Hlavní obsah

Nejčastější diagnóza současnosti: Cukrovka! Jak jí předejít?

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Reklama

Více než milion lidí v ČR má diagnostikovánu cukrovku 2. typu. Počet pacientů s touto nemocí roste raketovou rychlostí. Mnoho je i těch, kteří o své nemoci vůbec neví, protože cukrovka nebolí. Alespoň zpočátku. Její konec však může být tragický.

Článek

Nadměrná konzumace jídla, nevhodné složení stravy, stres, absence pravidelného pohybu, sedavý způsob života – to vše jsou fenomény moderní doby, a zároveň rizikové faktory, které se podílejí na vzniku diabetu 2. typu. Jak se před touto pandemií chránit? A co všechno „tichý zabiják“ způsobuje?

Druhý typ je nejčastější

Cukrovka ze začátku není vidět ani ji necítíte. V tom je tak nebezpečná. Lidé tuto nemoc dlouho vůbec neřeší. O co vlastně jde?

Cukrovka neboli diabetes mellitus je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Toto onemocnění postihuje asi 10 procent populace vyspělých zemí a její nárůst se zvyšuje. Víc než tři pětiny diabetiků tvoří pacienti, kteří trpí takzvanou cukrovkou druhého typu: „Jde o onemocnění charakterizované resistencí neboli necitlivostí tkání na inzulin a progresivním snižováním vylučování inzulinu slinivkou břišní. Tento typ vede také k vyšší hmotnosti tělesného tuku, zvětšování objemu břicha a k vyššímu výskytu kardiovaskulárních onemocnění,“ popisuje diabetoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Foto: Montri Thipsorn, Shutterstock.com

Cukrovka se dá zjistit pomocí krevních testůFoto: Montri Thipsorn, Shutterstock.com

Slepota, mrtvice i amputace

Zatímco Afriku zabíjí hladomor, Evropa a Amerika umírají na nadbytek jídla. Právě sedavý způsob života a nadměrná konzumace potravin jsou totiž zásadními faktory, které nemoc způsobují.

Důsledky nemoci však sahají mnohem dál, než je vysoké číslo na váze. Cukrovka může za onemocnění spousty orgánů, také může být příčinou slepoty, selhání ledvin, onemocnění srdce, mozkové mrtvice i amputace dolních končetin. Tím nejúčinnějším lékem je přitom prevence. Tu ale většina lidí podceňuje. Co dělat, abyste téhle nemoci předešli?

Pohyb místo pilulek

Pohyb je pro zdraví zásadní. Aktivní životní styl podporuje nejen správnou funkci orgánů, ale i svalů a kostí a redukuje množství viscerálního tuku (v oblasti břicha), který je velmi nebezpečný. Právě pohyb je nejúčinnější a nejlevnější prevencí před řadou nemocí, včetně cukrovky. Začněte proto chodit na delší procházky, dvakrát třikrát týdně si jděte zaplavat nebo zahrát tenis. Snažte se jakkoli zapojit sport a pohyb do vašeho každodenního života.

„Vymyslete a naplánujte si aktivitu, kterou se snažte dělat pravidelně a čas strávený pohybem eventuálně prodlužujte. Svižná chůze pomůže nejen získat či udržet štíhlost, ale je i vhodným relaxačním předělem po náročném pracovním dnu,“ radí MUDr. Hana Mojžíšová, internistka a obezitoložka. Kolik kroků denně je pro zdraví optimální a jak správně chodit se dozvíte v článku 10 000 kroků denně: Neuvěříte, co se s vaším tělem opravdu stane, když začnete chodit!

Foto: Umpaporn, Shutterstock.com

Pohyb a zdravý jídelníček jsou v boji proti cukrovce zásadní součástí prevence i léčbyFoto: Umpaporn, Shutterstock.com

Jste to, co jíte

Asi 70 procent diabetiků 2. stupně má vysoký tlak a 80 procent diabetiků bylo už před stanovením diagnózy obézních. Z toho jasně vyplývá, že cesta od obezity k cukrovce je téměř jistá. Právě to by pro vás mělo být varováním a zároveň výzvou pro úpravu jídelníčku, dokud je čas. Měli byste jíst střídmě, omezit sladké jídlo i nápoje a samozřejmě tučné, smažené potraviny, abyste nepřibírali. Právě vyvážená strava je důležitou součástí nejen prevence, ale i samotné léčby cukrovky. Odborníci odhadují, že dietou lze nemoc léčit až u třiceti procent diabetiků.

(Ne)léčitelná nemoc

Také geny do jisté míry ovlivňují vznik cukrovky. Pokud víte, že cukrovku v rodinné anamnéze máte, pak byste měli jíst pravidelně a v malých dávkách, snížit množství cukrů ve stravě, omezit kořeněná a smažená jídla, zařadit do jídelníčku hodně vlákniny, tedy zeleninu a zejména luštěniny. Samozřejmostí je i ovoce, celozrnné výrobky a ryby.

Rozhodně také nezanedbávejte preventivní prohlídky u lékaře. Ten vám pomocí testů z krve a moči cukrovku snadno odhalí. Včasnou a správnou léčbou můžete nemoci předejít, nebo si alespoň prodloužit život bez komplikací o spoustu let.

„Někdy pacientům pomohou léky, jindy stačí držet diabetickou dietu a dostatečně se každodenně hýbat, někdy je nutná kombinace všech tří strategií. Včas zjištěná a vhodnou léčbou podchycená tendence k cukrovce může pacientovi natáhnout období bez příznaků až o 15 let. Prodlouží se výkonnost svalů, slinivky, jater i mozku a uchová se štíhlá postava,“ uzavírá Kateřina Cajthamlová.

Máte cukrovku v rodině? Dbáte na prevenci?

Reklama

Načítám