Hlavní obsah

Chcete při cvičení hubnout? Najezte se!

Foto: thinkstock

Že se spíš než na dobře provedený cvik soustřeďujete na vaše kručení v žaludku? Špatně!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za hodinu chcete jít sportovat a jste hladoví jak vlci. Co teď? Dát si něco malého, nebo se přemoci a vydržet až potom? Vždyť potřebujete zhubnout! Která z možností vám ale víc prospěje? Známe odpovědi!

Článek

Celý den se těšíte, až za vámi v práci zaklapnou dveře a vy zamíříte na badminton, zaběhat si nebo si zaposilovat na power plate. Jenže vám právě zakručelo hlasitě v žaludku... „To je situace, do které byste se nikdy neměli dostat, protože každý kvalitní trénink je podmíněn celkovou energetickou bilancí za celý den,“ vysvětluje trenér Radek Mirovský z Health & Fitness Olgy Šípkové. Pokud toto nemáte pod kontrolou, je vaše úsilí přinejmenším neefektivní. „Ale pokud k tomu přesto výjimečně dojde, tak ani hodinu před výkonem není pozdě na lehkou svačinku,“ uklidňuje trenér.

Lepší málo než vůbec

Rozhodně však nedoporučuje před výkonem hladovět: „Není nic horšího než bojovat při tréninku s přemáháním hladu či dokonce mdlobami způsobenými hypoglykémií,“ dodává a doplňuje, jak by podle něj měla vypadat malá svačinka před cvičením: jako vhodnou variantu by viděl kombinaci jednodušších sacharidů se složitějšími s co možná nejmenším obsahem bílkovin a tuku. „Vyšší podíl tuku a bílkovin by výrazněji zpomaloval stravitelnost a vstřebatelnost," doplňuje Radek Mirovský. Proto by část energie čerpal z obilnin a část z ovoce. Co se týká množství, tak dohromady jde o 30–50 g sacharidů (dle fyzických dispozic).

Foto: thinkstock

Salát vám doplní do těla vitaminy. Ale těsně před cvičením si ho nedávejteFoto: thinkstock

Co před cvičením (ne)jíst?

S ním souhlasí i ing. Iva Veselá, výživová expertka Holmes Place: „Výkon při tréninku může utrpět, cvičíte-li hladoví. Základním pravidlem je předzásobení organismu energií, takzvaná glykogenová zásoba. Bez ní nelze podat kvalitní výkon,“ říká a dodává, že nevhodné jsou například tvarohy, maso, luštěniny nebo tučné bílkoviny, jako je vepřové maso. Naopak k vhodným pokrmům doplňuje ještě další tipy: vločková nebo rýžová kaše, mírně oslazená například javorovým sirupem anebo kousek namazaného pečiva.

Pokud nejste v presu

Vedle jídla před cvičením i po něm se ale zaměřte i na svůj celkový jídelníček. Podle Ivy Veselé to neplatí pouze pro vrcholové sportovce, ale pro každého, kdo se potřebuje pořádně hýbat. „Výběr správných potravin je klíčem k úspěchu," uvádí expertka na výživu. Menu se odvíjí od toho, jaká fyzická zátěž nebo typ pohybu vás čeká. „Siloví atleti nebo lidé, kteří často posilují s cílem vybudovat svalovou hmotu, by měli ve skladbě klást důraz na více bílkovin, zatímco vytrvalcům – při více než šesti hodinách aerobního tréninku týdně – výrazně prospěje bohatší výběr stravy obsahující sacharidy,“ radí Iva Veselá.

A co do žaludku pak?

Rada pro ty, co chtějí shodit nějaká kila: „Jestliže jste správně jedli před cvičením, je důležité udržet takzvaný po-spalovací efekt, při kterém dochází k využívání mastných kyselin, tedy tuků a zhruba 30 až 40 minut nic nejíst, pouze pít," uvádí nutriční expertka. Podle denní doby si pak dopřejte svačinku, popřípadě hlavní jídlo – to pak až dvě hodiny po docvičení.

Není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Co myslíte?

Reklama

Načítám