Článek
Postup
Krok 1: Z bílků a poloviny krupicového cukru ušlehejte tuhý sníh.
Z bílků o pokojové teplotě a poloviny cukru ušlehejte sníh
Sníh by měl být opravdu tuhý, aby těsto hezky drželo
Krok 2: Zbylý cukr mezitím svařte s vodou, aby se cukr rozpustil a sirup se začal vařit. Za stálého šlehání pak tenkým pramínkem přilejte vařící rozvar po stěně nádoby ke sněhu.
Z vody a zbylého cukru připravte rozvar, který za stálého šlehání přilejte k bílkovému sněhu
Krok 3: Prošlehejte a vmíchejte kokos s moučkovým cukrem.
Do těsta vmíchejte kokos a moučkový cukr
Krok 4: Plech vyložte pečicím papírem a stěrkou nebo pravítkem pak přes šablonu na laskonky uhlaďte těsto na jednotlivé oválky. Pokud nemáte šablonu, z těsta vytvořte oválky pomocí cukrářského sáčku nebo i jen lžičkou.
Oválky vytvořte buď pomocí šablony na laskonky, nebo cukrářského sáčku
Těsto uhlaďte stěrkou
A můžete s nimi do trouby!
Krok 5: Pečte 15 minut při 120 °C, poté teplotu snižte na 80 °C a sušte ještě asi 30-40 minut. Troubu otevřete a laskonky v ní nechte vychladnout.
Krok 6: Na krém ušlehejte do pěny máslo, vmíchejte karamelové mléko a v trošce vody rozpuštěnou kávu – kávová chuť příjemně stáhne sladkost karamelu (káva lze vynechat). Nechte v lednici ztuhnout a poté pomocí cukrářského sáčku plňte upečené laskonky.
Vychladlé laskonky plňte krémem z karamelizovaného kondenzovaného mléka, másla, a kdo má rád, i trošky kávy
- Šablonu na laskonky koupíte v cukrářských či domácích potřebách a v mnoha e-shopech.
- Jestli neseženete karamelizované kondenzované mléko, kupte to klasické slazené a zavřené ho asi 3 hodiny vařte v hrnci s vodou. Před otevřením nechte konzervu vychladnout!
- Příště dejte místo kokosu mleté vlašské ořechy a hotové laskonky ještě pocákejte rozpuštěnou čokoládou.