Hlavní obsah

Nejlepší pečivo? To tradiční!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznat kvalitní pečivo na první pohled není snadná věc. Bude vám chutnat? Nebude hned tvrdé? Nejsou to vyhozené peníze? Při výběru naštěstí platí zlaté pravidlo: sáhněte po léty prověřené značce. Např. po pečivu se značkou Fr. Odkolek, které se pyšní 160letou tradicí!

Článek

Fr. Odkolek je jednou z nejstarších a nejcennějších českých obchodních značek, její bohatá historie se začala psát již v roce 1850 v Praze v prostorách dnešního Musea Kampa (dříve Sovových mlýnech). I dnes je značka Fr. Odkolek uznávanou součástí českého pekařského řemeslného umění s obrovskou nabídkou výrobků prvotřídní kvality. Letos slaví značka Fr. Odkolek už 160. narozeniny.

Dnes věhlasnou značku založil František Serafín Odkolek, který přišel jako „mlynářský“ do Sovových mlýnů na pražské Kampě v roce 1840, oženil se s dcerou majitele a po jeho smrti v roce 1850 založil svou vlastní firmu. Později přikoupil i další dům a rozšířil mlýnský provoz o pekárnu. Další jeho plány však v roce 1876 zmařila předčasná smrt, načež firmu převzal jeho syn Jindřich Odkolek.

Pekárna ve Vysočanech

Po smrti Jindřicha Odkolka firmu zdědila jeho sestra, která se provdala za advokáta Ladislava Pinkase. Název František Odkolek si ovšem firma ponechala. Když mlýn na Kampě v roce 1896 vyhořel, zůstaly jen pekárna a obchody. V té době ale již byly aktuální úvahy o výstavbě nového moderního mlýna a pekárny ve Vysočanech: firma František Odkolek, a. s., parní mlýn a továrna na chléb, byla zapsána v obchodním rejstříku 5. dubna 1912. Firmu zbavili jejího jména až komunisté v roce 1950, kteří podnik přejmenovali na Pražské pekárny a mlýny, n. p. K původnímu názvu Odkolek se firma vrátila 1. ledna 1994.

Dnes Fr. Odkolek společně s Deltou patří do největší středoevropské pekárenské skupiny United Bakeries. V České republice skupina zásobuje trh ze 13 pekáren.

Související témata:

Načítám