Hlavní obsah

Největší módní hříchy podle stylistek

Foto: Isifa

Nedopouštíte se následujících módních omylů i vy?Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loga značek přes celá prsa, míchání sportovního stylu s elegantním nebo rovnou totální ignorace módy. Říká se, že chybovat je lidské, ale některé módní přešlapy by opravdu měly zmizet v propadlišti dějin. Ruku na srdce, opravdu se jich nedopouštíte i vy?

Článek

Následující „módní zločiny“ ženy páchají nejčastěji. Poznáte se v nich?

Řídíte se trendy. Až moc.

„Nejčastější chybu vidím v tom, že ženy nerespektují vlastní osobnost a příliš slepě následují trendy,“ říká stylistka Anit Nono z Fashionbooku a dodává: „Důležité přitom není, jestli jste oblečené podle poslední módy, ale to, jestli vám to opravdu sluší.“ Pozor, to samozřejmě neznamená, že byste měly bojkotovat veškeré módní novinky, vyberte si z nich ale pouze to, co vám skutečně padne.

Foto: Thinkstock

Trendy nejsou všechno, vybudujte si vlastní osobitý stylFoto: Thinkstock

Ukazujete, že na to (ne)máte

„Největší módní horor? Loga a obří nápisy značek přes prsa. Je to jako dřívější proužko-mánie, kdy u nás vládlo heslo čím víc proužků, tím víc Adidas,“ říká stylistka Veronika Králová z agentury Backstage. A i když máte na tričku vaši oblíbenou značku, opravdu jí musíte dělat reklamu? „Ještě větším prohřeškem, než je chlubení se značkou, je potom nošení padělků, ve většině případů kabelek. Ty vám na stylu opravdu nepřidají,“ dodává Veronika.

Foto: Isifa

Na tržnici kabelku Louis Vuitton neseženete, byť by vám tvrdili, že je zaručeně praváFoto: Isifa

Berete módu za naprostou zbytečnost

„Velké procento Češek módu bohužel stále ještě považuje za něco marnivého, za něco, co je navíc. Vypadat dobře by se ale měly snažit všechny, bez ohledu na věk, postavu nebo příjem. Pokud totiž samy sobě připadáte atraktivní, cítíte se mnohem lépe,“ říká Anit Nono. Opět to neznamená, že byste musely utrácet polovinu výplaty za nejnovější trendy, pořiďte si nadčasové kousky, které vám budou slušet a které vám také vydrží.

Mícháte sport s elegancí

Přestože si spolu některé styly rozumí (viz. „ocvočkovaná baletka“ ze článku o rolácích), oblíbená disciplína spousty dam, míchání ryze sportovních kousků s elegancí vůbec dobře nevypadá. „Ženy, které si obléknou lyžařskou bundu a obují podpatky, vídám stále docela často,“ říká stylistka Veronika a dodává: „Mimochodem, tento typ bundy patří opravdu jen na hory, ne do města.“ Když už jste ve sportovním, podřiďte vašemu oblečení i výběr bot a doplňků. Ležérní taška přes rameno bude určitě vhodnější než kožená kabela.

Jste až moc velké…šelmy

„Já se hodně setkávám s přemírou zvířecích vzorů, ať už jsou to dva tři leopardi na jediném outfitu nebo rovnou kombinace několika živočišných druhů,“ říká stylistka Marie Fléglová z agentury Backstage. Jestli se vám proto tento trend líbí, nezapomeňte se podívat na náš článek Vpusťte zvířecí vzory do vašeho šatníku!, a držet se hesla méně je více! Leopardí boty netřeba dolaďovat leopardí kabelkou!

Foto: Thinkstock

Se zvířecími vzory nakládejte opatrněFoto: Thinkstock

Šetříte na sobě

Ano, málokdo má v dnešní době peněz nazbyt? Tím spíš byste ale měly přemýšlet o tom, co koupíte. „Velkou chybou je na sobě šetřit a pořizovat si nekvalitní oblečení, které většinou stejně dlouho nevydrží. Základ šatníku přitom může tvořit jen pár kvalitních věcí,“ říká stylistka Anit. Sezónní kousky nakupujte až ve chvíli, kdy budete mít na čem stavět. Nebojte se investovat do padnoucích kalhot, košilí nebo sukní.

Foto: Thinkstock

Místo několika trendových kousků si pořiďte jeden kvalitní a nadčasovýFoto: Thinkstock

Nerespektujete vaši postavu

Tím nejlepším, co pro sebe a svůj styl můžete udělat, je naučit se znát vaše proporce a umět s nimi pracovat. „Hromada žen nosí oblečení, které jim nesedí a není to jen o střihu - často si vybírají také nesprávné velikosti, říká stylistka Marie. Problémové bývají hlavně kalhoty, které jsou příliš těsné v pase, jakmile vám někde něco přetéká, neuspějete, ani kdybyste na sobě měly ten nejúžasnější model.

Zapomínáte na to, proč se prádlu říká „spodní“

Móda bokovek je díky bohu pryč (ultra nízké kalhoty slušely opravdu jen málo které), ale lezoucí zadky a vykukující kalhotky bohužel stále ještě z ulic nezmizely. „Prádlo by mělo zůstat skryto, obzvlášť pokud jde o kalhotky. Výjimkou může být u některých topů záměrně vykukující podprsenka, která ale musí být naprosto výstavní,“ podotýká Marie Fléglová.

Foto: Thinkstock

To, jaké máte na sobě spodní prádlo, si nechte raději pro sebeFoto: Thinkstock

A které módní přešlapy ve svém okolí pozorujete vy? Budeme se těšit na vaše příspěvky.

Reklama

Související témata:

Načítám