Hlavní obsah

Neumíte si představit byt bez lamp a lustrů? Jeden takový vám ukážeme!

Foto: Beppe Brancato (19x)

Obývací pokoj je spojen s jídelnou. Místnost se nese v přírodních tónech, výrazným prvkem je žlutý koberec. Nábytek v celém apartmánu je z kolekce Natevo od firmy FlouFoto: Beppe Brancato (19x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální exteriér si žádal stejně originální interiér. Italský designér Matteo Nunziati si se zařízením luxusního apartmánu pro čtyřčlennou rodinu poradil na výbornou.

Článek

Autorkou komplexu v rezidenční čtvrti CityLife v italském Miláně je světoznámá architektka Zaha Hadid, která budovám vtiskla svůj charakteristický rukopis – zdobí je zakřivené linky, organické tvary i fasáda pokrytá betonovými a dřevěnými panely.

Matteo Nunziati měl kompletně navrhnout interiér jednoho z 230 apartmánů, velký 110 metrů čtverečních, a to včetně jednotlivých kusů nábytku. Jelikož mělo vzniknout něco skutečně jedinečného, rozhodl se vytvořit pod značkou Natevo ucelenou nábytkovou řadu, pro niž použil tradiční a elegantní materiály, jako je dřevo a mramor, ale ke slovu se velmi výrazně dostal i hliník.

Foto: Archiv firmy

Knihovna a televizní stěna nabízí dostatek prostoru na vystavení dekorací, uměleckých předmětů i milých rodinných vzpomínekFoto: Archiv firmy

Osvětlení v rámech

„Při tvorbě mě inspiroval německý Bauhaus, kde je funkce transformována v krásu a eleganci. Spojujícím prvkem jednotlivých kusů jsou rovné hrany a jakési lešenářské trubky, kterými jsou osazeny knihovny, skříně, stoly i postele,“ vysvětluje Matteo Nunziati. Právě tyto „trubky“ skrývají velmi neobvyklý a určující prvek – všechny jsou vybaveny LED diodami, díky kterým již není potřeba instalovat v bytě žádné další lampy, lustry či jiné typy svítidel.

„Nejen že nebylo potřeba vybírat další osvětlení, ale také se ušetřily značné finanční prostředky a problémy s elektroinstalačními a zednickými pracemi,“ dodává architekt. Výsledkem je poutavý kontrast mezi ostrými hranami a jemným objetím nepřímého osvětlení, stejné napětí pak přináší spojení moderní technologie a klasických materiálů.

Foto: Archiv firmy

Nad dřevěným jídelním stolem tvoří hliníkové trubky jakýsi kříž, ve vrcholku se skrývá LED osvětleníFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Jídelní židle nahradila komfortní nízká křesílka z antracitové ekokůže, která se snadno udržujeFoto: Archiv firmy

Obývací pokoj v šedo-žluté

V obývacím pokoji propojeném s jídelnou našla své místo knihovna a televizní stěna z Matteovy kolekce. Oba kusy mají konstrukci zhotovenou z bronzového leštěného hliníku a LED diody jsou instalované do svislých sloupků. Police, dvířka a zadní panely jsou potom vyrobené ze dřeva se speciální povrchovou úpravou zabraňující poškrábání.

Pohodlí nabízí majitelům šedé sofa v nadčasovém elegantním designu a oživení do prostoru přináší výrazný žlutý koberec, který mohou podle nálady doplnit dekorační polštáře ve stejném barevném provedení.

Nad neobvyklým jídelním stolem vznikl z hliníkových trubek jakýsi kříž, v němž se ukrývá osvětlení, které lze pomocí dotykového ovladač nejen zapínat a vypínat, ale rovněž ztlumovat. Namísto klasických jídelních židlí zvolili komfortní nízká křesílka z antracitové ekokůže.

Foto: Archiv firmy

Knihovna a televizní stěna nabízí dostatek prostoru na vystavení dekorací, uměleckých předmětů i milých rodinných vzpomínekFoto: Archiv firmy

Střídmost pro rodiče, barvy pro děti

Postel v hlavní ložnici je čalouněná kůží, nezbytné osvětlení umístili do zadního rámu, který po stranách postele přechází ve dva noční stolky. Další zdroj světla pak tvoří panel s televizorem na protější stěně. Mistrovským kouskem pro paní domu je stoleček s koženým povrchem a se zabudovaným zrcadlem, kde si může upravit make-up, ale také číst nebo pracovat na laptopu.

Do dětského pokoje pro dvě holčičky vnesl designér více barevného oživení než do ostatních částí bytu: „Radost, štěstí, barvy, zábava – to jsou prvky, které mne napadají v souvislosti s dětstvím.

Postýlky jsou oddělené, a přesto spojené hliníkovým rámem, a obě jsou čalouněné růžovou ekokůží. Hravost se odrazila také ve výběru originálních věšáků a dekorací,“ uzavírá Matteo Nunziati.

Foto: Archiv firmy

Ložnici manželů ladili do neutrálních tónů hnědé, béžové a šedéFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Holčičí království rozzářila růžová barva, skvěle ji doplňuje i dřevěný dekor a hravá výzdoba, například v podobě věšáku Ski, který je inspirován lyžemiFoto: Archiv firmy

Co říkáte na byt bez tradičního osvětlení? Líbí se vám jeho intimní atmosféra?

Reklama

Načítám