Hlavní obsah

Nebezpečí! Víte, co dýcháte?

Foto: archiv firem

Zvláště děti s alergií potřebují čistý vzduchFoto: archiv firem

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astma, alergie, stále plný nos... To je jen malý výčet zdravotních problémů, za které může znečištěný vzduch! A nejen teď v zimě! Ochraňte před nimi sebe i své děti. Pořiďte si čističku vzduchu!

Článek

Uvnitř je vzduch znečištěnější

Je zima, trávíte víc času doma, uvnitř budov. A s tím přichází to největší ohrožení. Přestože bydlíte ve městě, tak vzduch, který dýcháte, je znečištěnější než venku. Proč? Můžou za to různé zápachy – ať už zvenku nebo od sousedů, dále se na kvalitě vzduchu uvnitř místností podílí minimální větrání, různé výpary z těkavých látek, chemické sloučeniny, které se uvolňují z plastů, jež jsou součástí celé řady výrobků, které používáme. A v neposlední řadě také spory plísní nebo výtrusy roztočů, které se mohou v něm pohybovat. Toho všeho vás zbaví kvalitní čistička vzduchu.

Zatočí s prachem a zvlhčí vzduch!

Čističkami vzduchu jsou běžně vybaveny kanceláře, restaurace, ale mnohé firmy vyrábějí i malá provedení do domácností, tzv. miničističky. Jak fungují? Jejich základní součástí jsou speciální filtr nebo filtry, které dokáží spolehlivě zachytávat mikroorganismy a další nečistoty. Přes tyto filtry neustále cirkuluje vzduch, který se takto čistí. Právě použité filtry jsou tím, čím se jednotlivé čističky od sebe odlišují.

Nejlevnější čističky používají filtry vodní, u kterých je třeba pravidelně měnit vodu. Tyto filtry jsou schopné zachytit 50 až 70 % prachu. Zároveň také působí na zvlhčování vzduchu. Další typ čističek využívá nejmodernější, tzv. HEPA filtry. To je vlastně chomáč náhodně uspořádaných vláken, které vykazují velmi vysoké čisticí schopnosti – dokáží zachytit až 99,97 % částic o velikosti 300 nanometrů, částice s jinou velikostí zachycují s ještě větší spolehlivostí. Hojně zastoupené jsou také čističky s tzv. elektrostatickým filtrem, který lze omývat vodou či otírat hadříkem. Tyto filtry pracují na principu elektrostatického vychytávání nabitých částiček, které se vznáší ve vzduchu. Další čističky využívají ionizátoru, který urychluje usedání mikročástic. Tyto čističky jsou oblíbené pro svůj bezhlučný provoz.

Foto: archiv firem

Čističky jsou vhodné i do školyFoto: archiv firem

Podle čeho vybrat čističku vzduchu?

Při výběru čističky je třeba dbát na jeden podstatný fakt, a to sice na hladinu ozónu, který produkují. Ozón, který se usazuje příliš nízko, je totiž pro nás škodlivý a může vést k bolestem hlavy, na prsou a různým chronickým onemocněním. Čističky vzduchu bychom měli umísťovat ve střední vzdálenosti mezi oknem a dveřmi, a to na stěně, nebo třeba na poličce. Dále je potřeba hlídat filtr, aby se nezanesl - pravidelně ho čistit nebo vyměňovat (podle typu čističky). Čistička by měla být v provozu po celou dobu přítomnosti osob v místnosti a do každé místnosti patří jedna čistička.

Čistička Ionic-CARE Triton X6, která zachytí až 96 % všech nečistot (prach, kouř, pyly, výtrusy roztočů či spory plísní), funguje na principu elektrostatického filtru. Nabízí bezhlučný provoz bez potřeby měnit filtr. Ten stačí jen podle potřeby setřít hadříkem. Stojí 3333 Kč.

Čistička Z 9124 Electrolux spoléhá na dva filtry. První je uhlíkový filtr, který snadno zachytí prach způsobený plyny. Nevýhodou je pak potřeba výměny filtrů v pravidelných časových intervalech. Druhým stupněm filtrace je speciální omyvatelný HEPA filtr. Čistička má na čelní straně řadu stavových diod, které informují o aktuálním stupni výkonu a znečištění. Lze ji ovládat pomocí dálkového ovladače a přijde vás na 6990 Kč.

Slovo lékaře

Alergolog Radim Hanák příznivý vliv na zdraví potvrzuje: „Čističky vzduchu dokážou pacientům s alergií nebo astmatem výrazně pomoci. Správně zvolené zařízení snížuje obsah poletavých nečistot a alergenů (prach, pyly, plísně). Menší koncentrace těchto dráždivých částic ve vzduchu se pak pozitivně projeví útlumem alergických potíží. Z vlastní zkušenosti doporučuji čističky s HEPA filtrem nebo ještě lépe elektrostatickým filtrem a ionizací. Ta sama o sobě má pozitivní dopad na celkový zdravotní stav."

Do zdraví se investovat vyplatí!

Reklama

Související témata:

Načítám