Hlavní obsah

Nej byt roku 2009. Podívejte se!

Foto: ING Real Estate Development

Byty se nacházejí ve staré pivovarské budově

Odborníci rozhodli: nejkrásnější byty loňského roku najdete v areálu bývalého Prvního měšťanského pivovaru v Praze Holešovicích. Vzniklo tady více než sto nových bytů, ale hlavně čtyřicet loftových apartmánů ve staré pivovarské budově. Pojďte s námi na návštěvu do jednoho z nich!

Článek

Projekt rekonstrukce holešovického pivovaru získal první místo v soutěži CIJ Awards Czech Republic hlavně za originální, netradiční a zajímavé řešení. A tomu zcela odpovídá i námi navštívený byt – patří k těm větším (a dražším). Má dispozice 3+kk a podlahová plocha činí 135 metrů čtverečních. Ovšem klasické pokoje s jedním či dvěma okny, tady nenajdeme!

Výška stropu zaujme

Do bytu vstupujeme z centrální společné a uzamykatelné chodby, což přispívá k větší bezpečnosti majitelů. Ale místo zádveří nás vítá otevřená předzahrádka, přesněji řečeno atrium o velikosti 32 metrů čtverečních. Odtud už si můžeme prohlédnout velkou část bytu - vstupní stěna je totiž celá prosklená. Právě velká okna jsou pro loftové byty typická. Do místnosti orientované do atria, kde rozhodně nelze mluvit o nedostatku světla, architekti umístili pracovnu.

Vedle pracovny je vstupní prostor, na nějž navazuje dlouhá chodba, ze které se vchází do koupelny, technického zázemí domu a šatny. Tudy projdeme až na druhý konec bytu do obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou. I zde zaujme velká prosklená stěna s osmimetrovou lodžií, odkud máme výhled na celý areál bývalého pivovaru. Ovšem dominantním prvkem je rozhodně strop vysoký přes dvě patra.

Schodiště, které se v této části nachází, vede na otevřenou a prostornou galerii, kde se nachází - skrytá před všemi nevítanými pohledy - ložnice.

Foto: ING Real Estate Development

Stropy jsou vysoké přes dvě patra

Víte, co je kantovka?

Originálnímu prostoru bylo přizpůsobeno i zařízení celého prostoru – převažují zde „technické“ materiály jako kov, dřevo, sklo, stavitelé přiznali trámoví. Díky tomu, že je prostor velmi světlý, nebyl zde problém použít i tmavší a výraznější barvy, i když i v tomto prostoru jimi nakonec architekt šetřil a raději se rozhodl pro světlejší odstíny. Celý byt je koncipován pro mladé a aktivní lidi, kteří zde chtějí jak pracovat a odpočívat, tak si zvát přátele a pořádat večírky, proto tolik místa a variabilita v obývací části.

Jednu „libůstku“, která by v malém prostoru nevypadala hezky, tady ale najdeme - je to zajímavá a velmi výrazná podlaha v centrální části bytu – dubová mozaika, pro kterou se také používá výraz kantovka.

Pokoji pak dominuje zelená pohovka se skleněným konferenčním stolkem. Naproti na zdi je zavěšená televize a pod ní nízké skřínky na DVD přehrávač a ukládání CD nosičů, televizních programů či ovladačů.

Vítejte v kuchyni

Centrem společenského dění se však stává kuchyňská část. Kuchyň je řešena jako ostrůvková, přičemž ostrůvek zde splňuje hned tři funkce v jednom – nabízí dostatek úložného prostoru, další pracovní plochu, a protože jsou z druhé strany umístěné nízké barové stoličky, poslouží i jako jídelní stůl.

Foto: ING Real Estate Development

Jednoduše řešená kuchyňská linka

Linka dostala minimalistický vzhled – bílá dvířka doplňují nerezové vestavné spotřebiče a neobvykle i nerezová pracovní deska. Aby prostor nevypadal jako pitevna, doplňuje kovovou pracovní desku kolem varného centra a ostrůvku klasická dřevotříska, ovšem s povrchem připomínajícím kámen či beton. Ta částečně nahrazuje i obklady za pracovní plochou. Celou sestavu doplňuje volně stojící americká chladnička s integrovanou vinotékou.

V podobně jednoduchém stylu je řešená i pracovna se skleněným stolem a několika originálními kousky nábytku. I ta svým zařízením a hlavně umístěním nabízí ideální prostor k přijímání návštěv.

Ložnice jako z jiného světa

Trochu jako z jiného světa vypadá v tomto bytě ložnice, kde materiály typické pro lofty nenajdeme. Naopak – prim zde hraje jemnost a pohodlí. Na podlaze leží světlý koberec s vyšším vlasem, jednu stěnu pokrývá květinová tapeta. Aby prostor laděný do bílé a krémové nevypadal příliš nudně, zvolili sem architekti postel a nábytek z tmavého dřeva, které vytváří příjemný kontrast.

Podobně i styl koupelny je založený na kombinaci bílé bravy a výrazného dřeva. Skříně v bytě nenajdeme. Součástí technického zázemí je poměrně velká šatna, kam lze uložit jak oblečení, tak sezonní věci.

To je byt roku 2009: jak se vám líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC