavní obsah

Nebaví vás sezení na home office? Pořiďte si nové vybavení

Foto: Lenovo

Správné vybavení je dobrou prevencí proti chronickým bolestemFoto: Lenovo

Dospělý člověk stráví sezením v průměru 50 až 70 procent času, kdy je vzhůru. Odborníci se shodují na tom, že pokud sedíme příliš často, dlouho, a navíc špatným způsobem, můžeme si přivodit chronické bolesti zad, ale i jiná vážnější onemocnění. Jak bolestem a nemocím předcházet a co by nemělo ve vašem vybavení na home office chybět?

Článek

Pokud většinu dne prosedíte za stolem u počítače, nejste v tom sami. Čtyři z deseti zaměstnanců v České republice tráví podle Eurostatu svou pracovní dobu vsedě. Připočítáte-li k tomu čas, který běžný člověk stráví sezením u televize, jídla, či v MHD, výsledný čas strávený vsedě může dosáhnout 10 až 12 hodin. To už je poměrně vysoké číslo. Nic ale není ztraceno, pokud budete dodržovat ergonomická pravidla a přizpůsobíte jim svůj pracovní koutek i návyky.

Ergonomie: 11. přikázání pro home office

Základem je sedět rovně, aniž byste měli kulatá záda, a udržovat loketními, bederními a kolenními klouby úhel 90 stupňů. Pak už stačí jen napřímit hlavu a celé vaše tělo se srovná samo. Sed by však neměl být strnulý, ale co nejvíce uvolněný. Pomoci vám může kvalitní stůl a židle s područkami s nastavitelnou výškou, které uleví i vašim rukám.

Foto: Lenovo

Počítač Lenovo IdeaCentre AiO 5 je vhodnou výbavou na home officeFoto: Lenovo

Střídejte pasivní a aktivní sezení se stáním

Využít můžete speciální zdravotní židle, balanční stoličky nebo i gymnastické míče, které seženete za pár korun. Zapojíte tak při sezení svaly trupu, což celkově zlepšuje držení těla a stimuluje krevní oběh. Své výhody má i stání u stolu při práci s počítačem neboli standing office.

Pro tzv. standing office jsou ideální počítače typu All-in-One, se kterými je snadná manipulace a zajistí volný prostor bez zbytečných kabelů. Produkty takového typu nabízí společnost Lenovo. Například elegantní IdeaCentre AiO 5, který začíná na příznivých cenách a nabízí zároveň skvělou výbavu včetně dostatečného množství portů pro připojení externích zařízení.

Foto: Lenovo

Lenovo Tab P11 Pro zajistí pohodlí a větší svobodu pohybuFoto: Lenovo

Videokonference nebo online porady za chůze

Zapojte chůzi při samotné práci. Ideální jsou pro to hybridní zařízení jako je Lenovo Tab P11 Pro – tablet s klávesnicí a dotykovým perem, který překvapí výkonem. Jednoduše vezmete tablet do ruky a můžete se při videokonferencích procházet po bytě. V případě únavy si s ním i během online schůzek při vypnuté videokameře na chvíli lehnout a protáhnout si ztuhlá záda.

Nezapomínejte na pravidelné přestávky

Během celodenního sezení se pravidelně protahujte. Nastavte si upozornění a po hodině sezení se jděte projít a protáhnout. Mějte však na paměti, že takové cviky rozhodně nemohou nahradit další aktivní pohyb, který je pro vaše zdraví velmi důležitý. Lékaři obecně doporučují sportovat alespoň dvakrát či třikrát týdně. Proto si zkuste v týdnu naplánovat i další fyzické aktivity, ať už běh, jízdu na kole nebo plavání.

Načítám