Hlavní obsah

Bylinky, které ochlazují: máta je klasika, meduňka zklidní a koriandr pomůže i s nadměrným pocením

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Způsobují vám horké dny a noci problémy, necítíte se dobře, jste unavení a bez nálady? Poradíme, jaké bylinky vám pomohou lépe zvládat tropy, protože ochlazují organizmus.

Článek

Teploty přes třicítku a dusné noci? Nic, co by většině lidem vyhovovalo nebo co by dokonce vyhledávali. Něco jiného je, pokud takové horko zažijete na dovolené při klidovém režimu, nebo v denním zápřahu pracovních dní. Jak se s vedrem vyrovnat co nejlépe?

Pozor na úpal a pitný režim

Horké počasí, zejména to, které trvá víc dnů za sebou a moc nepoleví ani přes noc, je velkou zátěží pro celý organismus. Dvojnásob pro lidi, kteří mají problémy se srdcem nebo vysoký tlak. Kolaps spojený s přehřátím, říká se mu také úpal, víc ohrožuje lidi s nadváhou a seniory. Prevencí je držet se ve stínu, omezit náročné fyzické aktivity, dostatečně pít, ale také nosit něco světlého na hlavě – jedno, jestli klobouk, kšiltovku nebo šátek.

Bylinky, které ochlazují

Některé byliny dokáží ochlazovat organismus. Nejlepší je použít je v horkém dni jen tak natrhané nadrobno čerstvé, hodí se třeba do koktejlů nebo lehkých pokrmů, hlavně salátů a jídel ze zeleniny. A které bylinky mají schopnost ochlazovat?

Foto: pisitpong2017, Shutterstock.com

Nejpřirozenější cesta k ochlazení se v horkých dnech je dostatečný pitný režim a ty správné bylinky přidané do jídla či pitíFoto: pisitpong2017, Shutterstock.com

Máta

Její ochlazující efekt nastupuje velmi rychle, je jako vánek studeného vzduchu. Stačí pár lístků lehce rozemnout nebo natrhat a dát do džbánu vody, přihodit lze i letní ovoce. Díky mátě už nemusíte přidávat led, ochladí také, a bez teplotního šoku.

Meduňka

Má velmi podobné účinky jako máta, můžete ji použít do vody, ale i z ní udělat čaj a ten pít po vychladnutí.

Květ ibišku 

Pomáhá zvládat horko, ale současně snižuje krevní tlak, takže pozor, pokud ho máte i tak nízký. Můžete si z něj uvařit čaj, který budete popíjet oslazený (ibišek je kyselý) a dolitý studenou vodou tak, jak to běžně dělají v Egyptě.

Koriandr 

Znáte ho možná z indické kuchyně, ale nemusí zůstat jen exotickou bylinkou. Měli by ho začít používat ti, kteří se hodně potí, lepší je ho konzumovat třeba v salátech čerstvý. Pokud trpíte na poruchy srážlivosti krve, konzultujte jeho dávkování s lékařem.

Zelený čaj 

Tradiční nápoj ochladí a současně má povzbuzující účinky. Lze ho pít vlažný i vychlazený, třeba i s přidáním máty nebo meduňky.

Heřmánek

I když máte heřmánkový čaj spojený spíš s léčbou zimního nastuzení, má schopnost ochlazovat, takže se hodí i na letní použití. Pijte ho chladný. Skvěle se hodí i na zklidnění žaludku po nepříliš střídmé grilovačce.

Bazalka

Bylinka vhodná do salátů nebo jen k rajčatům ochladí organismus také. Můžete ji přidávat do limonády, ale někomu v pití vadí její chuť a vůně a raději zůstane u caprese nebo pesta.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Také tinktury z pupenů rostlin vám pomohou se zvládáním horka Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Na pomoc si můžete vzít i jiné bylinky. „Pro udržení stabilní teploty těla využijte i byliny, které podporují činnost srdce a cév. Je to například gotu kola, kotvičník, echinacea, tinktura z pupenů kaštanů, olše a jeřábu oskeruše. Na zlepšení vysokého tlaku lze použít tinkturu z pupenů hlohu a kotvičníku,“ radí bylinkářka a naturopatka Jarmila Podhorná.

Vraťte tělu minerály

Pro organismus je problémem nejen horko, ale i nadměrné pocení a s ním i masivnější ztráta minerálů. Obojí mívá na tělo zdravotní dopady. „Tělesná dehydratace často stojí za kolísáním krevního tlaku. Problém to může být, pokud užíváte léky na snížení krevního tlaku, které mohou více odvodňovat organismus. V létě je nezbytné dodržovat pitný režim v podobě čisté vody či neslazených čajů. Vyhněte se pití mnoha šálků kávy či alkoholu, ty odvodňují. Pijte, i když nemáte žízeň, to je důležité především u seniorů, kteří mají menší pocit žízně,“ radí doktor Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě. Není od věci pitný režim doplnit i o alespoň slabě mineralizované vody, nejlépe takové, které obsahují hořčík.

I se ztrátou minerálů vám mohou pomoci bylinky. „Pro doplnění stopových prvků do organismu a zároveň odstranění únavy doporučuji jalovec a maralí kořen. Nejvíce minerálů dodá tinktura z pupenů, borovice, sekvoje a jedle,“ radí Jarmila Podhorná.

Reklama

Načítám