Hlavní obsah

Nejlepší pečivo? To tradiční!

Foto: delta-pekarny.cz

František Odkolek - pečivo s tradicí

Poznat kvalitní pečivo na první pohled není snadná věc. Bude vám chutnat? Nebude hned tvrdé? Nejsou to vyhozené peníze? Při výběru naštěstí platí zlaté pravidlo: sáhněte po léty prověřené značce. Např. po pečivu se značkou Fr. Odkolek, které se pyšní 160letou tradicí!

Článek

Fr. Odkolek je jednou z nejstarších a nejcennějších českých obchodních značek, její bohatá historie se začala psát již v roce 1850 v Praze v prostorách dnešního Musea Kampa (dříve Sovových mlýnech). I dnes je značka Fr. Odkolek uznávanou součástí českého pekařského řemeslného umění s obrovskou nabídkou výrobků prvotřídní kvality. Letos slaví značka Fr. Odkolek už 160. narozeniny.

Dnes věhlasnou značku založil František Serafín Odkolek, který přišel jako „mlynářský“ do Sovových mlýnů na pražské Kampě v roce 1840, oženil se s dcerou majitele a po jeho smrti v roce 1850 založil svou vlastní firmu. Později přikoupil i další dům a rozšířil mlýnský provoz o pekárnu. Další jeho plány však v roce 1876 zmařila předčasná smrt, načež firmu převzal jeho syn Jindřich Odkolek.

Foto: delta-pekarny.cz

Pekárna ve Vysočanech

Po smrti Jindřicha Odkolka firmu zdědila jeho sestra, která se provdala za advokáta Ladislava Pinkase. Název František Odkolek si ovšem firma ponechala. Když mlýn na Kampě v roce 1896 vyhořel, zůstaly jen pekárna a obchody. V té době ale již byly aktuální úvahy o výstavbě nového moderního mlýna a pekárny ve Vysočanech: firma František Odkolek, a. s., parní mlýn a továrna na chléb, byla zapsána v obchodním rejstříku 5. dubna 1912. Firmu zbavili jejího jména až komunisté v roce 1950, kteří podnik přejmenovali na Pražské pekárny a mlýny, n. p. K původnímu názvu Odkolek se firma vrátila 1. ledna 1994.

Dnes Fr. Odkolek společně s Deltou patří do největší středoevropské pekárenské skupiny United Bakeries. V České republice skupina zásobuje trh ze 13 pekáren.

ynezorPumanzeSaNyknalC