Hlavní obsah

10 tipů jak pěstovat pivoňky, aby vám krásně rostly a kvetly

Foto: Mayer George; Shutterstock.com

Foto: Mayer George; Shutterstock.com

Reklama

Pivoňky patří k nejoblíbenějším květinám v českých zahradách. Mají krásné květy, nejsou moc náročné a jako trvalky jsou velmi spolehlivé. Zasadíte-li je na správné místo, budou vám dělat radost mnoho let.

Článek

Pivoňka není výpěstkem moderní doby, její květy zdobily zahrady již od starověku a staří Řekové ji využívali i k léčení. Od té doby byly vyšlechtěny mnohé druhy, a tak si můžete sami vybrat, zda se vám více líbí plnokvěté odrůdy, pivoňky s jednoduchými či poloplnými květy nebo dáte přednost pivoňce v podobě keře dorůstající výšky i šířky kolem dvou metrů. Ty, na rozdíl od klasických bylinných pivoněk, budou zdobit vaši zahradu i v zimě, neboť na podzim nezatahují a shazují listy jako ostatní opadavé keře. Podívejte se, jak o ně pečovat, aby vám dlouho rostly a kvetly.

1. Místo pro zasazení pivoněk vybírejte pečlivě. Nesnášejí přesazování a rozrostou se téměř do dvoumetrové šíře. Pokud je už nutně musíte přesadit, pak od začátku září do konce října, eventuálně brzy v březnu, ale pozor na poranění vzniklých rostlinných oček.

2. Najděte jim místo chráněné před větrem. Pivoňky mají velké, poměrně těžké květy a vítr dokáže v trsech pivoněk nasekat pěknou paseku a stonky s květy polámat.

3. Jámu pro výsadbu udělejte 50 x 50 centimetrů, vyplňte ji kvalitní zemí s přídavkem dobrého kompostu. Pokud je sázíte na místa se špatně propustnou zeminou, přidejte přiměřenou vrstvu štěrku jako drenáž.

Foto: Anna Shkolnaya; Shutterstock.com

Foto: Anna Shkolnaya; Shutterstock.com

4. Dejte pozor, jak hluboko je zasadíte. Pupeny na dužnatých kořenech musí být nejvýše tři centimetry pod povrchem půdy, aby mohly dýchat. Příliš hluboko zasazené pivoňky budou slabé a moc vám nepokvetou. Naopak místo roubování u křovitých pivoněk musí být alespoň patnáct centimetrů hluboko v zemi, jinak se může stát, že vám na keři vyrazí plané výhony.

5. Dopřejte jim propustnou a živnou půdu, teplejší chráněnou polohu na mírném slunci nebo v polostínu. Pozor dejte na přemokření půdy, pivoňky vydrží spíše kratší sucho než přílišné mokro.

6. Dřevitou pivoňku zakrývejte před zimou po obvodu kořenového balu chvojím. Bylinné pivoňky jsou mrazuvzdorné a stačí, když je zakryjete jen první rok po výsadbě. Každoroční odstraňování semeníků by pro vás mělo být samozřejmostí u všech druhů.

7. Hnojení pivoněk není příliš potřeba, jen zjara po odkvětu je můžete případně přihnojit dobře rozleželým kompostem či minerálním hnojivem, podobně jako růže.

Foto: alex172; Shutterstock.com

Foto: alex172; Shutterstock.com

8. Pokud vám pivoňky málo kvetou, je to známka toho, že jim něco chybí. Pravděpodobně mají málo živin nebo také příliš hlubokou anebo naopak mělkou výsadbou. Pokud jim vadnou listy, má to za vinu nejspíše houba. Proto na podzim uschlé listy pečlivě ostříhejte a spalte.

9. Množit je můžete dělením starších rostlin na konci léta. Samozřejmě je můžete množit i výsevem semen, ale výsledné rostlinky jsou zpravidla nekvalitní a nejednotné.

10. Chcete-li pěstovat pivoňky primárně na řez květů, vysaďte je do řad cca 80-100 cm vzdálených, v řadě pak půlmetr od sebe. V takových vzdálenostech si udržují vzpřímený růst a vy budete mít do vázy krásné rovné stonky s květy.

Nezapomeňte, že u pivoněk platí čím starší, tím krásnější. Pivoňky rostou poměrně pomalu, v prvním roce po výsadbě tedy nečekejte zázraky. Rostlina bude jen několik výhonů a málo květů, pokud vůbec nějaký. Budete si muset počkat tak tři roky, než vyroste do plné krásy.

A jedna perlička na závěr: víte, proč se jim říká pivoňky? Není to ani proto, že by se měly zalévat pivem nebo jako pivo voněly, ale proto, že květy pivoněk byly dříve nejčastěji růžové až červené, stejně tak jako tváře a nos toho, kdo hojně pil pivo. Můžete to zkusit porovnat!

Reklama

Načítám