Hlavní obsah

Infarkt, cukrovka i křeče! Z přejídání vám hrozí nejen kila navíc

Foto: Lana K, Shutterstock.com

Foto: Lana K, Shutterstock.com

Cítíte se provinile, že jste se včera večer zase přejedli? Začalo to sušenkou po večeři, pokračovalo hrstkou chipsů, pak zbytkem pytlíku, další sušenkou a už to jelo… Nárazovým přejídáním si zaděláváte na mnohem vážnější problémy, než jsou jen kila navíc. Co vám hrozí?

Článek

Jedna věc je sníst trochu větší porci rizota k obědu a cítit se pak až příliš plně. Nebo se přecpat až k prasknutí, avšak pouze výjimečně – třeba na narozeninové oslavě. Takovým způsobem může někdy selhat každý a určitě není důvod se kvůli tomu stresovat.

Úplně jiný případ ale je, když svou noční (ale klidně i denní) žranici pořádáte pravidelně několikrát do týdne. Takové stravovací prohřešky jsou extrémně nezdravé nejen pro tělo, ale i pro duši. A když dojdou za určitou mez, začínají se klasifikovat jako záchvatovité přejídání, tedy psychická porucha jdoucí po boku bulimie nebo anorexie.

Avšak i v případě, že ještě nejste tak daleko, určitá zdravotní rizika vám při častém přejídání stejně hrozí. Navíc jako vždy je hranice mezi jakž takž normálním a již chorobným stavem dosti tenká. K čemu přejídání může vést?

1. Nesnáze s trávením

Ve chvíli, kdy se jednou přejíte, tak je vcelku normální, že se cítíte nafouklí, případně se potýkáte s nadýmáním. Při pravidelných záchvatech ale časem pravděpodobně začne docházet k vážnějším chronickým problémům s trávením. Můžete se potýkat jak s dlouhotrvajícími zácpami, tak s vleklými průjmy, ale i s bolestmi a křečemi v břiše.

2. Spousta kil navíc

Tenhle důsledek je asi nejznatelnější. To, že kvůli chorobnému přejídání pomalu kynete a neobléknete skoro půlku svého šatníku, nezamaskujete před sebou ani před druhými. Obezita ale zdaleka není jen otázka estetiky, pojí se s ní hodně dlouhá řada problémů se zdravím.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Časté přejídání se podepíše na vzhledu i na psychiceFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

3. Větší šance, že dostanete infarkt

Přejídání spolu s obezitou tvoří úrodné políčko pro vysoký krevní tlak, krevní cukr a také cholesterol. To znamená co? Že riziko srdečně-cévních chorob, na které umírá bezmála polovina lidstva, je v takovém případě opravdu velké. Jestli si nechcete vlastní vinou uhnat infarkt nebo mrtvici, začněte své přejídání korigovat.

4. Když ne infarkt, tak cukrovka

Cukrovka je civilizační nemoc, je tedy částečně způsobena životním stylem. Právě obézní lidé s nekontrolovatelným apetitem jsou nejrizikovější skupinou pro cukrovku 2. typu. Ta je samozřejmě nezřídka spojena i s věkem. Každopádně – jste-li obézní třicátník, je dost pravděpodobné, že budete i obézní padesátník, u kterého je už riziko obrovské. Proto změnu své stravovací morálky určitě neodkládejte.

5. Porouchané sebevědomí

To, že je člověk obézní, s sebou nese určitá (nemalá) zdravotní rizika. Automaticky to ale neznamená, že by měl být nespokojený a nešťastný. Někdy naopak! Jiným případem však jsou ti, kdo mají k jídlu natolik nezdravý vztah, že je to na hraně mentální poruchy. A to záchvaty přejídání určitě jsou.

Každým svým záchvatem si takový jedinec uždibne sousto ze svého sebevědomí. Často se kvůli trápení ze svých selhání a svého vzhledu začne stranit okolí, někdy trpí až depresemi. V takové chvíli se už jedná skutečně o chorobu, se kterou by měl začít pracovat psychiatr. Pokud v takovém popise poznáváte sebe nebo někoho blízkého, určitě s vyhledáním odborníka neotálejte.

Věřili byste, že přejídání může mít tak vážné následky?

Reklama