Hlavní obsah

Nechce vám říct, co se mu při milování líbí?

Foto: Thinkstock

Jestli vám za to partner stojí, musíte s ním mluvitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K lásce patří milování – bezesporu. Je krásné postupně objevovat to, co má druhý rád, a společně si užívat erotické romantično. Pokud ovšem funguje zpětná vazba a partner chce gesty či slovy prozradit, co mu je a co není příjemné. Stávkuje v tomto směru? Pak je to velký problém!

Článek

Nefunguje vám sexuální život? Nelíbí se vám, jak se k vám partner v posteli chová? Na nejen tyto problémy existuje jedna dokola omílaná a věčná rada: promluvte si s ním. Komunikace je totiž základ všeho. No jo, to je sice pravda, ale co když drahá polovička nechce udělat ani jeden vstřícný krok a mlčí?

Chce po mně, abych mu četla myšlenky

„Jsem se svým přítelem půl roku. Na začátku bylo milování dobré, ale on teď tvrdí, že jsem nudná a že chce víc,“ začíná své vyprávění čtenářka Lucka. „Zkoušela jsem s ním mluvit sprostě, popisovala jsem mu svoje fantazie, ale nic z toho prostě nefunguje. Když jsem se ho ptala, co teda vlastně chce, odpověděl, že na to musím přijít sama,“ svěřuje se Lucka. Prý kdyby s ní partner aspoň trochu spolupracoval a nebyl tak chladný, když se ho na sex ptá, bylo by to jiné. „Co s ním mám dělat? Jak mám pomoct jemu i sobě?“ ptá se a zoufale prosí o radu. Jde vůbec někoho přimět ke komunikaci, když nechce?

Samozřejmě že ne. Ale je hloupé, hned se k protějšku obrátit zády se slovy: „Tak si klidně trucuj. Takových jako jsi ty, můžu mít tisíc. Měj se." Nejspíš jste si ho nevybraly jen tak, a proto stojí za pokus, zjistit, co vězí za jeho odmítavým postojem.

Foto: Thinkstock

Otevřenost a komunikace vám pomohou překonat sexuální kriziFoto: Thinkstock

Vztah bez sexu a komunikace chátrá

Nevyplácí se doufat, že „to“ přejde, situaci neřešit a dál snít svůj sen o romantické lásce až za hrob. „Stává se, že do ordinace přijde žena, až když zjistí, že manžel je jí nevěrný, případně se s ní chce rozvést. Přitom třeba i několik let věděla o vzájemném sexuálním nesouladu,“ popisuje sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová v knize O sexualitě a partnerských vztazích. Každý přece ví, že zdravý vztah je založen na důvěře, respektu a otevřené komunikaci a že pravidelný pohlavní styk partnerský vztah utužuje a udržuje.

Zahrajte si na Columba: odhalte nekalost!

Hlavně je třeba od sebe oddělit dvě věci, neboť se může jednat o dva rozdílné problémy. Buď s vámi partner nechce spát (viz článek Nespí se mnou. Není erotofobik?), takže dlouhodobě odmítá vaše doteky a návrhy na milostné setkání a pravděpodobně ochladl, co se týče zájmu o vás (poznejte to díky článku Prý už ho nepřitahujete. Co s tím?), nebo je do sebe uzavřený tak, že není schopen o sexu mluvit, spoléhá na vaši aktivitu. Co pak?

„Primárně se zajímejte o to, proč má partner takové bloky. Když odhalíte příčinu problému, máte vlastně vyhráno,“ reaguje Lenka Černá, kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz. „Zkuste se tedy mimo ložnici partnera ptát, proč je tak ostýchavý, a snažte se z něj příčinu bloku dostat.“

Ale pozor, jděte na to jemně. V nějaké uvolněnější chvíli se s ním bavte o rodičích, o tom, jaký vztah má jeho otec k matce (zda partner nevyrůstal v přesvědčení, že žena si musí muže „zasloužit“), jestli měl pohodové dětství nebo jak vycházel se svými bývalými přítelkyněmi. I banální informace může odkrýt příčinu. A co dál?

Foto: Thinkstock

Zkuste si sexuální život zpestřitFoto: Thinkstock

Sexuální aktivita se cení, ale všeho s mírou

„Poté zapracujte na partnerově odblokování, a to krůček za krůčkem. Buďte v sexu iniciativní a nabízejte mu různé možnosti, avšak velice opatrně,“ dodává Černá. To znamená, že mu nebudete rozepínat kalhoty už v předsíni, když během večeře v restauraci mluvil jen o tom, jak se těší, až si dá sprchu a půjde spát. Je potřeba pro něj být výzvou, ne vyhrožující dominou. Někdy stačí letmý úchop ruky, pohlazení, polibek. Jde o to, spojit se s ním nejdříve citově, teprve pak tělesně, a věnovat tomu nějaký čas. Můžete nasadit i tajnou zbraň: svíčky, víno a feromony.

Nečekejte na zázrak

„Pokud partner i přes vaši snahu veškeré pokusy bojkotuje, rozmyslete si, do jaké míry je vztah bez kvalitního sexu představitelný,“ vysvětluje kouč. „Pokud totiž není sex uspokojivý, dost pravděpodobně to v samotném vztahu nebude fungovat a budete si hledat uspokojení mimo něj.“ Totéž platí i pro nespokojeného partnera.

Navíc jeho chování není tak docela „košer". Jestli se už doslova stavíte na hlavu, abyste se k partnerovi intimně přiblížily nebo z něj dostaly informaci, co a jak se mu vlastně líbí, zvažte, zda vám takový vztah stojí za to. Jeho chování vůči vám je bolestné a velice nezralé. „Muž, který si neumí užívat sexu a není otevřený, je zároveň bez sebevědomí, což se zákonitě bude odrážet i v jeho osobním a pracovním životě,“ uzavírá Lenka Černá.

Chcete s takovým pavoukem i přesto být? Chcete obětovávat další a další čas pro potěšení někoho, kdo není ochoten podílet se na procesu budování spokojeného vztahu? Vy máte po provedeném pokusu svědomí čisté, ale tyhle otázky si chtě nechtě musíte položit. Snaha? To ano, ale všechno má své hranice.

A jak s vámi o sexu mluví váš partner?

Reklama

Načítám