Hlavní obsah

Nejen odřená stehna! Jak vyzrát na ženské letní problémy?

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odřená stehna, podráždění od žiletky, neustálé pocení… Nepříjemnosti, které dokážou letní dny pěkně otrávit. Víme, jak jim předcházet nebo jak se jich zbavit.

Článek

Čas dovolené, grilování, opalování u vody, výletů a sportu na čerstvém vzduchu – léto přináší spoustu krásných zážitků. Na ženy ale čekají v horkých dnech i nástrahy, které je dokážou pořádně potrápit. Víme, co s těmi nejčastějšími letními problémy dělat.

1. Odřená stehna

Stehna, která se zapařují a dřou o sebe, to není nic příjemného. Nemusíte jít zrovna na túru, stačí i krátká procházka a problém je na světě. Pořiďte si speciální pásy, které vypadají jako konec samodržících punčoch. Stejnou službu vám ovšem udělají i u kolen ustřižené silonky, nebo prádlo s dlouhými nohavičkami. Schováte je pod sukni a předejdete nepříjemným odřeninám. Pokud si chcete vzít hodně krátké kraťasy nebo sukni, pomůže, když si stehna zevnitř natřete tuhým deodorantem. Nebudou se tolik potit a pokožka o sebe dřít.

Foto: OBprod, Shutterstock.com

Obyčejný tuhý deodorant vám dokáže pomoct od nepříjemných odřenin na stehnechFoto: OBprod, Shutterstock.com

2. Neustálé pocení

Propocené oblečení nám může život dost znepříjemnit. Vsaďte na přírodní materiály – bavlnu, len, hedvábí nebo konopí a pořiďte si volnější oblečení.

Záleží také na tom, co jíte. Pokud si dáte k obědu knedlo, vepřo, zelo, zapotíte se už při samotném trávení. Jezte lehká jídla – saláty, ryby, zeleninu a hodně ovoce.

Nic nezabírá? MUDr. Hana Šulcová z DermaEsthetic doporučuje menší zákrok, který umí snížit sekreci potních žlázek. „Jde o botulotoxinové injekce, kdy lékař vpraví do podkoží či jiného postiženého místa botulotoxin a potní žlázy přestanou být na dobu 6 až 10 měsíců aktivní.“ Ceny se pohybují především podle regionů, ale obě podpaží stojí obvykle kolem 15 tisíc korun, chodidla kolem 18 tisíc a čelo od 7 do 10 tisíc.

3. Suchá pleť

Sluníčko a horko se může zle podepsat na vaší pokožce. Mezi první příznaky patří pocit napjaté pleti, zejména večer po odlíčení. To je ale jen začátek, pokud se vám i ráno pleť nezdá – máte jí pomačkanou, našedlou nebo se vám tvoří šupinky, které svědí a odlupují se – měla byste jí věnovat opravdu velkou péči. Vybírejte si odličovací pomůcky a oleje, které obsahují velké množství hydratačních látek. Ideální jsou produkty pro suchou a citlivou pleť. Používejte noční i denní krémy a hydratační séra a pleť jimi hydratujte klidně i třikrát denně.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Krémy by měly být především hydratační, aby dodaly pokožce voduFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

4. Podráždění od žiletky

Někdo se holí i denně. Ostrý břit žiletky však kůži při tak častém intervalu poškodí. Co s citlivým podrážděním nebo pupínky? Variant je několik. Zkuste si koupit opravdu kvalitní holítko, kterým nebudete muset na pleť tolik tlačit (navíc vám hladké nohy vydrží déle). Neholte se „na sucho“, ale používejte holicí pěnu. Po holení si nohy vždy namažte vhodným krémem, který pokožku zklidní. Další možností je depilace nebo epilace. Obojí vás chloupků zbaví na podstatně delší dobu.

5. Gynekologické záněty

Mokré plavky a zapařené oblečení vedou často k různým zánětům. Nejen na to byste si ale měla dát pozor. Důležité je také pít dostatek tekutin a omezit sladké! Kvůli dehydrataci totiž houstne poševní hlen a zvyšuje se tím koncentrace kvasinek v pochvě, což způsobuje nepříjemné potíže. „Málokdo si uvědomuje, že gynekologické problémy nám může způsobit i to, jak se stravujeme. Bývají způsobeny velkým množstvím přijímaného cukru,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Za gynekologické problémy někdy můžou i zdánlivě nesouvisející věci, jako je nedostatečný pitný režim nebo nevhodný jídelníčekFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Co v létě trápí vás? A jak svůj problém řešíte?

Reklama

Načítám