Hlavní obsah

Nevěřte mýtům o spinningu. Známe pravdu!

Foto: Thinkstock

Některé na spinning nedají dopustitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spinning dělá velká stehna, nehubne se při něm, první lekci není možné zvládnout, když se pravidelně nejezdí na kole... Také se kvůli těmto „zkušenostem" ostatních spinningové hale vyhýbáte? Stop! Nejen tyhle mýty, domněnky a předsudky vám společně s instruktorem spinningu vymluvíme. Takže jak je to skutečně?

Článek

Mýtus: Po spinningu mi narostou velká stehna

Jeden z nejčastějších a zároveň největších mýtů, se kterým se instruktoři spinningu na svých lekcích setkávají. „Jde o naprosto zbytečnou obavu. Tělo reaguje nárůstem svalové hmoty pouze při cvičení s velkou zátěží, například činkou nebo závažím na stroji. Navíc je růst svalů omezen i genetikou a ženy k němu většinou nemají takové předpoklady jako muži. Spinning je vytrvalostní sport, jehož primárním cílem je redukce tukové vrstvy nebo rozvoj vytrvalosti. Pokud však máte přesto pocit, že vám po spinningu zbytečně sílí svaly na nohou, snižte intenzitu, nezvedejte si zátěže a omezte jízdu do kopců,“ radí instruktor spinningu Ladislav Škába.

Mýtus: Nevydržím hodinu šlapat na kole

Vydržíte! A to i v případě, že jste na kole seděli naposledy před několika lety.  „Na lekci pouští instruktor velmi motivační hudbu, navíc vás po celou dobu jízdy povzbuzuje a motivuje k výdrži. Kolem vás jede i dalších deset až dvacet lidí, kteří popadají dech stejně jako vy a pot z nich teče možná ještě více,“ říká instruktor Ladislav Škába. Máte-li skutečně tuto obavu, vyberte si kolo v první řadě před instruktorem a hned na začátku mu řekněte, že jste na lekci poprvé. Dobrý lektor spinningu vám pak bude věnovat speciální péči a pozornost a uvidíte, že vám pak ani nepřijde, že už na kole sedíte 60 minut.

Foto: Thinkstock

Při spinningu se hodně vypije a hodně vypotíFoto: Thinkstock

Mýtus: Jde o „vymývání mozku“

Přijde vám, že jet na kole v uzavřené místnosti, poslouchat hlasitou hudbu a nechat na sebe řvát instruktora může jen blázen? Není to tak. „Spinning je skutečně více než smysluplná činnost a každá lekce má přesně danou strukturu i charakter. Během lekce se učí správná technika jízdy na kole, posiluje se kardiovaskulární systém, procvičují se svaly na nohou a v neposlední řadě při ní také posilujete svou motivaci a představivost,“ vysvětluje Ladislav Škába.

Mýtus: Kopce nevyjedu

Většina lekcí spinningu obsahuje i takzvané „kopce“, kdy si musíte výrazně zvýšit zátěž, zvednout se ze sedla a skutečně pořádně zabrat. „Nikdo vás ale nenutí, abyste šlapali každý kopec, který lektor oznámí. Klidně zůstaňte sedět a jeďte si ve svém tempu a po rovince. Výše zátěže i styl jízdy záleží totiž jen na vás. Lektor vás celou lekcí provází, nabízí vám různé ,profily tratě', ale vy se jich rozhodně držet nemusíte,“ zdůrazňuje trenér. Právě proto je spinning tak univerzální – zátěž si nastavujete přímo na svém kole, a tak se na jedné lekci může sejít naprostý začátečník i pokročilý jezdec a oba si skvěle zajezdí.

Mýtus: Proč platit za to, co zvládnu i doma

„Z vlastní zkušenosti i zkušeností mých klientů vím, že doma do toho člověk rozhodně nedá tolik jako na hodině. Jen málokdo má navíc tak pevnou vůli, aby dokázal doma šlapat v kuse hodinu a udržel si minimálně stabilní tempo,“ tvrdí instruktor. Další věcí je fakt, že spinningová kola, takzvané spinnery, pracují na úplně jiném principu než rotopedy. Doma vás také nikdo neopraví, pokud pojedete špatně nebo hned na začátku nasadíte vysoké tempo. Takže ano, doma si na kole zašlapete sice zadarmo, ale výsledek bude maximálně poloviční.

Mýtus: Všechny lekce spinningu jsou stejné

To také již dávno není pravda. I když ve většině fitness center najdete na rozvrhu jen jednoduché označení „spinning“, nebojte se obsluhy na recepci zeptat, pro koho je lekce určená nebo jak je zaměřená. „Existují lekce pro úplné začátečníky, lekce pro redukci váhy – ty se označují jako reduspin, low endurance jsou lekce s nízkou intenzitou, na ,hill' lekcích se dočkáte jednoho kopce za druhým a podobně. Stačí si jen vybrat podle své výkonnosti a také toho, čeho chcete dosáhnout,“ doporučuje Ladislav Škába. Některé speciální lekce dokonce obsahují i prvky posilování nebo jsou půlené – půl hodiny se jede na kole a půl hodiny posiluje na podložce.

Mýtus: Po spinningu se nehubne

Pravda je, že spinningem zhubnout můžete, ale nemusíte. To platí stejně jako i při jiných sportech. „Chcete-li redukovat především tuk, měli byste se zaměřit především na lekce, které jsou vedené při nižší intenzitě. Tepová frekvence se při těchto jízdách pohybuje do 70 % vašeho tepového maxima, což je ideální pásmo pro spalování tuků. Platí ale, že se počítá každý pohyb. To znamená, že ani intenzivnější lekce nejsou pro hubnutí špatné. Jen se po nich nesmíte příliš nadlábnout, k čemuž může hlad po hodině svádět,“ říká instruktor. (Víte, jak správně vypočítat toto pásmo právě pro vás? Dozvíte se to v článku Znáte svou tepovou frekvenci?.) Obecně tedy platí pravidlo: pro hubnutí je dobré jet pomaleji, bez velkých rychlostních i zátěžových výkyvů, ale ve stabilním tempu. Pro zlepšení kondice můžete přidat zátěž i rychlost, a pokud chcete zvyšovat sílu, zaměřte se na kopce, větší zátěž, a to i po kratší dobu.

Také jste věřili některému z mýtů o spinningu, a na vlastní kůži jste si ověřili, že to tak není? Předejte své zkušenosti ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám