Hlavní obsah

Nejlepší podlaha ze dřeva. Která to je?

Foto: Thinkstock

Dřevěné podlahy jsou velmi vhodné na podlahové topeníFoto: Thinkstock

Reklama

Že náhražka není to, co originál, tuší každý. Ale u podlah je ten rozdíl patrný na první pohled! Přestože v současné době existuje velké množství materiálů, které přírodní dřevo v interiéru bez větších problémů dokážou téměř dokonale napodobit jak vlastnostmi, tak i povrchem, stále platí, že originálu se nic nevyrovná! Podívejte se, co všechno dneska trh nabízí!

Článek

Zvolíte-li přírodní dřevo na podlahu, nebudete litovat. Tento materiál má totiž hned několik předností: kromě neopakovatelné kresby, i ten nejmenší kus dřeva je originál, každý interiér zútulní a zateplí, je příjemný na dotek, nestudí a léta mu neubírají na kráse – naopak! A pokud se po letech používání na jeho povrchu objeví škrábance a vrypy, lze jej zbrousit, a opět bude jako nový.

Foto: prodává Kratochvíl parket profi

V dekoru Dub Cloud – dřevěná podlahová krytina z kolekce Living, cena za metr čtvereční je 1344 korunFoto: prodává Kratochvíl parket profi

Jaké jsou možnosti

Kromě dříve oblíbených parket, jejichž pokládka je velmi pracná, proto se od nich ustupuje, se dnes můžete setkat s dřevěnými podlahami třeba v podobě klasických palubek z masivního dřeva. Ty znali a hojně využívali již naši předkové. Jde o ze čtyř stran opracované dřevěné desky, které se spojují na principu pero–drážka.

Modernější a nyní také rozšířenější variantou jsou takzvané třívrstvé podlahy. Ty se pokládají buď takzvaným plovoucím způsobem, protože jsou ve většině případů vybaveny k tomu uzpůsobeným zámkovým spojem označovaným jako click lock, nebo opět s možností spojení pero–drážka. K podkladové vrstvě je však můžete po celé ploše místnosti také přilepit, což představuje třetí způsob možnosti pokládky.

Foto: Pergo

Zajímavá kresba dřevěné podlahy z vlašského ořechu vynikne v interiéru s přírodními prvky. Cena začíná na 790 Kč za metr čtverečníFoto: Pergo

Spoje mezi jednotlivými díly u prvních dvou podlah by měly bez problémů odolat vysokým zátěžím a zároveň by se měly dát v případě potřeby velmi jednoduše a rychle demontovat. U lepených typů tohle odpadá, k jejich plusům ale náleží větší stabilita, menší hlučnost a mnozí výrobci udávají, že i při pokládce na podlahové topení má lepší propustnost tepla.

I když způsoby upevnění jsou určitě zajímavé, mnozí volí podlahu hlavně podle jejího vzhledu. „V současné době pozorujeme zájem o palubky s povrchovou úpravou přiznávající přirozenou krásu surového dřeva, tedy se záměrným povrchovým ,poškozením' z výroby, kartáčovanou a mořenou strukturou, ošetřenou olejem, lazurou či lakem,“ říká Jiří Blažek z firmy Kratochvíl parket profi.

Foto: IBC parkety

Nenapodobitelné detaily – suky a nejrůznější „poruchy“ dokonalého povrchu dřeva podlahám sluší a dodávají jim punc originality. Dekor Nordic pořídíte od 1823 KčFoto: IBC parkety

Zlákalo vás dřevo na podlaze? Bude se vám hodit následující přehled, viz Podlahy, které změní váš byt.

Dřevěné plovoucí podlahy

Dřevěné plovoucí podlahy se nejčastěji vyrábějí v tloušťce 15 až 20 milimetrů a dodávají se zpravidla jako třívrstvé, přičemž materiál a síla jednotlivých vrstev se liší u různých výrobců a také u různých modelů podlah. Horní vrstvu podlahy tvoří dřevěná dýha opatřená několika vrstvami tvrzeného UV laku. Právě tato vrstva je nejdůležitější, co se týče vzhledu podlahy. Střední vrstvu pak tvoří panel z lisovaných pilin, dřevovláknité HDF desky nebo z měkké dřevní hmoty. Spodní vrstva zajišťuje tvarovou stálost podlahového dílce.

Foto: Kährs

Kdo dává přednost klasickému vzhledu dřevěných podlah, jistě uvítá kolekci Da Capo. Podlaha v dekoru Dub Unico přijde zhruba na 3672 korun za metr čtverečníFoto: Kährs

Dvouvrstvé podlahy

Dřevěné podlahy se však vyrábí i jako dvouvrstvé, což se málo ví. A jistě si je oblíbí i ti, co uvažují o podlahovém topení. Hodí se totiž výborně k pokládce přes podlahové topení. Spodní nosná a stabilizační část dvouvrstvé podlahy je většinou z odolné překližky, vrchní nášlapná vrstva se vyrábí ze dřeva.

Myslíte si, že je pro vás dřevo moc drahé? Než sáhnete po jiném materiálu, přečtěte si Je lepší dřevo, nebo laminát?.

Foto: Quick-Step

Netradiční vzhled do jednoduchého interiéru – podlaha z kaštanového dřeva v dekoru Chestnut Natural, prodává se za 580 korun za čtvereční metrFoto: Quick-Step

Z jedné, dvou či tří lamel

Dřevěné podlahy mohou být složené z jedné, ze dvou nebo ze tří lamel, což má vliv na finální vzhled podlahové krytiny. Jednolamelové se lépe hodí do rozměrnějších prostor, kde lépe vynikne jejich velký formát, třílamelové krytiny díky svému jemnějšímu vzoru zase dobře vyniknou i v menších interiérech.

Dvoulamelové podlahy, v posledních letech neprávem opomíjené, jsou pak často vnímány jako univerzální, které můžete použít téměř kdekoli. „Dvoulamelové podlahy mám v oblibě čím dál více. Ve svých projektech se pokaždé snažím navrhovat jednolitou podlahu, která plynule propojí všechny místnosti, a právě tento typ dřevěných vícevrstvých podlah mé nároky splňuje,“ pochvaluje si architekt Jan Kratochvíl.

Foto: Pergo

Dřevěná podlaha v dekoru stříbrný dub stojí od 790 korun výšeFoto: Pergo

Průmyslová mozaika

Zajímavé řešení podlahy jak z hlediska designu, tak i funkce představuje průmyslová mozaika. Patří k nejstabilnějším, nejtvrdším a nejodolnějším dřevěným podlahám, proto byla dříve užívána převážně v budovách s průmyslovým provozem a místností s velkou zátěží, jako jsou hotelové chodby, restaurace, nebo dokonce tovární haly. Skládá se z úzkých dílků dřeva, jež pracují jen minimálně a také výrazně eliminují sesychání podlahy. Jednotlivé díly se spojí páskou, poté se nalepí na pevný suchý podklad a následně přebrousí, zatmelí a naolejují nebo nalakují.

Foto: IBC parkety

Dekorativní vzhled průmyslové mozaiky z ní v posledních letech učinil designovou záležitost. Cena začíná na 630 korunách, na stejnou částku však přijde i pokládkaFoto: IBC parkety

Máte zkušenost s jednotlivými typy dřevěných podlah? A jakou byste doporučili ostatním? Diskuse pod článkem je vám otevřená.

Reklama

Související témata:

Načítám