Hlavní obsah

Největší chyby při nakupování

Foto: Thinkstock

Někdy koupíme i to, co vlastně nechcemeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to tu zase. Stojíte před skříní a nemáte co na sebe! Řešení je jediné – doplnit zásoby. Než ale zamíříte do svých oblíbených obchůdků, odhalte s námi nejčastější chyby, kterých se ženy v záchvatu nakupovací horečky dopouštějí. Příště už žádného „kaufu“ litovat nebudete!

Článek

Pro některé dámy jsou nákupy velkou vášní, pro druhé zase nutným zlem. Ať to máte jakkoli, následující tipy se vám budou určitě hodit. Není vám některý z následujících prohřešků nějak povědomý?

1. chyba: Odbudete zkoušení

Svlékat se a oblékat do dalších a dalších věcí nebaví asi žádnou z nás, ale bez zdlouhavého zkoušení se holt super kousky pořídit nedají. Dobrý tip na perfektně padnoucí oblečení je model vždycky zkoušet ve dvou velikostech. Je totiž možné, že vám vaše standardní velikost sedne, ale když zkusíte větší/menší verzi, zjistíte, že to vypadá ještě lépe.

2. chyba: Unáhlíte se

Koupit nebo nekoupit – toť otázka. Pokud dlouho dumáte, jestli s kouskem zamířit k pokladně (a tím nemyslíme věčné dilema nový kabát versus měsíční rohlíková strava), raději ho neberte. Ráda nakupujete s kamarádkou? Mnoho žen se nechá při nakupování ovlivnit cizím názorem. Klidně si nechte poradit, vyzkoušejte věci, které byste si normálně nezkusila, ale pokud se v oblečení stoprocentně necítíte, neberte ho.

3. chyba: Zaměřujete se na trendy

Vběhnete do krámu a začnete nabírat samé trendy oblečení, které jste viděla v módním časopise? Vědět, co se nosí, je fajn, ale neinvestujte všechno jen do trendů. Myslete i na nadčasové kousky, které vám vydrží déle než jednu sezonu. Budete během příštího podzimu ještě IN v letecké bundě s beránkem? Kdo ví. Ale v klasickém trenčkotu určitě.

4. chyba: Boty zkoušíte dopoledne

Čeká vás nakupovací maraton? Na boty se zaměřte až v závěru dne. Přes den totiž nohy vždycky malinko natečou, a kdybyste si koupila lodičky ráno, je možné, že byste se do nich později ani nedostala. A i kdyby, nebyly by vám dvakrát pohodlné.

Foto: Thinkstock

Na nákup můžete vyrazit s kamarádkouFoto: Thinkstock

5. chyba: Dáváte přednost kvantitě

Určitě je lákavé koupit tři levná trička místo jednoho dražšího, ale k čemu vám jsou, když se po pár vypráních změní ve vytahaný hadr? Připlaťte si především za kousky, o kterých víte, že je budete moct nosit léta. To samé platí i pro boty. Nebo opravdu věříte, že vám za boty za tři stovky vaše nožky poděkují?

6. chyba: Neuvažujete prakticky

Děláte si zálusk na další botičky na podpatku, i když jejich předchůdkyně většinu času odpočívají v botníku? Nebo jste se zamilovala do kousku, který nemáte s čím sladit? Dokonalé šaty, ve kterých můžete stěží dýchat? Pak věřte, že je příliš často nevyvětráte. Během nákupu si řeknete, jak je užijete (naučíte se chodit na podpatcích), ale až dojde na „lámání chleba“, sáhnete po něčem pohodlnějším.

7. chyba: Jinam než do nákupních center nechodíte

Dnešní obchodní centra jsou pohodlná – najdete tu úplně všechno. Kromě originálního oblečení. V „provařených" obchodech nakoupíte věci, ve kterých pak potkáte spoustu žen. Zkuste alespoň jednou zamířit jinam. Udělejte si procházku městem a dejte šanci i malým zapadlým obchůdkům a second handům. Nikdy nevíte, jaký poklad tam můžete objevit.

8. chyba: Zahazujete cedulky

Většina žen po příchodu z nákupu odstřihne cedulky a v mnoha případech je i zahodí. Kolikrát se vám ale stalo, že jste si chtěla vzít oblečení po pár dnech na sebe a řekla jste si: „Co jsem si to koupila, mohlo by to být větší/menší/barevnější?“ Vydržte do druhého dne a pak si nakoupené věci zkuste znovu. Máte je s čím nosit? Opravdu vám sedí? Teprve teď můžete cedulky odstřihnout. Ale pozor, i tak si je schovávejte pro případ reklamace.

Nakupujte rozumně a ušetřete peníze, čas i místo ve vaší skříni!

Reklama

Související témata:

Načítám