Hlavní obsah

Nesnáším svůj obličej!

Foto: Pavel Nesvadba

Žena se může zamilovat i do ošklivceFoto: Pavel Nesvadba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelíbíte se samy sobě? Plastická operace obličeje opravdu je možným řešením! Divadlo na Vinohradech opět otevírá svoji komorní zkušebnu, aby divákům nabídlo novou hru. Psychologické drama Ošklivec útočí na téma, se kterým se střetáváme denně v zrcadle - vlastní krásou.

Článek

Přiznejme si to otevřeně, která z nás o sobě nikdy nezapochybovala. Koutky povislé, kruhy pod očima, nos nakřivo. Čas od času si pohrajeme s myšlenkou, jaké by to bylo vylepšit se plastickou operací.

A to je také případ vědce Letta. Tedy ne až tak úplně. Je šťastně ženatý a konečně se mu začíná rozjíždět kariéra. Sestrojil totiž unikátní modul - jakousi univerzální součástku. Žijeme však v komerčním světě a Lette nemůže svůj výrobek prezentovat na veřejnosti. Proč? Protože je až nelidsky ošklivý!

Chce však celou životní situaci změnit. Touží po tom, aby o něm manželka říkala, že je nejen krásný člověk, ale také krásný muž. A svůj vynález chce světu také představit sám. Proto přistoupí na nabídku plastického chirurga a nechá si vytvořit nový obličej. Operace se zdaří a z Letta je najednou ten nejpřitažlivější muž pod sluncem. Učiní ho to však šťastným? S jiným obličejem - je to vůbec ještě on? A dovede čelit tak velikému zájmu žen?

Foto: Pavel Nesvadba

Plastická operace je receptem na štěstíFoto: Pavel Nesvadba

Atmosféra představení je naprosto jedinečná. Zapomeňte na honosnost tradičního kamenného divadla a herce kdesi vpředu na jevišti, kilometry daleko od vašeho sedadla v zadní řadě na balkoně. Tady je to jiné. V nejvyšším patře divadla je menší místnost tak pro 100 diváků - Nová zkušebna. Jeviště začíná hned u přední řady. Herci jsou vám přímo na dosah.

Navíc všichni podávají obdivuhodné výkony. Dokonale pracují s hlasem a obratně přeskakují mezi jednotlivými rolemi, které každý z nich ztvárňuje. V roli Ošklivce se představí Jiří Čapka. Jeho ženou je Andrea Elsnerová, kolegou Jan Šťastný a plastickým chirurgem Ladislav Frej. Možná je jen trochu škoda, že kontakt herců s opravdu malým publikem během představení je minimální. Prostředí si interakci samo žádá.

Toto psychologické drama si vychutná každý náročnější divadelní divák. Vybízí vás zapřemýšlet o smyslu našeho bytí a o důležitosti fyzického vzhledu pro úspěšný život. Divadlo nabízí silný zážitek, který ve vás zanechá otisk a vybídne k přemýšlení. A to přece jde.

Marius von Mayenburg: Ošklivec Divadlo na Vinohradech - Nová zkušebna Režie: Natália Deáková j. h. Hrají: Jiří Čapka, Andrea Elsnerová, Ladislav Frej, Jan Šťastný Nejbližší nevyprodané představení: 6. 4. 2009 Vstupné do Nové zkušebny: 70 Kč

Související témata:

Načítám