Hlavní obsah

Nejlepší kadeřníci? V Česku!

Foto: Schwarzkopf Professional

Trendy se mění každou sezonuFoto: Schwarzkopf Professional

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že se kadeřnickému řemeslu u nás daří, svědčí nejen loňské historicky první vítězství ženy Petry Měchurové na světové mezinárodní soutěži AIPP v Paříži. Stejně prestižní soutěž se koná i v Česku s názvem Kadeřník roku a letos otevírá již jedenáctý ročník. Co nového přinese a jak vítěz ovlivní trendy v účesech?

Článek

11. ročník nezávislé prestižní česko-slovenské soutěže Kadeřník roku aneb Czech and Slovak hairdressing Awards právě startuje! Co vůbec pro kadeřníky znamená? Jde o nové možnosti nejen pro nováčky v této branži, ale i pro zavedené salony.

Pravidla hry

Od 1. května až do 31. srpna se mohou kadeřníci a kadeřnice přihlásit do této soutěže. Jak? Tím, že pošlou své práce vytvořené speciálně k tomuto účelu. V září pak zasedne porota složená z renomovaných zástupců kadeřnické a módní branže a médií, kteří budou anonymně hodnotit a hlasovat nejen o samotném účesu, ale i o celkovém dojmu, výběru modelky, stylingu, make-upu a fotografii.

Novinky letošního ročníku

Nejžhavější novinkou Kadeřníka roku 2010 je rozšíření podkategorií, ve kterých se bude soutěžit. Zvítězit tak může více účastníků, a to jak z Čech, tak ze Slovenska. Za zmínku stojí kategorie Newcomer of the Year – Objev roku. „Vyhlašujeme zvlášť tuto kategorii pro Českou republiku a pro Slovensko, čímž chceme otevřít šance novým talentům z obou zemí,“ říká za organizátora a pořadatele soutěže Henkel Schwarzkopf Professional manažerka marketingu a PPS Dagmar Smetková. Kromě této kategorie přibudou ještě např. Cena tisku Česká republika a Slovensko nebo Cena veřejnosti (obě ceny pro každou zemi zvlášť).

Foto: Schwarzkopf Professional

Účesy loňské vítězky Jany BurdovéFoto: Schwarzkopf Professional

Soutěž vs. nové trendy v účesech

Ovlivňuje soutěž trendy v účesech? „Trendy se mění každou sezonu, můžete mít polodlouhé i krátké. Jde o to, jaký je váš styl. Pokud patříte mezi ,trendařky‘, jsou právě potřeba krátké nebo polodlouhé výrazné střihy. Jestliže máte rády klasiku, klidně můžete mít mikádo nebo delší vlasy, a to v jakémkoli věku. Podmínkou je nekompromisně pěstěný vzhled a barva, která k vám ladí,“ říká loňská držitelka titulu Kadeřník roku Jana Burdová.

Odkud se kadeřníci inspirují

Každý soutěžící hledá inspiraci jinde. Jana Burdová ji sbírá na cestách nebo v jakémkoliv druhu umění. „Někdy se stačí jen dívat kolem sebe a třeba fotit. Mám totiž jeden handicap, neumím kreslit, takže pokud mám nápad, nebo mě něco zaujme, jsem schopná udělat cokoliv, aby mi to neuniklo. Někdy je to legrace,“ usmívá se dvojnásobná držitelka kadeřnického Oscara.

Příprava dokáže dát i profesionálům pěkně zabrat!

Odbornice přiznává, že třeba kolekce do kategorie Avantgardní účes se dá připravit za několik hodin, ale i dnů. Má za sebou oba způsoby, ale třeba na kategorii Komerční účes si na jeden model vyhrazuje celý den. „Do kolekce jsou zahrnuty tři účesy. Vše se připraví v týdnu před realizací kolekcí a v den, kdy se fotí, se prostě nekončí, dokud není hotovo. Obvykle to trvá dvanáct až šestnáct hodin, ale není výjimka tvořit i čtyřicet hodin se čtyřmi na odpočinek. Pak už to ale nikoho nebaví,“ usmívá se Jana Burdová, která se letos kromě ostatních účastníků utká i se svou rivalkou Lenkou Vašků, držitelkou dvou titulů v kategorii Komerční účes Morava. Ta se totiž letos spojí s kategorií Dámský komerční účes Čechy a Morava. Souboj bude jistě napínavý.

Všem kadeřníkům držíme palce! Přihlášky a informace o soutěži Kadeřník roku 2010 najdete na www.hda.info

Reklama

Související témata:

Načítám