Hlavní obsah

Není vám dobře? Moč napoví

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Necítíte se dobře a nevíte proč?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Vlastně vám nic není, jen vás na toaletě zaskočilo nezvyklé zabarvení vaší moči? Zvyšte přísun tekutin a zkontrolujte příští „dávku”. Pokud se podivný odstín moči opakuje a třeba i zapáchá, je načase vyhledat lékaře.

Článek

Zdravý člověk vyloučí denně přibližně litr a půl moči. Tento kapalný odpad z ledvin mívá normálně žlutou až jantarovou barvu a nazapáchá. Kalná moč, ve které se objevuje červenavá a hnědá barva, je důvod k znepokojení a neuškodí návštěva u lékaře. Nechceme vás děsit, jen je lepší nic nepodceňovat a nemoc podchytit v zárodku, kdy se lépe a rychleji léčí.

Kalně zabarvená moč říká...

  • Červenavá až hnědá páchnoucí moč může signalizovat zánět močového měchýře nebo ledvinových pánviček, zranění ledvin nebo dokonce rakovinu.
  • Tmavá čirá moč a světlá stolice souvisí s podrážděním žlučníku nebo žloutenkou.
  • Pálení, palčivá bolest a krev při močení může znamenat zánět močového měchýře nebo u mužů prostaty, u žen také zánět pochvy.
  • Časté močení mohou způsobovat některé léky či přemíra močopudných tekutin, jako je káva, alkohol a černý čaj.
  • v kombinaci s trvalou neuhasitelnou žízní signalizuje cukrovku.
  • spojené s dušností a otékáním nohou upozorňuje na srdeční slabost.
  • může být vyvolané přirozenou cestou - těhotenstvím.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyměšování je téma, o němž se nebavímeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co moč umí?!

Někteří pseudovědci a soukromí badatelé se snaží prokázat příznivý vliv moči na lidský organismus, pokud ji člověk pije. Někdo ze své zkušenosti tvrdí, že potírání obličeje močí je zaručený prostředek proti akné a pro krásnou pleť vůbec. Většina lidí ale vychází z toho, že močení je přirozenou cestou, kterou nás opouštějí škodliviny a málokdo si dovede představit komplexní lékařskou prohlídku bez vyšetření ranní moči. Dbejte při tom vždy na to, aby lahvička, ve které vzorek odevzdáváte, byla čistě vymytá a nezkreslovala výsledky rozboru.

Když je moči moc

A na závěr... Zajímavé jsou léty prověřené zkušenosti s tím, jak si k čurání pomoci ve chvíli, kdy to potřebujeme (dítě na nočníku, my v kabince u lékaře). Dost spolehlivě funguje zvuk tekoucí vody (pustíme kohoutek umyvadla), namočení do vody třeba prstu u nohy a jemné pískání či napodobování zvuku čůrku vody.

Reklama

Načítám