Hlavní obsah

Nedosáhnete orgasmu? Nebojte, jde to léčit!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Anorgasmii většinou způsobí psychický blokFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi ženy, kterým sex nepřináší vyvrcholení? Předstíráte vášeň jen kvůli partnerovi? Nezoufejte! Ve více než devadesáti procentech totiž takzvanou anorgasmii způsobuje vaše psychika a různé zábrany. Ty se dají odstranit psychoterapeutickými metodami nebo léky.

Článek

Orgasmus zablokovala matka

Zoufalé ženy se svěřují: „Miluji svého partnera a sex s ním mám ráda. Nemohu však dosáhnout vyvrcholení. Jsem asi nemocná." Drtivý počet případů anorgasmie je však způsobený psychickými důvody - přepracovaností, potížemi v práci či doma, starostmi o děti a podobně. „Anorgasmie existuje primární, tedy že se ženě nepodařilo dosáhnout orgasmu nikdy, a sekundární, kdy se vyvrcholení dostavilo a pak to najednou nejde," říká sexuolog Tomáš Dvořák.

Fyziologické příčiny bývají hormonální, kardiologické a podobně. Důvodem psychické anorgasmie může být prudérní výchova, znásilnění nebo jen uvedený stres či dlouhodobá bolest. „Do ordinace mi přišla mladá žena. Svěřila se, že svého přítele miluje, ale orgasmu nedosáhne a vyvrcholení jen předstírá," popisuje doktor Dvořák. Postupně vyplavalo na povrch, že pacientka byla vychovávána matkou, která považovala vše tělesné za špinavé a ženu vždy za oběť muže. Dceru poškodila natolik, že lékaři trvala terapie přes rok.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Příznivý účinek má také červené vínoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pomůže masturbace a láska ke svému tělu

Je obecně známo, že ženy trpí anorgasmií častěji než muži. Je to dáno hlavně jejich přístupem k sexu. Už jen fakt, že při styku je to žena, která doslova a do písmene pouští partnera do svého nitra, a je tedy velmi ohrozitelná fyzicky a fyziologicky, ji podle sexuologů činí odpovědnější a - váhavější. Strach z nechtěného otěhotnění, obavy ze sexuální nákazy a řada dalších faktorů ženskou psychiku ovlivňuje. Ženy sexuální akt prostě daleko více "řeší" a orgasmus tím mohou blokovat.

„Jen málokdy se stane, že pacientku se nepodaří vyléčit. Existují dobré léky, především na uvolnění psychické tenze, výborným medikamentem je obyčejná sklenička dobrého vína, která může zábrany vedoucí k anorgasmii odbourat," vysvětluje doktor Dvořák. V rámci terapie sexuologové radí ženám začít s autosexuálními metodami, tedy drážděním klitorisu a masturbací. „Žena by měla milovat své tělo a měla by vědět, jak jej stimulovat k rozkoši. Když to ví, může to partnerovi naznačit i beze slov a to je krok k ´normálnímu´ orgasmu," dodává Tomáš Dvořák.

S anorgasmií se poperete:

  • nestresujte se, relaxujte jak nejvíc to jde
  • poznejte své tělo, nezklame vás a přinese vám při společném styku s partnerem rozkoš
  • zkuste nejdřív masturbovat a dráždit se sama, zjistěte, co vás vzrušuje
  • nepodceňujte pomoc odborníka: psychologa, sexuologa
  • věřte v atmosféru: sklenička dobrého alkoholu, příjemná hudba
  • nemilujte se "jen tak"- máte-li problémy s dosažením orgasmu, doporučujeme rozhodně sex z lásky, s partnerem, kterého milujete
  • funguje-li mezi partnery chemie, vůbec nevadí, že nejste vysoká blondýna s mírami 90-60-90
  • vyměňte partnera

Máte také zkušenosti s anorgasmií? Podařilo se vám s ní nějak poprat? Poraďte podobně postiženým ženám na info@prozeny.cz. Co pomohlo vám, může pomoci i jiným z nás.

Reklama

Související témata:

Načítám