Hlavní obsah

Nejlevnější přípitek za 5 let! Jaký alkohol nejvíc podražil a kde naopak ušetříte?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Silvestrovská oslava si vyloženě říká o přípitek – a většinou nezůstane jen u něj. Takže není divu, že největší položku v nákladech na tento večer tvořívá nákup alkoholu. Porovnali jsme jeho loňské a letošní ceny a našli nejvýhodnější akce!

Článek

Asi jste si už zvykli na to, že ceny rostou a rok od roku musíte počítat s vyššími náklady i na silvestrovský večírek. Letos pro vás ale máme potěšující zprávu. „U alkoholických nápojů se vyplnila předvánoční prognóza, že na rozdíl od základních surovin se jejich cena nezvýší, naopak v některých případech ještě poklesne. Právě teď vrcholí ty akce, které obchody chystají právě kvůli oslavám spojeným se Silvestrem,“ říká Petr Miklík, marketingový manažer Kupi.cz. A že se nakupovat v akci víc než vyplatí, to se můžete přesvědčit v následujícím výčtu.

Porovnání s loňskem? Většinou dobré zprávy!

Ceny alkoholu tedy potěší. Nejvíc asi to, že za klasický silvestrovský přípitek sektem dáte letos nejméně za posledních pět let – zvlášť, pokud využijete některou ze slevových nabídek. I když se mluvilo o tom, že například Bohemia Sekt (0,75 litru) podraží, dostal se v akci Kauflandu na cenu 88,80 Kč, což je oproti běžné ceně sleva o 41 procent.

Foto: bogdanhoda, Shutterstock.com

Svůj oblíbený alkoholický nápoj pořídíte i letos za přibližně stejnou cenu, jako v loňském roce touto dobouFoto: bogdanhoda, Shutterstock.com

Oblíbený aperitiv Aperol (0,7 l), který spolu s proseccem tvoří základ módního koktejlu Aperol Spritz, lze pořídit za stejnou cenu jako loni. V akci stojí 249 Kč, což je o 24 procent méně než za běžnou cenu.

Likér Bailey´s, tedy oblíbené „dámské pití“, sice lehce podražil, ale jen o tři koruny. V akci ho můžete pořídit za 299 Kč za 0,7 litru.

Národní nápoj Becherovka – v lahvi o objemu 0,5 litru – pořídíte za stejnou cenu jako na loňské Vánoce, tedy za akčních 135 Kč. Oproti běžné ceně je to úspora 31 procent, protože ta je 193 Kč. O oblibě tohoto nápoje svědčí i fakt, že ho momentálně najdete v akčních nabídkách hned devíti obchodů, což z něj dělá nejpromovanější alkoholický nápoj.

Další česká klasika, tedy rum, lehce podražil. Božkov Tuzemský o objemu 0,5 litru koupíte v akci za 89,90 Kč, tedy o pět korun dráž než loni. Běžná cena mimo akci je přitom 153 Kč.

Příznivci piva si sice například za plzeňské 12-ti stupňové připlatí, ale oproti loňsku jen o jednu korunu. Letos jsou ceny za pivo ve skle i v plechu totožné a 0,5 litru je možné pořídit od 17,50 Kč téměř v kterémkoliv marketu. Kdybyste ale stejné pivo kupovali mimo akci, počítejte s běžnou cenou 26,90 Kč. Cena půl litru piva Braník zůstala od loňska nezměněna – v akci ho pořídíte za 5,90 Kč a mimo ni za 12,40 Kč.

Největší zdražení jsme zaznamenali u whisky Jack Daniel´s, která oproti loňskému roku podražila v akci o 7 procent za láhev o objemu 0,7 litru. V akci za ni tedy zaplatíte 469 Kč. Stejně jako akční cena vzrostla také cena běžná. Ta se vyšplhala dokonce na částku 710 Kč za 0,7 litru.

Foto: komokvm, Shutterstock.com

Příznivci whisky letos dokonce ušetří, protože některé druhy zlevnilyFoto: komokvm, Shutterstock.com

Lepší zprávy máme pro příznivce whisky Tullamore Dew, kteří mohou 0,7 litru koupit v akci za 275 Kč, tedy o pět korun levněji než loni. Akci se rozhodně využít vyplatí, protože běžná cena tohoto alkoholu je 492,80 Kč.

Oblíbený Fernet zůstal také „na svém“, protože jeho akční cena se od loňska nezměnila a půllitrovou lahev pořídíte za 99,90 Kč. Běžná cena je přitom 169,40 Kč. Stejně na tom budete i v případě, kdy je vaším oblíbeným nápojem Jägermeister. „Sedmičku“ v akci koupíte za 259 Kč, ale běžná cena je 408,90 Kč!

Kolik vypijete?

Jak moc cinkají vaše nákupní tašky před Silvestrem? Kolik alkoholu se při takové oslavě vypije? To samozřejmě nejde přesně určit a každý z vás musí vycházet z počtu hostů a jejich „žízně“. Statistiky ale naznačují, že to může být docela dost, protože Češi jsou v pití alkoholu „kabrňáci“ a řadí se na šestou příčku ve světovém žebříčku. „Každý občan za rok vypije 9,8 litru, nezřídka začínají mladí lidé s konzumací alkoholu už na základní škole a v šestnácti už se u nich dá mluvit o konzumaci pravidelné,“ uvedl prof. MUDr. Roman Prymula.

„Statistika ukázala, že každý z nás vypil za rok 2016 skoro dvacet litrů vína, sedm litrů 40 % lihoviny a 146,9 litru piva,“ uvádí Ing. Tereza Lukavcová z Českého statistického úřadu v publikaci Spotřeba potravin 2016. Denně nebo obden konzumuje alkohol skoro čtrnáct procent Čechů – abstinentů jsou naopak necelá čtyři procenta.

Tato čísla neuvádíme proto, abychom vám znechutili oslavy příchodu nového roku, ale jen upozornili na to, že nic se nemá přehánět.

Čím si nejčastěji připíjíte na Silvestra? Napište nám!

Reklama

Načítám