Hlavní obsah

Nemocné srdce i cukrovku aneb Jaké choroby vyčtete z nohou

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Lidské nohy dostávají pořádně zabrat. Obzvlášť pokud se držíte doporučovaných deseti tisíc kroků denně – během života tak několikrát obejdete celou zeměkouli. Naneštěstí se do nohou promítá i řada zdravotních komplikací. Víte, co mohou znamenat otoky nebo svědění?

Článek

Nesou vás životem, a proto chcete, aby vám sloužily co nejdéle. Nohy ale ohrožuje celá řada onemocnění. Projevují se bolestmi, otoky i změnami citlivosti. Občasné potíže mohou souviset s únavou, ale když se opakují, je čas zpozornět. Co dolní končetiny prozradí o vašem zdraví?

Za otoky mohou ledviny i srdce

Jedním z nejobvyklejších neduhů jsou otoky. Bývají často spojené s běžnou únavou či užíváním léků na vysoký krevní tlak, ale mohou signalizovat i poruchu ledvin. Jejich špatná funkce totiž vede k zadržování tekutin – a to nejen v nohou, především v oblasti kotníků, ale i v rukou či v obličeji. „Máte-li jakékoliv podezření na onemocnění ledvin, například máte nezvykle zbarvenou či zpěněnou moč, močíte málo, nebo naopak velmi často, máte problémy se zadržováním tekutin v těle nebo bolest v bederní oblasti, měli byste se nechat prohlédnout,“ radí Bronislava Budinová, hlavní sestra Nemocnice Přerov.

Dalším značně závažným onemocněním, které se hlásí oteklýma nohama, je srdeční selhání. Otoky jsou těstovité, a když zatlačíte prstem na holení kost, zůstane v místě důlek. Obvykle se přidává dušnost.

Nepříjemně těžké nohy

Je s otoky spojen i opakovaný pocit těžkých nohou, případně svědění či pocit horkosti, které se zhoršují večer a v létě? Pak jde asi o chronickou žilní nedostatečnost, která stojí za vznikem křečových žil. Roli hraje dědičnost, ale i dlouhé stání nebo sezení, nadváha či hormonální změny.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Těžké nohy mohou být příznakem chronické žilní nedostatečnosti. Hodně se hýbejte, ať žilám pomůžete odvádět krev vzhůruFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Silná bolest při chůzi

Jestliže vás občas rozbolí noha (zvlášť lýtko) při pohybu tak silně, že musíte zastavit a počkat na úlevu, a v klidu v ní míváte pocit chladu, zbystřete. Tyto potíže se vážou k ischemické chorobě dolních končetin – tepny jsou z různých důvodů (nejčastěji kvůli ateroskleróze) zúžené a nedopravují do svalů a kůže dostatek kyslíku. Nejdříve to dost bolí, později začnou neokysličené tkáně odumírat, navíc hrozí uzávěr tepny, který může skončit i amputací.

Když to jde ráno hodně ztuha

Vstává se vám ztuha? Některé klouby bolí, jsou oteklé a nechtějí pracovat? Jestliže ztuhlost po procvičení odezní, pak by se mohlo jednat o revmatoidní artritidu. „Je to v podstatě autoimunitní onemocnění. V důsledku špatného nastavení imunitního systému tělo napadá vlastní tkáň a dochází k zánětu kloubní chrupavky i kosti a může následně vést i k trvalému degenerativnímu poškození kloubu,“ uvádí lékařka Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Co se týče dolních končetin, nejčastěji bývá postižen kloub u palce, ale může to být i koleno či kotník.

Pokud vás ranní rozcvička bolesti nezbaví a ta se pohybem spíše stupňuje, pak vás asi trápí artróza. Toto degenerativní nezánětlivé kloubní onemocnění se projevuje úbytkem chrupavky v důsledku jejího opotřebení – a bolí. Nejohroženější jsou kolena a kyčle.

Brnění, mravenčení, změny citu

Brnění, mravenčení, svědění, bodavá a pálivá bolest, obtížná koordinace pohybu nebo změna citlivosti na dotek či teplo jsou charakteristickými příznaky periferní neuropatie, která je důsledkem poškození nervů. Výčet možných příčin je velmi obsáhlý: často cukrovka, dále nadměrná konzumace alkoholu, dlouhodobý nedostatek vitaminu B, onemocnění kostí, nádory, infekce (lymská borelióza či mononukleóza) aj.

Nesnesitelný neklid

Pulzování, mravenčení a bolest může značit i další neurologické onemocnění v podobě syndromu neklidných nohou. Postižený nedokáže udržet končetiny v klidu a alespoň na chvíli mu uleví nutkavé pohybování. Potíže přicházejí často před spaním, a tím brání odpočinku, a bývají intenzivnější v klidu a teple. Příčina je neznámá.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Otoky, bolesti i křeče v lýtkách zná každý. Někdy však může jít o příznaky závažných potížíFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Když záda bolí v nohách

Do nohou se mohou promítnout i potíže s páteří, konkrétně s její spodní částí. Někdy ani nemusíte vědět, že vás vlastně sužují záda – bolest se objevuje jinde. Jde zejména o kořenové syndromy bederní páteře, tedy výhřezy plotének s útlakem míšních nervů. Bolest může podle lokalizace nervu vystřelovat do různých míst od stehna až po chodidlo.

Trápí vás problémy s nohama?

Reklama

Načítám