Hlavní obsah

Neumí váš muž komunikovat? Rozmluvte ho!

Foto: Profimedia

Umění komunikovat je základem pro spokojený a funkční vztahFoto: Profimedia

Reklama

Komunikace. Ta je základem spokojeného vztahu. Jenže právě s ní má mnoho párů problémy, neumí spolu mluvit. A především muži jsou přeborníci v mlčení. Máme pro vás ale návod, jak toho svého rozmluvit!

Článek

Když spolu nemluvíte, nic nevyřešíte. Mlčení může být navíc zdrojem mnoha nedorozumění. Co když ale máte doma muže, který prostě komunikovat neumí? Zkuste ho rozmluvit!

Proč mlčí?

V první řadě je potřeba pochopit, proč váš partner nemluví. Většinou totiž nejde o projev jeho nezájmu o vás. Bývá za tím spíš následující:

  • Emoce jsou projevem slabosti – Společnost je stále nastavena tak, že projevovat emoce přísluší ženám, u mužů je to pokládáno za slabost. Chlapi přece nebrečí.
  • Výchova – Jde i o to, jak to fungovalo v rodině vašeho partnera. Jestli jeho rodiče spolu nekomunikovali, nemůžete čekat, že on bude jiný.
  • Mají to od přírody – „Muži za den řeknou v průměru tři tisíce slov, ženy sedm tisíc. Takže muž se večer vrací domů a svá slova má vyčerpaná, kdežto žena je tak v půlce,“ vysvětluje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.
Foto: Profimedia

Obzvláště muži mají problém mluvit o svých pocitech či reagovat na to, co jim říká ženaFoto: Profimedia

První krok

Nejdříve musíte muži v klidu vysvětlit, že vás jeho nemluvnost trápí. Buďte milá, ale sdělte mu to jako fakt. „Muži často nerozumí ženské duši, nevědí, jak reagovat a co jejich žena potřebuje. A tak raději mlčí a stáhnou se, než aby riskovali hodinovou debatu a výčitky,“ říká koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Proto ho motivujte klidným přístupem a pohodou, pak z vás nebude mít takový strach. „Mluvte o svých pocitech, popište, co vám jeho mlčení způsobuje. Muži často ani netuší, jak moc to jejich ženu zraňuje,“ dodává Lucie Mucalová.

Praktický návod

Aby se ale muž rozmluvil, je toho potřeba víc. Buďte trpělivá, nic nejde ze dne na den. Při všech pokusech o komunikaci dodržujte následující pravidla, výsledek by se po čase měl dostavit.

Foto: Profimedia

Nemluví s vámi? Nejspíš to neznamená, že mu na vás nezáleží, spíš neví, jak na toFoto: Profimedia

  • Vhodný okamžik – Na tom, kdy spolu mluvíte, záleží. „Dbejte na to, aby na debatu byla příhodná doba, veďte ji vždy za příjemné situace. Nezačínejte s ní těsně před spaním, nebo po příchodu z práce, kdy chce váš protějšek relaxovat,“ radí Lenka Černá.
  • Žádné negace – Nevyčítejte, neobviňujte ho, nemanipulujte s ním a nesnažte se v něm vyvolat pocity strachu nebo viny. Pokud mu sdělujete něco nepříjemného, mluvte klidně, sdělujte to jako informaci, ne jako něco, za co on může.
  • Zpomalte – Nechrlete na něj jednu informaci za druhou, vždy mu je dávkujte. Řekněte jednu věc a počkejte na jeho reakci. Až pak můžete začít s dalším tématem. Tahle ženská urychlenost bývá často příčinou chlapského mlčení. Muž vás jednoduše nestíhá.
  • Naslouchejte – Jakmile řeknete, co potřebujete, vnímejte, co na to říká váš partner. Nesumírujte si v hlavě, co ještě mu potřebujete říct. I tohle ženy často dělají a muž pak má pocit, že je vlastně jedno, co řekne, protože vy si stejně jedete tu svou.
  • Buďte konkrétní – Mužský mozek umí pracovat s fakty, hádat, co jste asi tak měla na mysli, ale neumí. Používejte jasné termíny, konkrétní slova, ne obšírné popisy toho, co asi tak zhruba prožíváte. Žádné „představ si, jak mi asi je“, ale jasné sdělení typu „je mi smutno, připadám si, že mě nemáš rád“.
  • Mluvte i za ticha – Pro ženy je těžké tohle pochopit, ale někdy je i mlčení způsobem komunikace. Jen tiché objetí je stejně hodnotné jako vyřčené „miluji tě“. A i mlčením vám možná chce partner něco říct. „Za mlčením je vždy nějaký příběh, zajímejte se o něj,“ upřesňuje Lucie Mucalová. Je za tím únava, smutek, bezradnost, nebo vyprchaná láska?

Jak jste na tom s komunikací u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám