Hlavní obsah

Netradičně tradiční sporák

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nyní jsou moderní varné deskyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se už příliš „nenosí“ mít v kuchyni sporák. Moderní je vestavná trouba a varná deska. Ovšem pokud chcete zachovat klasický ráz kuchyně, sporák vám pomůže. Nabízíme pár rad, jak si vybrat ten pravý.

Článek

Elektřinu, plyn nebo obojí?

Pokud máte do bytu zaveden plyn, je výhodnější volit sporák s varnou deskou na plyn a elektrickou troubou. Vařit na plynu je stále rychlejší, levnější a můžete si lépe regulovat teplotu. Naopak plynová trouba je méně praktická, méně teplotně ovladatelná… Kombinovaný spotřebič bývá také levnější koupě než čistě elektrický.

Sporák na elektřinu je stále dražší při nákupu, ale také při každodenním používání. Pokud nemáte plyn a uvažujete o této možnosti, jistě by měl vyhrát ten, který má sklokeramickou desku – je ekonomičtější a vypadá lépe. Je ale náročnější na údržbu, protože je citlivá na poškrábání při čištění přípečků. Ohrožením pro ni je ostrá houbička nebo naše snaha vydrhnout ji.

O výhodách elektrické trouby netřeba dlouze mluvit – lze ji přesně regulovat, je rychlá, nabízí rovnoměrnost ohřevu…

Jakou varnou desku?

Základní výhody a nevýhody jsme už naznačili, ale je potřeba upozornit na to, že i plynová varná deska může být sklokeramická. Ovšem v tomto případě není teplo „pod" deskou, tudíž nehrozí připečení a je tedy lépe udržovatelná. Dají se z ní snadno otřít mastné fleky a vypadá déle jako nová. I když na druhou stranu je na ní na přímém světle víc vidět případné nečistoty.

A znáte indukční varnou desku? Plotýnka se díky magnetické indukci zahřívá pouze pod hrncem. Ztráta energie je tak minimální a účinnost vysoká, a protože se o ni vlastně nejde spálit, je i bezpečná v rodině s všetečnými dětmi. Nevýhodou je vysoká cena a nutnost použít speciální vodivé nádobí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Programovatelná trouba ušetří spoustu časuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč volně postavit?

Bytový architekt by asi volil vestavěnou variantu – tedy zvlášť troubu a varnou desku. Pro volně stojící sporák ale jistě mluví jeho cena a nenáročnost instalace či případné výměny. Nevýhodou by mohlo být to, že přístup k troubě není tak pohodlný, protože se musíte hodně ohýbat, můžete se zranit o otevřené dveře a je větší riziko, že pára z trouby se vám „trefí“ přímo do obličeje, až se skloníte. Hospodyňka by také poukázala na to, že udržet v čistotě mezeru mezi pracovní deskou a sporákem je také pěkně náročná zábava…

Podle čeho vybírat?

Vaším hlavním kritériem by neměla být vždy jen cena. První, na co byste měli dát pozor, je energetický štítek a tím pádem spotřeba.

Varná deska

  • Vždy si všimněte toho, z jakého materiálu je a jak se bude ošetřovat.
  • Záleží i na tom, jak velké jsou varné zóny – u elektrických sklokeramických desek se hodí, pokud na ně lze postavit i velký oválný pekáč, u plynové se hodí speciální hořák pro pánev wok.
  • O tom, jak snadná bude údržba, také rozhoduje konstrukce ovládacích tlačítek – kolem nich by se neměla hromadit nečistota. Rozhodně by se také neměla zahřívat. Moderní varné desky mohou mít tyto ovladače dotykové.
  • Plynové sporáky by měly být vybaveny pojistkou proti zhasnutí plamene, která zavře přívod plynu.
  • U sklokeramické desky jsou samozřejmostí ukazatele zbytkového tepla. Pokud máte děti, pak se hodí dětská pojistka, která nedovolí spuštění varných zón. Můžete si také vybrat typ s časovačem (po určité době vypne zónu) a minutkou, která zvukem upozorní na uplynulý čas.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Trouby s pyrolytickým čištěním snadněji uklidíteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Trouba

Hodně času vám ušetří, pokud je trouba sporáku programovatelná. Výrobce může přednastavit několik nejběžnějších programů a kombinovat druh ohřevu – horký vzduch, gril… Programy si můžete nastavit dokonce sami, podle svých zvyklostí.

Pokud porovnáváte vybavení trouby, je důležité zjistit, co dokáže. Horký vzduch ušetří hodně času a peněz. Můžete současně připravovat maso i koláče. Pokud máte rádi „kůrčičku“ oceníte gril. Vyplatí se i vestavná minutka – dokáže v určitou chvíli troubu vypnout.

Jestli také už dopředu nenávidíte čištění připečenin v troubě a zbytků mastnoty, dohlédněte si na to, aby měla trouba pyrolytické čištění – při extrémně vysoké teplotě z nečistot „upeče“ černé cosi, co snadno setřete hadříkem.

Trouba by také měla mít dvířka, která zůstanou studená i při dlouhém pečení, a opět s dětskou pojistkou, pokud je to třeba.

Dobře vybraný sporák tedy nemusí být „starožitností", od které toho nesmíme moc chtít. Jen vybírejte!

Související témata:

Načítám