Hlavní obsah

Nejsem sexuální mašina. Jsem proto divná?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Vždy naladěné, vždy krásné, vždy připravené? Co když to tak není?Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Žena jako sexuální bohyně. S neukojitelnou vášní a chutí na sex kdykoli a kdekoli. To je současný obraz ženy. Co když je ale realita jiná? Jste divná, když nejste sexuální mašina?

Článek

Žena, která je vždy upravená, v šuplíku má sexy prádlo na každý den, svému muži nikdy neřekne „ne“, naopak kdykoli má možnost, serve z něj šaty a ukáže mu div světa. Je to neukojitelná milenka plná vášně, chuti experimentovat a objevovat nepoznané. Tak vypadá žena podle současných trendů.

Jenže realita bývá mnohdy úplně jiná. A sex je to poslední, na co máte po uspěchaném dni plném povinností náladu. Raději se uvelebíte na gauči s knížkou v ruce než v náruči partnera. Nejste žádné sexuální mašiny, jen ženy, které chtějí trochu klidu a pohodu. Jste proto divné?

Proč?

Logicky vás napadá, proč to takhle je? Proč vám společnost servíruje takovou podobu ženy. Hlavní důvody jsou dva:

  • Touha po dokonalosti – „Tento společenský obraz o milostném životě podle mě vznikl na základě obecné lidské touhy po dokonalosti v naší společnosti a s tím spojeného strachu, když téhle mety nedosáhne. Lidé touží po všem perfektním a věří, že jim tahle dokonalost zaručí štěstí a přízeň druhých,“ vysvětluje vztahová koučka Míša Zdráhalová.
  • Peníze – Z velké části je to samozřejmě součást nejrůznějších reklamních kampaní, které přinášejí velké finanční zisky. Sex je totiž téma, které málokterý muž odmítne.
Foto: nd3000, Shutterstock.com

Lidé touží po dokonalosti ve všech oblastech, tedy i v milostném životě. Ale krása je právě v tom, že nic není dokonaléFoto: nd3000, Shutterstock.com

Jsou z toho traumata

Faktem ale je, že řadě žen tenhle předobraz super milenky může způsobit hodně nepříjemností. Obzvlášť ohrožené jsou ženy bojující s nízkým sebevědomím, ženy, které nejsou zvyklé řídit se vlastními pocity a nechávají se ovlivňovat názory druhých.

„Samozřejmě žena, která vyrostla v prostředí, kde jí byly poskytnuty zdravé podmínky pro budování dostatečného sebevědomí, má vždy větší šanci uspět v boji a ,honu na čarodějnice', který je vyvolaný současným zmedializovaným obrazem nutnosti dokonalého modelu sexuálního života žen,“ tvrdí vztahová koučka Hana Lustíková.

V opačném případě to ale může být dost traumatizující. „Nemožnost dlouhodobé udržitelnosti této vytoužené role vede ženu k frustraci, pocitu nedostatečnosti a strachu ze ztráty lásky a přízně,“ popisuje Míša Zdráhalová.

Foto: Fabiana Ponzi, Shutterstock.com

Sex není to, na čem váš vztah stojí, je to spíš jakási pomyslná třešnička na dortuFoto: Fabiana Ponzi, Shutterstock.com

Nedokonalost je v pořádku

Pokud z vás netryská vášeň, nešílíte pokaždé, když se vás partner dotkne, dáte leckdy přednost dobrému filmu před sexem, není to špatně. „Doba, kdy bylo úkolem ženy uspokojit potřeby muže na úkor sebe samé, je naštěstí pryč,“ říká Hana Lustíková.

Na sexu svět nestojí, i když to tak někdy může vypadat. A nestojí na něm ani váš vztah. „Sex by neměl být prostředkem k udržení partnerství, nýbrž perlou vztahu,“ vysvětluje Míša Zdráhalová.

Neměl by to být zdroj rozporů, ale součást hezkých chvil, které spolu prožíváte. Tak jako je nezdravý vztah bez sexu, je špatně i to, když se necháte tlačit do role, která vám nesedí.

Celý vztah včetně milostného života je samozřejmě otázkou kompromisů a toho, jak jste schopni si s partnerem vzájemně vyjít vstříc. Proto spolu mluvte, a to i o intimnostech. Co se vám líbí, co ne, proč teď nemáte náladu, a jindy zase ano. „Aby žena mohla být mužem milována a obdivována, je třeba, aby se řídila svou vlastní navigací a i v sexu byla sama sebou. Ta skutečná dokonalost tkví právě v lidské nedokonalosti a originalitě sexuálního vnímání a prožívání,“ dodává Míša Zdráhalová.

Jednoduše řečeno, je jedno, co vidíte na billboardech, nebo co myslíte, že byste měly dělat. Ložnice je jen vaším a partnerovým územím, do vašeho milostného života nemá nikdo právo mluvit. Jen vy dva!

Jak to máte se sexem vy? Máte chuť vždy, nebo někdy třeba vůbec?

Reklama

Související témata:

Načítám