Hlavní obsah

Nejrychlejší praní? Hledali jsme pračky, které vám dokážou ušetřit čas i energii

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pračky s rychlými pracími cykly vám ušetří spoustu časuFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Jak maximálně šetřit čas při praní? Vsadit na moderní technologie. Pak není problém mít čisté prádlo už za dvacet minut. Ano, i takto dlouhé – či spíše krátké – prací programy nové pračky nabízí.

Článek

Novodobé technologie sází na efektivitu a na to, že lidé mají čím dál méně času, respektive ten mimopracovní nechtějí trávit činnostmi, které nejsou zrovna dvakrát zábavné.

Pokud tedy hledáte každou volnou minutu, pak vám doslova kápnou do noty chytré pračky. Oplývají inteligencí stejně jako telefony či tablety, a tak je jejich devízou maximální úspora času při praní a také třeba možnost ovládat je na dálku.

Na minuty, ne na hodiny

Většina moderních praček je vybavena programem rychlého praní. Takové programy jsou vhodné pro praní méně špinavého prádla. Ovšem technologie pokročily natolik, že některé pračky nabízí i kompletní prací cyklus, který trvá do hodiny.

„Základem úspory času je pračka, která zvládne cyklus praní co nejrychleji. Řada praček Addwash vypere až 5 kg náplně za méně než hodinu, což z něj činí nejrychlejší kompletní prací cyklus na trhu. Technologie, která vstřikuje vodu do bubnu za pomoci trysek, pomáhá rychleji rozpouštět prací prášek a prádlo je rychleji čisté. Z trysek poté proudí čistá voda, která prádlo zbaví zbytku pracího prostředku, a současně je ihned vypouštěna,“ vysvětluje Ondřej Koubek, PR manažer Samsung.

Foto: Archiv firmy

Pračka Samsung WW7500 AddWash ušetří čas díky speciálním dvířkům i velmi krátké době plného pracího cyklu. Lze ji též ovládat telefonem. Doporučená maloobchodní cena tohoto nejdražšího modelu řady AddWash je 24 690 KčFoto: Archiv firmy

Někdy stačí i pára

Pro efektivní praní a následně úspory, jak časové, tak finanční, je klíčová volba programu. Pro vás to znamená se v první řadě s pračkou dle návodu dobře seznámit, přinejmenším s jejími programy. Řada z nich nejenže uspoří čas při vlastním praní, některé pak i při následném žehlení prádla. Zajímavý je třeba program parního osvěžení prádla.

„Parní osvěžení oceníte hlavně, pokud spěcháte, nemáte na praní čas nebo se vám prostě nechce oblečení prát. Program odstraní rychle nejrůznější pachy z oblečení a vrátí mu zároveň svěžest. Pára navíc prádlo dezinfikuje a odstraňuje z prádla pomačkaná místa přirozenou cestou. Oblečení pak již nemusíte žehlit, nebo žehlení bude mnohem snazší. Párou můžete například i praní prádla zakončit, tím opět snížíte nutnost žehlení,“ komentuje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu, který mimo jiné chytré pračky také nabízí.

Foto: Archiv firmy

Vyperete až 8 kg prádla. Senzorová technologie 6. smysl pračky Whirlpool FSCR 80432 přizpůsobí vše dle náplně prádla, a ušetří vám tak energii, vodu i čas. Jedním z programů je i Rychlé praní – trvá 30 minut. Cena v e-shopu Mall od 14 881 KčFoto: Archiv firmy

Chytré nápady, co šetří čas

Primárně by se dalo říct, že tyto vychytávky jsou především pro muže hračičky. Ale není tomu tak. Třeba pračky AddWash od Samsungu totiž mají dvířka, kterými je možné i v průběhu praní přidat zapomenuté kousky prádla. Což je více než praktické – kdo někdy po zapnutí pračky neobjevil nějaký zapomenutý kousek, „ať se přihlásí“.

Toto vám pak sice nezkrátí samotný čas praní, ale určitě čekání na to, kdy bude kousek opět připraven čistý a voňavý. Vaše stará pračka by vás nutila počkat si až na další prací cyklus.

„Praktická je také možnost nastavit si telefon tak, aby vás upozornil těsně před začátkem nového cyklu. Můžete pak například vložit jemné prádlo pouze na cyklus máchání,“ uzavírá Ondřej Koubek.

Foto: Archiv firmy

Pračka Bosch WAW32540EU disponuje extra tichým motorem EcoSilence Drive. Nabízí řadu speciálních programů. Extra krátký trvá 15 minut. Cena v e-shopu Euronics je 17 580 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

AEG L7FEE48SC ProSteam pojme až 8 kg špinavého prádla a díky úsporné třídě A+++ uspoří až 30 % nákladů. Funkce ProSteam redukuje pomačkání až o třetinu. Parní programy eliminují pachy a redukují pomačkání. Tento model lze pořídit v Datartu za 14 990 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

V Miele WDA 211 WPM je možné prát i v úplně studené vodě, kdy je spotřeba energie snížena na minimum. Speciální program na košile a halenky s šetrnými pohyby bubnu zajistí snadné žehlení. Mírně znečištěné věci zvládne vyprat s programem Expres 20 během 20 minut. Pračku je možné pořídit v Datartu za 25 900 KčFoto: Archiv firmy

Technologie jsou jedna strana mince, lidský faktor ta druhá. Pokud máte nějaký praktický tip, jak šetřit čas při praní, podělte se o nej v diskuzi.

Reklama

Související témata:

Načítám