Hlavní obsah

Nezmeškejte zápis do školky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výhodou dnešních maminek je internetFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Blíží se oslava třetích narozenin vašeho potomka? A vy nemáte ještě vybraný dárek? Určitě to stihnete, ale nezapomeňte ještě na jeden důležitý úkol - zmapovat mateřské školy. Zápisy jsou již za dveřmi.

Článek

Internet - nejrychlejší cesta

Zápisy se konají v průběhu února a v březnu. Na rozdíl od minulosti, nyní máme možnost si školku vyhledat na internetu a prostřednictvím webových stránek si ji prověřit. Najdeme tu všechny její aktivity, prohlédneme si interiér, zahradu, zjistíme, kolik má tříd, kdo je v ní zaměstnán a kdo školku vede. Některé školky se věnují ekologii, jiné sportu, výuce jazyků, dodržování lidových tradic... Většina z nich má pestrý výběr aktivit, všechny musí splňovat standardy ministerstva školství. Pokud váháme, můžeme tu předvybranou navštívit osobně. Školka je velkou životní událostí pro vaše dítě, a proto je důležité tento krok nepodcenit. A není nad osobní pocit!

Páni politici - školek je málo

Největším problémem, který visí ve vzduchu, je nedostatečná kapacita. Můžeme si gratulovat, porodnost stále roste, ale bohužel stát na to příliš pohotově nereaguje. Sice už opět vznikají nová zařízení, ale zatím to nestačí. Školky tak praskají ve švech. Ale nenechte se odradit! Základní kritéria se splnit dají. Trvalé bydliště v místě, dobrý zdravotní stav dítěte, dovršení 3. roku, doporučení od pediatra. Vaše ratolest by měla umět v rámci věku komunikovat, alespoň se snažit obléknout, umět se samostatně najíst, dojít si na záchod. Spousta maminek má strach, zda je jejich dítě dostatečně připraveno, když doma s oblékáním nespolupracuje. Ale nebojte, dítě bude ve školce motivováno spolužáky a rychle bude dělat velké pokroky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jednou z možností je soukromá školkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud můžete - připlaťte si

V případě, že nemáte finanční tíseň, je tu ještě alternativa, přihlásit své dítě do školky soukromé. V tomto ohledu se nedostatečné kapacity bát nemusíte. Soukromé školky u nás vznikají jako houby po dešti. Ovšem průměrně vydělávající rodiče si mohou o tomto luxusu nechat jenom zdát. Školné většinou nejde pod 15 tisíc korun měsíčně. A to je jen spodní hranice... Rozdíl tu ale je, díky finančnímu zázemí má vedení soukromého zařízení více možností se dětem na všech úrovních věnovat. Je zde daleko více personálu, třídu mají na starosti minimálně dva lektoři. Dětí není ve třídě více než 15. Jídelníček je pestřejší, mrňouskové si mohou vybírat z několika druhů jídel. Největším tahákem jsou asi pro rodiče cizojazyčné školky. Výuku tam vedou rodilí mluvčí společně s českým učitelem, a tak má dítě možnost už po roce po dvou ovládat dva jazyky. Vybavit své dítě touto předností, to je lákavá představa.

Začátky nebývají jednoduché. Některé děti jsou z nástupu do školky vyplašené, a je to logické, nové prostředí, spoustu nových povinností... Ale tato nejistota trvá jen chvíli a děti si brzy školku zamilují. Proto neváhejte a vrhněte se s chutí do jejího výběru. Ať už zvolíte školku státní či soukromou, držíme vám palce, ať se v ní vašemu školáčkovi líbí!

Reklama

Související témata:

Načítám