Hlavní obsah

Nebojte se přijímaček!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Biflovat na poslední chvíli nemá smyslFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Do přijímacích zkoušek na střední školy zbývá už jen pár týdnů. Jak můžete pomoci svému dítěti? V první řadě uklidněte je i sebe a poraďte potomkovi vhodnou strategii - dál už je to na něm.

Článek

Nepropadejte panice. Ta totiž v posledních několika letech panuje spíš v ředitelnách středních škol a zejména potom středních odborných učilišť. Vzhledem k demografickému vývoji o jejich služby stojí stále méně uchazečů. Dokonce do té míry, že některé obory školy neotvírají vůbec a některé školní ústavy dokonce zavřely zcela své brány.

Na gymnázium bez příjímaček?

Učiliště až na výjimky přijímací zkoušky zrušila a většina středních odborných škol také. Dokonce ani čtyřletá gymnázia často přijímačky nedělají. Vybírají si své budoucí studenty na základě vysvědčení z osmé a deváté třídy, případně výsledků na školních olympiádách z příslušných předmětů a podobně. Což může být výhoda i nevýhoda zároveň. Pokud vaše dítě navštěvuje těžší základní školu, například vyhlášenou jazykovou, jeho trojky by na mnohé jiné základce byly rázem dvojkami anebo i jedničkami. Na druhou stranu vás může utěšovat, že ve znalostech by často ony „jedničkáře" předstihlo.

Hlásí se vaše dítě na školu, kde ho přijímací zkoušky čekají? Ještě máte čas pomoci mu s přípravou. Pozor: pokud váš deváťák patří k těm úzkostnějším, první podmínkou je nalít mu do žil trochu sebevědomí. Příliš mu nepomůžete, pokud budete hodnotit jeho cvičné testy poznámkou: „Všechno špatně," případně „Takhle se tam určitě nedostaneš".

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mnohé stresuje časové omezeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak udělat přijímačky

Naopak, je třeba v klidu si s ním sednout a vysvětlit mu, že zaprvé se svět nezboří, když se mu zkoušky nepovedou, přihlášky jste podávali na tři školy, a pokud jeho zájem o vybraný obor přetrvá, může zkusit o rok později přestoupit. No a zadruhé poradit mu se strategií, se kterou by měl ke zkouškám (a to nejen k těm přijímacím) přistupovat...

... Čas na vypracování je totiž omezen a právě tenhle stres se může stát pro mnohé žáky kamenem úrazu. Proto mu poraďte: to, co ti nejde, přeskoč a nejprve vyřeš úlohy, se kterými si víš rady. K těm prvním se vrať až ve zbývajícím čase. A také se vyplatí vybírat úlohy i podle bodového hodnocení. Úkol za více bodů, samozřejmě pokud znáš řešení, se ti v konečném součtu hodí víc. Právě k takovému uvažování však potřebuje vaše dítě chladnou hlavu, a pokud by se vám podařilo jenom to, udělali jste pro jeho úspěch maximum.

Dobré je i vyzkoušet pár cvičných testů. Na webových stránkách středních škol jsou často k dispozici zadání přijímací testů z minulých let. To je ideální způsob, jak si vyzkoušet „přijímačky nanečisto". Pokud zrovna vaše škola nic takového na webu nenabízí, podívejte se na stránky škol stejného typu. Někde na minulá zadání určitě narazíte.

Další možností jsou internetové testy společnosti SCIO. Na základě zkoušek této vzdělávací agentury mimochodem přijímají studenty i školy, a to nejen střední, ale i vysoké. Základní balíček testů on-line stojí necelých dvě stě korun. Podobnou službu nabízí i společnost Zkoušky nanečisto. Na jejich webových stránkách najdete nabídku on-line zkoušek, jedno kolo stojí dvě stě třicet korun. Pomoci s přípravou ale mohou i tištěné publikace. Řada brožur nakladatelství SPN se prodává pod všeříkajícím názvem „Přijímací zkoušky na SŠ. Hodit se mohou i knihy nakladatelství Computerpress na stejné téma.

Vám, milí rodiče, přejeme pevné nervy a vašim dětem, budoucím studentům středních škol, úspěch při vyplňování přijímacího testu!

Reklama

Načítám