Hlavní obsah

Letní dieta: Jaké potraviny vám teď nejvíc pomůžou zhubnout?

Foto: Teri Virbickis, Shutterstock.com

Foto: Teri Virbickis, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha po nezdravém jídle není v horkých dnech obvykle tak velká jako v zimě. I proto je léto na hubnutí ideální! Tělo nemá potřebu ukládat tuk na horší časy a čerstvé ovoce a zelenina jsou snadno k mání. Využijte toho a zhubněte jednou provždy. S těmito surovinami vám to půjde samo.

Článek

„V létě je k dispozici obrovské množství sezonních potravin. Vytěžte z toho maximum a zaměřte se na různé druhy salátů, ale nezapomeňte je doplnit o bílkoviny a tuky. Ovoce v dietě jezte s mírou, což ale neznamená, že ho vyloučíte úplně. Některé sice obsahuje hodně cukru, přesto nabízí tělu v porovnání s klasickými sladkostmi celou řadu benefitů. Mrazeným ovocem můžete nahradit třeba zmrzlinu,“ radí Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Ovoce a zelenina jsou v létě obzvlášť chutné, plné vitaminů, minerálů, navíc obsahují minimum kalorií. Pro své zdraví i postavu nemůžete udělat nic lepšího než jíst právě plody přírody. Vybrali jsme ty, které byste při dietě určitě neměli vynechat.

Znáte hořký meloun?

Zkuste do letního jídelníčku zařadit netradiční hořký meloun, který nejenže neobsahuje téměř žádné kalorie, ale ještě reguluje hladinu cukru v krvi, účinně bojuje proti rakovinovým buňkám a také pomáhá léčit vysoký krevní tlak, žaludeční problémy i různá kožní onemocnění. Meloun, ananas, borůvky, maliny a jahody zase zahánějí nejen chuť na sladké, ale i žízeň. Obsahují velký podíl vody, takže se nemusíte tak kontrolovat v jejich konzumaci – nemají tolik kalorií jako jiné ovoce.

Foto: Kedsirin.J, Shutterstock.com

Hořký meloun není moc známý, ovšem je to vydatný pomocník při hubnutíFoto: Kedsirin.J, Shutterstock.com

Exotické i zapomenuté plody

Teď právě seženete i větší množství nejrůznějších exotických potravin vhodných při hubnutí. Jednou z nich je jicama neboli mexický tuřín. Tato zelenina vzhledem připomíná brambor a jíst ji můžete na spoustu způsobů: vařenou, grilovanou nebo naloženou. Ve 100 g obsahuje pouze 40 kcal a je bohatým zdrojem vitaminu C, vápníku, vlákniny a fosforu.

Vyzkoušet můžete také moruše, ovoce podobné ostružinám. Dříve u nás rostly celé morušové sady, dnes se jedná spíš o výjimky – je to však škoda, moruše jsou velice chutné a zdravé. 100 g těchto plodů nabízí jen 43 kcal. Obsahují vitaminy, minerály a také velké množství resveratrolu, což je mimořádně silný antioxidant.

Foto: Lamai Prasitsuwan, Shutterstock.com

Jicama připomíná trochu řepu či bramboryFoto: Lamai Prasitsuwan, Shutterstock.com

Švestky na zažívání

Trápí vás zácpa nebo nepravidelné návštěvy toalety? Zařaďte do jídelníčku švestky. Jsou skvělým zdrojem vitaminů B a E, fosforu, draslíku, vápníku a hořčíku. Fungují jako přírodní projímadlo – zrychlují totiž peristaltiku střev, čímž je pročišťují. Také zabraňují ukládání tuku, protože ho na sebe vážou, v boji s kily navíc pomáhají i jejich odvodňovací účinky.

Foto: Tatyana Berkovich, Shutterstock.com

Švestky dozrávají v srpnu. Letos je úroda dřív, tak se nechme překvapitFoto: Tatyana Berkovich, Shutterstock.com

Spalte tuky s paprikou

Mezi takzvaná „hubnoucí“ jídla nesmíme zapomenou zařadit papriku, zvlášť tu pálivou. Právě chilli papričky obsahují alkaloid kapsaicin, který urychluje trávení. Pálivé papričky potlačují chutě na tučné, sladké i slané pokrmy a zabraňují ukládání tuku, takže pomáhají i v boji s celulitidou.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Pálivé chilli papričky patří mezi známé spalovače špekůFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Vsaďte na zelenou

„Nejlepšími pomocníky při hubnutí jsou dle mého názoru zelené potraviny. Teď v létě doporučuji ječmen, který zrychluje metabolismus, chrání pokožku proti slunečnímu záření, dodává spousty betakarotenu a dalších potřebných látek i pro imunitní systém. Navíc krásně ochlazuje, takže po vypití máte pocit vláhy,“ říká Veronika Jandová, trenérka, cvičitelka a poradkyně pro zdravý životní styl.

Zelené nejen jezte, ale i pijte! Řeč je konkrétně o zeleném čaji. Toho můžete vypít litry. Zmírňuje chutě na sladké, podporuje metabolismus a skvělou službu udělá také při cvičení: osvěžujete-li se jím během tréninku, spálíte mnohem víc energie než bez něj.

Foto: Liv friis-larsen, Shutterstock.com

Čajovník čínský lze pěstovat jako pokojovku. Z jeho mladých lístků si připravte čajFoto: Liv friis-larsen, Shutterstock.com

Co si v létě nejraději dopřáváte k jídlu vy?

Načítám