Hlavní obsah

Nejlepší sex? Až po třicítce!

Foto: Thinkstock

Ženy po třicítce si sex vychutnávajíFoto: Thinkstock

Reklama

Nemáš chuť na milování? To tě po třicítce přejde, říkají kamarádky. Mají pravdu? Dají se za vrchol sexuální aktivity považovat jedny narozeniny? Bude, nebo nebude z vás po třicítce dračice?

Článek

Třicítka je magické číslo. Většina žen se sice těžce smiřuje s tím, že jejich věk už nezačíná číslicí dvě, ale domnívají se, že na druhou stranu tyto „trojkové kulatiny“ přinášejí průlom v jejich sexuální aktivitě. Všude se píše, jak by s úderem těchto narozenin mělo dojít k nárůstu neukojitelné sexuální chutě, maximálního vzrušení a nekonečných orgasmů, které se jako zázrakem objeví i tam, kde se s jejich dosažením dosud bojovalo. Je to reálný sen, nebo pouhý mýtus? A kdo na tuto myšlenku lidstvo přivedl?

Zkušenější ženy mají zelenou

Šílenství okolo věkové hranice třiceti let a sexuchtivých žen pravděpodobně rozpoutal americký sexuolog Alfred Kinsey, který na základě svého zkoumání určil, že dámy po třicítce jsou více aktivní, snáze dosahují orgasmu a dokáží si sex lépe vychutnat. (Poznatky sepsány v jeho knize Sexuální chování žen, 1953). Společnost tak tento fakt přijala jako všeobecně platné měřítko.

Kdy jsme na vrcholu?

Vše je ale otázkou sexuálních hormonů. Podle psychologa a sexuologa Petra Weisse a jeho výzkumů muži dosahují vrcholu své sexuální potřeby a aktivity kolem dvacátého roku věku (hladina testosteronu v krvi tehdy dosahuje maximálních hodnot), ženy se svým hormonem estrogenem o něco později – až kolem zmíněné třicítky či v období po ní. Znamená to tedy, že mají pomalejší psychosexuální vývoj. Ale co se vlastně u nich v období, kdy mají estrogenu nejvíce, děje?

Foto: ThinkstockSvoji roli hraje i kvalita partnerského vztahu

Lepší a jiné orgasmy. To je sen!

Stávají se přímo mašinou na orgasmus, někdy dokonce prožívají několik vyvrcholení po sobě při jednom milostném setkání, mají vyšší potřebu intimních styků a podle profesora Weisse některé reagují příznivě na vaginální dráždění, i když původně patřily mezi ty, které vzrušovala pouze stimulace klitorisu a nebyly schopné dosáhnout orgasmu jinak. (Nejnovější průzkum sexuálního chování odhalil, že z 800 žen ve věku 30–65 let 26 % z nich dosahuje orgasmu drážděním klitorisu i pochvy současně. Zdroj: Sexuologický ústav 1. LF UK a VFN.) Těžko říct, jestli je to jenom věkem…

Každopádně celá situace okolo sexuálního vrcholu je tak trochu nespravedlivá. Co trochu – hodně! Zatímco se mnohé ženy ve svém „zralejším věku“ cítí nabité energií a pociťují ze sexu radost, jejich drahé polovičky tak aktivní nejsou, protože se dostávají do let, kdy jim upadá sexuální výkonnost! Jako by toho nebylo málo, zamysleme se nad životním údělem mužů.

Proč muži takové štěstí nemají?

Když je jim dvacet a neustále by brázdili končiny dámských kalhotek z jedné strany na druhou, protože jimi cloumá testosteron, na kom se mají vyřádit? Určitě to nebudou ženy – vrstevnice. Ty si jednak pomyslí něco o tom, že chlapům jde jen o jedno, a pokusy o sbližování ignorují nebo mají zájem se více laskat, líbat a vůbec se citově obohacovat.

Pro muže je tedy nejvhodnější „sáhnout“ po takové ženě, která je na tom shodně. Čili starší ženě. I proto se tak rozmáhá fenomén cougar, o kterém si můžete přečíst zde. Když svoji šanci nevyužijí, později už na ni pravděpodobně nedojde.

Pomoc, nemám chuť se milovat!

V této souvislosti je zajímavé i to, kdy dochází ke snížení potřeby mít sexuální styk a s ním i související hranice, když už to „skoro nejde“. V porovnání s předchozími léty rozdíl zaznamenávají ženy po pětačtyřicítce a muži po pětapadesátce – ti pociťují výrazný sexuální útlum. Že je to brzy? To ano! Proto je třeba vychutnat si své nejaktivnější období, dokud to jde. Nebo si „zahrát“ na sexuální vrchol několikrát měsíčně. (Nicméně jestli vás to uklidní, Petr Weiss uvádí, že čtyři pětiny lidí ve věku 60+ zachovávají své „sexuální rituály, jako by se nechumelilo“, i když samozřejmě ne tak často jako dřív.)

Hlavní ale je, že dokážete říct svému partnerovi, co se vám líbí, a víte, co se zase líbí jemu, a dokážete si vyhovět. No ne?

Reklama

Načítám