Hlavní obsah

Nechat si zašít žaludek? I tak se dá zhubnout, není to ale pro každého

Foto: Thinkstock

Ke zhubnutí je třeba radikální změna jídelníčku. A to i v případě, že vám pomáhají invazivní zákrokyFoto: Thinkstock

Reklama

Pokud potřebujete shodit deset kilo do plavek, nejsou tyhle metody nic pro vás. Pro lidi, které těžká obezita ohrožuje na zdraví, můžou být ale různé způsoby zmenšení žaludku jedinou šancí.

Článek

Nepředstavujte si to ovšem jako procházku růžovým sadem a hubnutí zcela bez vlastního přičinění. Bariatrické operace jsou určené pro pacienty s těžkou obezitou (BMI 40 a víc), na které žádná jiná léčba nezabrala a nejsou schopni se „uhlídat“.

Jde o zákroky na doporučení odborných lékařů, a protože mnohdy jde již opravdu o život pacienta, mohou být zákroky hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Zákroky jsou sice vysoce bezpečné, přesto ale s sebou nesou nejrůznější omezení a nepohodlí. A pokud se nenaučíte jíst jinak, časem budete mít kila zpátky.

Jaké metody jsou dostupné?

Bariatrické výkony lze rozdělit na ty, při nichž se zmenší kapacita žaludku, a tím i možnost příjmu většího množství potravy najednou, a takové, které vyřadí určitou část zažívacího traktu (například tenkého střeva) z procesu trávení. V České republice se mnohem častěji provádí první typ operace. I těch je ale více druhů:

Gastrická bandáž žaludku je nejznámější a nejpoužívanější metoda. Sníží kapacitu žaludku jeho zaškrcením do tvaru přesýpacích hodin, takže vznikne menší, horní část a spodní, větší. Malou část žaludku celkem rychle naplní i malé množství jídla, pacient má pocit sytosti a netouží po dalším. Malé množství potravy pak přes otvůrek v místě zaškrcení pokračuje dále do trávicího traktu. Bandáž lze kdykoli odstranit.

Foto: Thinkstock

Hubnutí vyžaduje disciplínu. Když totiž překročíte určitou hranici tloušťky, je cesta zpět opravdu těžkáFoto: Thinkstock

„Výhodou u gastrické bandáže žaludku je fakt, že jde o vratný zákrok a také to, že lze regulovat sílu zaškrcení žaludku a tím i pacientův příjem potravy,“ vysvětluje MUDr. Aleš Bařinka z Nemocnice Mělník.

Plikace žaludku je operační metoda, při které se žaludek uvolní od okolí, část jeho stěny se zahrne dovnitř a zašije. Tím se samozřejmě zmenší i prostor, do kterého je množné ládovat potravu.

Sleeve gastrektomiefunguje na podobném principu jako plikace. Podstatná část žaludku se chirurgicky odstraní, takže vznikne útvar podobný rukávu u košile (sleeve). Výsledkem tohoto rozsáhlého výkonu není jen mechanické zmenšení žaludku; ovlivňuje i hladiny některých s obezitou spojených hormonů, které se právě v odstraněných částech tvoří. To omezuje pocit hladu. Obě tyto metody jsou ovšem nevratné, což vyvolává u mnoha lidí obavy.

BIB systém neboli intergastrický balon je narozdíl od předchozích typů zákroků neinvazivní, nechirurgická metoda. Měkký, roztažitelný balonek se pomocí zaváděcí trubice ústy vpraví do žaludku, a poté naplní solným roztokem, obsahujícím barvivo. Naplněný balonek volně plave v žaludku, čímž ho částečně zaplňuje a dodává tak pacientovi pocit sytosti.

Foto: Isifa

Těm, kteří nemají žádnou sebekázeň, musejí někdy zachraňovat doslova život operace, které omezí velikost vytahaného žaludkuFoto: Isifa

Nejde ovšem o trvalé řešení: balonek se umisťuje do žaludku na půl roku, do té doby by měl pacient zvládnout správné stravovací návyky, zvyknout si na menší množství jídla a zhubnout, co to dá. Po šesti měsících je třeba balonek vyjmout, žaludeční kyseliny už totiž mohly narušit jeho stěny a zvyšuje se riziko protržení. Pokud by se tak náhodou stalo dříve, pacient to pozná podle zabarvení moči a měl by okamžitě kontaktovat lékaře.

Nepředstavujte si, že si po kterémkoli z popsaných zákroků dáte guláš se šesti. Pacienti musejí dodržovat zvláštní stravovací pravidla: první týdny po zákroku přijímají jen tekutou, později mixovanou stravu.

I po přechodu na normální jídlo je nutné jíst často a po malých dávkách, hodně žvýkat a omezit pití před stolováním a během něj. Je také třeba myslet na to, že pružnost žaludku je opravdu obdivuhodná. Pokud si pacient dopřává, s trochou snahy ho dokáže opět vytáhnout a projíst se k původní váze.

Pacienti po zákrocích musejí vždy dlouhodobě docházet na pravidelné kontroly k odbornému lékaři.

Šli byste do toho? Nebo to už máte dokonce za sebou? Jaké to bylo?

Reklama

Související témata:
Stažení

Načítám