Hlavní obsah

Nenechte si kožní mykózou (z)kazit léto

Reklama

Máte na kůži dlouhodobě začervenalá, svědící nebo suchá, olupující se ložiska, která nemizí?

Článek

Existuje mnoho možností, proč tomu tak je, jednou z nich může být kožní mykóza, která ale může mít mnoho dalších projevů. Víte, jak ji řešit? Kožní plíseň je zdravotní i estetický problém, který se vyskytuje celoročně, ale v létě je v souvislosti s letním oblečením více viditelný. Mykotická ložiska na kůži, která jsou zřetelná právě díky svým rozmanitým projevům, brání užívat si léto a teplé počasí se vším všudy. Odhalení pokožky v letních šatičkách, tílkách, nebo dokonce v plavkách se může stát neřešitelným problémem.

Změny na kůži obecně jsou traumatizujícím projevem pro samotného postiženého a zároveň jsou nepříjemné i pro jeho okolí. Místo zahalování do dlouhých sukní a rukávů je lépe poradit se s odborníky, zda se nejedná právě o mykózu. Existují volně prodejné lokální antimykotické přípravky, které dokážou hubit původce plísní a jejichž použití je velmi snadné. Takovým přípravkem, volně prodávaným v lékárně, je například Exoderil®, který si můžete vybrat dle vaší preference ve formě roztoku nebo krému.

Pozor při návštěvách některých veřejných míst – bazénů, akvaparků, fitness center

Původci kožní mykózy jsou mikroskopické houby zvané dermatofyty nebo kvasinky. Tito nezvaní hosté se velmi snadno a dobře šíří ve vlhkém a teplém prostředí. Proto jsou místa, kde je vysoká koncentrace osob v kombinaci s vlhkem a teplem pro výskyt původců plísní velmi riziková. Ne každý si samozřejmě po návštěvě veřejné sprchy v bazénu přinese domů mykózu, ale je třeba na toto riziko myslet a co nejvíce ho omezit. Doporučuje se důkladné umytí a osprchování, velmi důležité je dokonalé osušení. Samozřejmostí by mělo být přezutí a zamezení chůze v tomto prostředí naboso.

Důkladná hygiena je základ

Mykotická onemocnění jsou obvykle chronickým problémem a i po vyléčení se mohou vracet. Návrat souvisí s příznivými podmínkami pro plísňové původce, jako mohou být například dlouho nošené uzavřené boty v pracovních provozech nebo při sportu, nadměrné pocení a nevhodné oblečení. Při léčbě mykózy je důležité být vytrvalý a pokračovat v léčbě ještě minimálně dva týdny po vymizení příznaků. A samozřejmostí je i zvýšená domácí hygiena při mykotickém onemocnění – vlastní ručníky, hřebeny a vlastní domácí obuv.

Volně prodejný přípravek Exoderil® je lék k vnějšímu užití, a to ve formě krému nebo roztoku. Je určený k užití pro dospělé i děti. Aplikuje se na postižená místa, na čistou a důkladně osušenou pokožku jedenkrát denně nebo na postižené nehty dvakrát denně. Účinná antimykotická látka je naftifini hydriochloridum. Exoderil® má trojí účinek – antimykotický, antibakteriální proti některým bakteriím, které mohou komplikovat mykózu, a protizánětlivý.

Více informací viz příbalový leták Exoderil®.

Exoderil® je volně prodejný lék k vnějšímu užití s účinnou látkou naftifini hydrochloridum. Čtěte pečlivě příbalový leták.

Reklama

Načítám