Hlavní obsah

Nevíte, jaké rostliny zasadit k růžím? Poradíme vám!

Foto: Denizo71, Shutterstock.com

Foto: Denizo71, Shutterstock.com

Reklama

Propadli jste kouzlu královny květin? Přestože si růže tento titul opravdu zaslouží, nemusejí být na záhonech osamělé. Máme pro vás tipy na rostliny, s nimiž se dobře snášejí.

Článek

Dříve bylo běžné, že se růže zásadně pěstovaly sólo na samostatných záhonech. V posledních letech se stále častěji sázejí s jinými trvalkami nebo nižšími keři. Přitom nehraje roli jen estetické hledisko. Na základě odborných výzkumů bylo prokázáno, že růže pěstované zároveň s jinými rostlinami nejsou tak choulostivé. Evidentně jsou odolnější proti různým chorobám i škůdcům než v monokulturách. Neznamená to však, že je můžete libovolně kombinovat s kterýmkoli druhem květeny. Naopak! Růžím je potřeba pečlivě vybírat „společnost“.

Vyniknou na zeleném pozadí

Podmanivá vůně a nádherné květy v pastelových odstínech, to jsou charakteristické rysy většiny odrůd. Právě jejich barvy se budou skvěle vyjímat na zeleném pozadí, například před živým plotem, který můžou tvořit třeba zakrslé jalovce, cypřišníky nebo tisy. Vzhledem k tomu, že růže potřebují dostatek prostoru pro zdravý růst kořenů a nesvědčí jim prorůstání s jinými rostlinami, je nutné je od živého plotu „izolovat“, to znamená zasadit v dostatečné vzdálenosti, minimálně 45 centimetrů.

Na jaře a na podzim k takto umístěným růžím přidejte mulč. Zabráníte tak nejen šíření plevele, ale také nadměrné ztrátě vláhy. Navíc je ochráníte před chladným jarním, případně podzimními rozmary počasí.

Růže báječně vypadají také ve společnosti jiných květin. Pro jejich výsadbu platí stejná pravidla jako pro ostatní trvalky. Především dbejte na to, aby barvou ladily s rostlinami, které kvetou ve stejnou dobu. Vhodnými partnery jsou například rožec plstnatý či středně vzrůstné trávy jako nevěstin závoj, štěničník, ostrožka a šalvěj.

Nejen růže si potrpí na vhodné sousedy. Týká se to rovněž užitkových plodin. Podívejte se na největší záhonkové potížisty, k nimž například patří rajčata, červená řepa nebo fazole.

Foto: Suratn Sridama, Shutterstock.com

S jakými květinami zkombinovat růže? PoradímeFoto: Suratn Sridama, Shutterstock.com

Trvalky jsou sázka na jistotu

V období, kdy růže kvetou, by na stejném záhonu měly být jen takové kvetoucí rostliny, které pro ně neznamenají konkurenci. To se týká rovněž prorůstání kořenů. Z tohoto pohledu jsou ideální například zvonky, šanta kočičí nebo kontryhel.

Hlavní výhodou je, že jakmile růže odkvetou, získají estetickou převahu právě tyto trvalky, zatímco růže jim vytvoří svými listy malebné pozadí. Růže se však s trvalkami snesou na jednom záhonu jedině tehdy, když půda není příliš vlhká a stanoviště je dostatečně osluněné.

Favorité růžové zahrady

Na žádné zahradě by neměla chybět jedna z nejhezčích a nejrozšířenějších hybridních růží Silver jubilee, která se pyšní velkým množstvím meruňkově růžových květů. Ty vytvoří nádhernou zahradní dekoraci ve společnosti ostatních růží stejného druhu, nebo jiných hybridních čajových růží. Skvělou kombinaci vytvoří i s květinami, jako jsou kakosty, hvozdíky, odolnější druhy diascií nebo modré a bílé violky.

Pokud chcete strávit celé léto doslova v růžovém sadě, vsaďte na hybrid čajové růže – alohu. Kvete nepřetržitě několik měsíců a hodí se ji vysadit k plotům, mřížím i zídkám. Dobře se jí bude dařit na slunném stanovišti ve společnosti růžových nebo modrých trvalek a šedých zakrslých keřů, mezi něž patří například ojíněný jalovec.

Mezi přirozené zahradní dekorace bezesporu patří růže s obloukovitými výhony, jako je třeba jedna z nejvoňavějších odrůd Madame Isaac Pereire. Můžete ji sice pěstovat jako velký keř, ale také jako popínavku. Právě její obloukovité výhony vytvářejí prostor pro řadu jiných rostlin, jako jsou kupříkladu pozdní pivoňky.

Kromě růží jsou zdobnými stálicemi zahrad právě pivoňky. Osvědčené tipy, jak je pěstovat, aby vám dělaly radost co nejdéle, jistě oceníte. 

Reklama

Související témata:

Načítám