Hlavní obsah

Nejmenší holčička na světě váží 4 kila. A jde do školy!

Foto: DailyMail

Charlotte se svými rodiči, kteří jí chtějí dopřát co nejnormálnější životFoto: DailyMail

Reklama

Její oblíbený plyšový medvěd vedle ní vypadá jako obr. Nejmenší holčička na světě Charlotte Garside totiž v pěti letech měří 68 centimetrů a váží čtyři kilogramy. Přesto nastoupila do normální školy!

Článek

Je velká jako novorozeně a v pěti letech nosí oblečení určené miminkům. Charlotte Garside z Británie trpí tak extrémně vzácnou formou zakrslosti, že pro ni ani lékaři nemají žádný název. I přes svůj handicap se ale zařadila mezi normální děti a odstartovala školní docházku.

Foto: Daily Mail

Ve srovnání se svými spolužáky je Charlottin malinký vzrůst ještě viditelnějšíFoto: Daily Mail

Vešla se do kapsy

Když se Charlotte narodila, nevážila ani jeden kilogram a měřila neuvěřitelných pětadvacet centimetrů. Její rodiče Scott Garside (26) a Emma Newman (30) ji museli oblékat do šatů pro panenky. „Nosila jsem ji ve vystlané kapse své bundy a přebalovala ji do plenek velikosti kreditní karty,“ vzpomíná Emma.

Nikdo nevěděl, jak to s tak křehkým stvořením dopadne. Přestože lékaři mluvili o tom, že se nemusí dožít ani svých prvních narozenin, vyrostla z ní velmi živá pětiletá holčička.

Je to bojovnice

I přes nepříznivé prognózy, oslabený imunitní systém, cysty na játrech a o něco pomalejší fyzický a mentální vývoj, si Charlotte vybojovala šanci na normální život. „Ačkoli naše dcera trpí vzácnou poruchou, rozhodně není typ, který by se držel v povzdálí. Je malinká, ale má velkou a silnou duši a chce dělat všechno, co ostatní pětileté děti,“ tvrdí Emma Newman.

Foto: Daily Mail

Charlotta se svými sestrami. Vypadá vedele nich sice jako panenka, ale malý vzrůst prý vyvažuje svou energičnostíFoto: Daily Mail

Foto: Daily Mail

Je lehoučká jako novorozeně, ale řádit dokáže jako každá jiná pětiletá holčičkaFoto: Daily Mail

Potvrzují to i Charlottiny sestry, osmiletá Sophie, dvanáctiletá Sabrina a patnáctiletá Chloe. „Možná vypadá jako panenka, ale ani vteřinu nevydrží sedět na místě. Miluje, když ji vyhazujeme do vzduchu a pořád se potuluje kolem domu a prozkoumává každý kout. Když ji lidé vidí, bojí se jí dotknout, aby ji nezlomili, ale ona není tak křehká, jak vypadá,“ popisuje Chloe svou miniaturní sestřičku.

Šance na normální život

I tak je ale Charlottin nástup do školy plný otazníků. Nikdo neví, jak takový nápor zvládne. „Je tam samozřejmě spousta neznámých, ale Charlotte má neuvěřitelný dar vás překvapit ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Nejdřív jsme nevěděli, zda bude vůbec žít. Pak jsme netušili, zda bude schopná komunikovat s okolím a zda se naučí mluvit. Dokonce byly chvíle, kdy jsme mysleli, že o ni přijdeme. Ale ona pořád vzkvétá, daří se jí lépe a lépe a já se nemůžu dočkat, až uvidím, jaká bude třeba příští rok,“ dodává Emma.

Foto: DailyMail

Rodiče kupují své dcerce oblečení v obchodech pro novorozeňata, i česat ji musí miminkovským kartáčem na vlasyFoto: DailyMail

Foto: DailyMail

Holčička se vejde opravdu všude, vždyť není větší než dve PET lahve na sobě!Foto: DailyMail

Co říkáte, že je Charlotte velká bojovnice?

Reklama

Související témata:

Načítám