Hlavní obsah

Nevěrný Martin: Proč ženě zahýbám, když ji miluju?!

Foto: Profimedia

Nevěra je pro stav velmi nebezpečná, málokdo ji umí překonat, obzvlášť, pokud je opakovanáFoto: Profimedia

Reklama

Není typický sukničkář, přesto neumí být věrný. Touží po vztahu, rodině a zázemí, ale stejně vždycky podlehne a partnerce zahne. Udělal to i nyní, krátce poté, co se oženil a narodilo se mu dítě! Proč?

Článek

Martin (37) není chlap, co nenechá na pokoji jedinou sukni. Je to od pohledu slušný kluk, který vždy toužil po stálém vztahu, manželství a rodině. Všechny pokusy o usazení ale vždy ztroskotaly na tom, že své partnerce zahnul. Neplánovaně a z důvodů, které nezná ani on. „Jako bych neuměl být věrný, nechápu to,“ tvrdí Martin.

Stalo se to i teď, když je tři roky ženatý a před rokem se mu narodila dcerka. „Jsem na sebe strašně naštvaný, úplně se nenávidím a mám děsný strach, že to praskne a já přijdu o ženu i dceru, dvě holky, které miluji a nic mi s nimi nechybí. Nechápu, proč nedokážu odolat. Vždycky se objeví nějaká žena, která je fajn, ani mě třeba zpočátku nijak nepřitahuje, jen je mi sympatická, a najednou, ani nevím jak, jsem s ní v posteli. Hnusím se sám sobě, ale nevím, co mám dělat,“ říká Martin.

Nic mu nechybí? Vážně?

Martin sice tvrdí, že mu po boku manželky nic nechybí a je šťastný, odborníci to tak jasně ale nevidí.

„Já bych s tím ,nic mi nechybí´ byla opatrná. Lidé si kolikrát namlouvají, jak jsou šťastní, ale když se s nimi o tom bavím víc, tak se ukáže, že jim vadí tohle, štve je tamto, chybí toto. Ale nepřiznají to ani sobě, natož svému partnerovi či partnerce. Ale nespokojenost se hromadí a může vyústit třeba nevěrou,“ říká psycholožka z Centra zvyšování psychické odolnosti Katarína Filasová.

Foto: Profimedia

Chce být věrný, ale nikdy neodolá pokušení. Jak je to možné?Foto: Profimedia

Obecně totiž platí, že nevěra vzniká v drtivé většině případů z určité vztahové disharmonie. „Obvykle znamená, že aspoň jednomu z partnerů ve vztahu něco chybí,“ potvrzuje vztahová koučka Barbora Sedláková ze Školy pro ženy. Může jít samozřejmě o nerovnosti mezi partnery, o neshody, které mezi sebou mají, ale může za tím být i něco jiného. Kromě vztahového nesouladu vede muže k nevěře nejčastěji následující:

  • Touha po dobrodružství a svobodě– Nejde ani tak o sex nebo o nenaplněný vztah jako o ten pocit, že dělám něco zakázaného, vrhám se do nebezpečné situace, riskuji.
  • Strach plně se oddat partnerce – Obavy ze svázanosti, z přemíry zodpovědnosti, z dlouhodobého vztahu, který zavazuje, není nic neobvyklého. Nevěra je jen forma úniku.
  • Touha cítit se jako „chlap“ – Nevěra jako způsob získat další „zářez“, utvrdit se v tom, že jsem stále chlap, po kterém ženy touží, způsob, jak si zvednout sebevědomí.
  • Ztráta pocitu prvenství – Stává se to po narození dítěte, kdy muž logicky přichází o své doposud výsostné postavení, na prvním místě je nyní u ženy dítě.
  • Nespokojenost v sexu – Nesplněné touhy a potřeby, nutnost vybít sexuální energii jinde.
Foto: Profimedia

Jeden hloupý zálet, a můžete přijít o všeFoto: Profimedia

Jak se stát věrným?

Zdá se, že Martin má jasno v tom, že nechce přijít o ženu ani o dítě. Chce být své partnerce věrný, ale neví jak. Základním krokem k „nápravě“ je zjistit, proč se Martin takhle chová. „Pokud mu ve vztahu něco chybí, jak jsem zmiňovala výše, řešením je začít si přiznávat, jak se doopravdy cítí, a začít tyto nesrovnalosti s partnerkou řešit,“ radí Katarína Filasová.

Chce to o problémech a pocitech otevřeně hovořit, hledat možná řešení, kompromisy. „Nevěrníkovi může pomoci i sepsat si žebříček hodnot, aby viděl černé na bílém, co riskuje, o co by mohl přijít,“ tvrdí Barbora Sedláková.

Pokud se to ale nedaří (není to vůbec jednoduché), případně je za nevěrou něco jiného (mužovo nízké sebevědomí, touha po dobrodružství, strach ze ztráty svobody…), není od věci probrat to s odborníkem, který jistě dokáže pomoci.

Znáte taky nějakého muže, který má problémy s věrností?

Reklama

Načítám