Hlavní obsah

Nesnášíte svoje tělo? Víme, co to o vás vypovídá!

Foto: Thinkstock

Nezáleží na tom, jak doopravdy vypadáte. Rozhodující je váš vnitřní obraz sebe samé, to, jaká jste ve vlastních očíchFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem příšerně tlustá, nemožně hubená, mám vlasy jako zmoklou slámu a nos jako kliku od blázince. Jo, a taky okousané nehty a nohy do X. Pokud takhle nějak vidíte sama sebe, je nejvyšší čas na změnu!

Článek

Váš problém sídlí v hlavě, ne v nohou nebo obličeji. Schválně, co řeknete, když vám kamarádka s trochou závisti pochválí třeba vlasy? Pokud okamžitě opáčíte: „Ále, copak vlasy, ale prsa mám po tatínkovi!“, jste jasný případ.

Přeprogramujte se

„Vztah k vlastnímu tělu se formuje už v dětství. Pokud vám matka celé roky předhazovala, že máte tlusté nohy a všechny vaše kamarádky jsou lepší než vy, budete muset hodně zapracovat na tom, abyste tenhle postoj k sobě samé změnila,“ říká psycholožka a obezitoložka MUDr. Mgr. Erika Matějková. Taková změna vůbec není snadná. Doktorka Matějková doporučuje autosugesci pomocí pozitivních formulek, které si budete opakovat každé ráno a večer.

Mám krásné oči a upřímný úsměv

Připadá vám to směšné? Nejste sami. „Lidé většinou nevěří, že to může fungovat, připadají si jako blázni. Když ale vydržíte alespoň 3 týdny, to tvrzení vám přestane připadat nereálné,“ ujišťuje doktorka Matějková. Nejdřív si představte jednotlivé partie svého těla. Určitě najdete aspoň jednu, kterou dokážete vzít na milost! Možná máte hezké oči nebo pěkně tvarované nehty. Na tom pak postavte tvrzení, o kterém chcete sama sebe přesvědčit.

Foto: Thinkstock

Žena, která má sama sebe ráda, většinou připadá hezká i svému okolí – bez ohledu na to, jestli jí někde něco schází nebo přebýváFoto: Thinkstock

„Důležité je, aby formulka byla uvěřitelná,“ radí lékařka. „Nepopírejte fakta, ale stavte je do lepšího světla. Třeba: Mám široké boky, ale přesto jsem přitažlivá.“ Používejte pozitivní formulace, namísto „nemám velký zadek“ si říkejte „mám sexy pevný zadeček“.

Co o vás říká, když:

…nemáte ráda svoje vlasy? Pěkný účes je jen otázka času a námahy. Pokud na svoji kštici hledíte nespokojeně, znamená to, že vám chybí důslednost a schopnost dotahovat věci do konce. Jasně, každodenní foukání je otrava, výsledek ale stojí za to. A že jsou vaše vlasy slabé nebo se často mastí, zatímco jiné ženy mají nádhernou hřívu bez práce? Příroda vám určitě přidala v jiné oblasti.

…nesnášíte svůj obličej? Spokojenost s vlastním obličejem odráží sebepřijetí. „Ztratit tvář“ je to nejhorší, co může člověka potkat. Nemusíte být přesvědčená o své oslnivé kráse, pokud si ale při každém pohledu do zrcadla pomyslíte „no ty zas vypadáš!“, případně se maskujete vrstvou líčidel (a to i při sportu nebo práci na zahrádce), s vaší duší něco nebude v pořádku. Možná spíš než péči kosmetičky či plastického chirurga potřebujete pomoc psychologa.

…se vám nelíbí vaše prsa? Poprsí je vnější vyjádření ženství. Cítíte se oceňovaná, uspokojená a milovaná? Pak se vám vaše prsa budou líbit, ať už připomínají melouny nebo hrášky. Pokud z nich máte mindrák, je to dobrý důvod zamyslet se nad svým vztahem.

Foto: Thinkstock

Zadeček je jedna z nejméně milovaných částí ženského těla. No řekněte, znáte ženu, která by na něm nic nezměnila, i kdyby mohla?Foto: Thinkstock

…máte problém se svým pozadím? Ani tady na velikosti nezáleží. I ženy s dokonalou postavou ho často schovávají do plandavých svetrů, zatímco ty přírodou hojně obdařené se nebojí oblékat elastické kalhoty a pouzdrové šaty. Pokud jste se svým zadečkem ve válce, uvědomte si, že široké boky jsou nejstarším symbolem sexuální přitažlivosti!

…se stydíte za svoje stehna? Jaký je váš postoj k tradiční roli manželky a matky? Jste-li ambiciózní, sportovně založená žena, asi se vám příčí představa kulaté „maminy“ s hejnem dětí. Ráda byste si uchovala chlapeckou postavu a aktivní způsob života. Nemějte obavy – těhotenství a mateřství zdaleka nemusí znamenat, že se z vás stane obtloustlá domácí buchta!

Jak se vidíte vy? Co máte na sobě nejraději a čeho byste se s chutí vzdala?

Reklama

Načítám