Hlavní obsah

Nejčastější intimní trable malých holčiček a kluků

Foto: thinkstock

Společné koupání s dětmi může být velká legrace, ale věděli jste, že od vás potomek může chytit třeba mykózu?Foto: thinkstock

Reklama

Mají svoje speciální potíže? Určitě ano. Naprostá většina souvisí s pokladem, který schovávají pod plenou, v trenýrkách či kalhotkách. Které jsou nejčastější a jaké příznaky byste neměli přehlédnout?

Článek

Kdo je na tom hůř, kluci, nebo holčičky? Podle pediatrů si nemají co vyčítat. Kluky nejčastěji zlobí předkožka, pro děvčátka má zase zásadní důležitost správná hygiena pochvy.

Co trápí kluky

Přilepená předkožka:U 90 procent chlapců se předkožka oddělí od žaludu přibližně do tří let. Násilné přetahování není nutné, okolo prvních narozenin můžete začít s jemným uvolňováním v teplé vodě při koupání. „Až do prepuberty, tedy asi devíti let, je na uvolnění předkožky čas,“ ujišťuje dětská lékařka Iva Fardová. A dodává: „Horší je, když opakovaně dochází k zánětům nebo se předkožkový vak nafukuje při močení, protože moč teče nejdřív tam. V tom případě je třeba vazivo předkožky rozvolnit pomocí masti s lokálně působícími kortikoidy.“

Fimóza(zúžení předkožky) se vyskytuje zřídka. Může být vrozená, ale také způsobená zjizvením po násilném přetahování nebo pohlavně přenosnou chorobou (chlamydiovou infekcí se dítě může nakazit společným koupáním s rodiči ve vaně či používáním stejného ručníku). Varovat by vás měly potíže s močením (nápadně tenký proud, „nafukování“ předkožky). Fimózu je zpravidla možné odstranit pouze chirurgicky, nemusí ale vždy jít o obřízku, většinou stačí drobný ambulantní zásah.

Foto: thinkstock

Chlapci mívají trable s předkožkou. Její uvolnění ale nebývá problém až do devíti let věkuFoto: thinkstock

Balanitida neboli zánět žaludu a předkožky je dost časté klučičí onemocnění. Většinou jde o bakteriální nebo plísňovou infekci, podpořenou nedostatečnou hygienou penisu, může to ale být i reakce na chemikálie v mýdlech a sprchových gelech. O důvod víc používat speciální dětskou kosmetiku! Projevuje se bolestí, svěděním a bílým výtokem. Základem léčby je mytí několikrát denně – pokud potíže nezmizí do tří dnů, navštivte lékaře.

Co trápí holčičky

Výtok: V pubertě může být zvýšená tvorba hlenu důsledkem ovulace, u malé holčičky ale rozhodně není normální – většinou jde o příznak zánětu pochvy a genitálu (vulvovaginitidy). Ta bývá způsobená špatnou hygienou (nesprávný směr utírání!), škrábáním se, infekci často přenášejí i roupi. Příčinou může být dokonce i cizí těleso ve vagině – dětští gynekologové znají případy „zapomenutých“ tamponů (holčička je viděla u maminky a chtěla to zkusit), drobných hraček nebo pastelek. K léčbě se používají dětské čípky nebo krémy.

Foto: thinkstock

Zánět poševního vchodu se nemusí týkat jen dospělých ženFoto: thinkstock

Zánět poševního vchodu (vulvitida) je mechanické nebo chemické podráždění, projevující se většinou jen mírným zarudnutím a svěděním. Příčinou mohou být přísady do koupele, dezinfekční prostředky, ale také špatně vymáchané prádlo nebo nedostatečná výměna plen, hlavně látkových. Mezi další příčiny vulvitidy u dětí patří plísňové a kvasinkové záněty. K vyléčení většinou stačí odstranit příčinu, někdy se předepisují i sedací koupele s dezinfekčními přísadami.

Pohmoždění genitálu: Dochází k němu při pádu rozkročmo na něco tvrdého – na prolézačku, na rám kola, na hranu vany při vylézání a podobně. Holčičky okolo dvou let se snadno zraní i o výstupek plastového nočníku. Tyto úrazy nepodceňujte, může totiž dojít k poranění ústí močové trubice, ale také k pohmoždění vnitřku pochvy, a dokonce k proražení poševní stěny. Proto je vždy třeba, aby je viděl lékař. Pokud náraz směřuje na kůži velkého stydkého pysku, může vzniknout uzavřený krevní výron (hematom). Hematom může stlačit močovou trubici, takže se holčička nemůže vyčurat.

A co trápí vašeho chlapečka nebo malou slečnu?

Reklama

Související témata:

Načítám