Hlavní obsah

Nová podlaha: Jaká krytina vám opravdu vydrží?

Foto: KPP

Moderní krytiny mají výborné užitné vlastnosti a vypadají krásně...Foto: KPP

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavíte nové nebo upravujete stávající bydlení? Pak budete pořizovat také podlahu. Jde o poměrně finančně náročnou investici na několik let. Poradíme vám, jak si vybrat.

Článek

Nabídka podlahových krytin je široká a nové technologie umožňují, že dekory přírodního dřeva, kamene, betonu nebo skla nesou umělé materiály. Interiér dobře vypadá, je-li podlaha sjednocena do jednoho dekoru, ale v potaz berte hlavně praktičnost zvoleného materiálu.

Laminát mnoha tváří

Laminát se prosadil na konstrukcích plovoucích podlah. Technologie od doby jeho vzniku přinesly novinky v jeho vzhledu i vlastnostech. Na trhu najdete mnoho značek i velké cenové rozpětí. Vybírejte podle kvality, pro pro obytné prostory jsou podle evropské normy vhodné třídy 21 až 23, deklarované pro místnosti s mírnou až silnou zátěží.

Foto: Quick-Step

Laminátová podlaha z kolekce Exquisa, dekor Břidlice tmavá, cena/m^2 je 756 KčFoto: Quick-Step

K výhodám patří rychlá pokládka, snadná údržba, možnost výměny poškozených lamel, velký výběr dezénů. Nevýhodou je, že nesnášejí vlhkost, pro chození jsou tvrdší a chladnější a mají vyšší hlučnost.

Foto: KPP

Laminátová podlaha Wineo Witex, kolekce Marena V2, dekor Dub tyrolský bílý, cena za 1 m^2 je 708 KčFoto: KPP

„Řešením pro ztlumení takzvaného kročejového zvuku, který slyšíte, když se procházíte po laminátové podlaze, je vhodná podložka. Důležité je její volbu nepodcenit, protože pouze kvalitní podkladová vrstva si udrží svou funkčnost po dlouhá léta,“ doporučuje Zdislava Černá ze společnosti Quick Step a doplňuje: „Podložkou navíc upravíte případné nerovnosti povrchu pod podlahou a zlepšíte její ochranu před vlhkostí."

Foto: Quick-Step

Laminátová podlaha z kolekce Arte, dekor Dlažba mramorová, cena/m^2 je 1197 KčFoto: Quick-Step

Dokonalý imitátor – vinyl

Vinylové podlahy jsou dnes nabízeny v dekorech, které jsou od pravých přírodních materiálů k nerozeznání. „Charakterizují moderní životní styl, zpříjemňují bydlení, dotvářejí zdravé a čisté prostředí. Vyznačují se minimálními nároky na údržbu a odolností vůči opotřebení, mechanickému poškození či vlhkosti,“ vyjmenovává přednosti vinylu Vlastimil Černíček ze společnosti Fatra, a.s. „Dalším pozitivem je příjemný teplotní vjem při chůzi i nízká hladina hluku,“ dodává Vlastimil Černíček.

Foto: Fatra

Novinka FatraClick je vinylová plovoucí podlaha. Skladba konstrukce: nášlapná vinylová vrstva, nosná HDF deska s celoobvodovým mechanickým zámkem Uniclic, tlumicí vrstva korku. Cena od 781 Kč/m^2Foto: Fatra

Foto: Quick-Step

Vinylová podlaha z kolekce Livyn Essential, dekor Dub natřený světlý bílý, cena/m^2 je 616 KčFoto: Quick-Step

Foto: Fatra

Vinylové dílce Thermofix jsou vícevrstvé s vloženým skelným rounem. Nášlapná vrstva je opatřena designem imitujícím strukturu přírodního materiálu. Cena 430 Kč/m^2Foto: Fatra

Masivní dřevo a vícevrstvé podlahy

Každá podlaha je díky vzoru originál, je teplá a přírodní. Vydrží vám po dlouhá desetiletí, protože se dá renovovat. Můžete ji i barevně upravovat, je variabilní. K nevýhodám patří vyšší cena, časově náročnější pokládka, pro montáž je lepší zvolit odborníky a také vyžaduje více péče. Dřevo neustále pracuje, vydává a přijímá vlhkost – sesychá nebo bobtná, proto se i podlahové topení hodí jen pro určité typy dřevěných podlah.

Foto: Kährs

Dřevěná vícevrstvá krytina z kolekce Capital, dekor Dub Berlin, lamelové palubky jsou vybaveny zámkovým spojem. Úprava: přírodní olej, mořený do šeda, kartáčovaný, zkosené hrany. Cena za 1 m^2 je 2928 KčFoto: Kährs

Vícevrstvé dřevěné podlahy jsou pevně spojené lepením a lisováním za vysokých teplot. Povrchově upravené jsou z výroby. Pokládka je rychlá, dají se ihned používat, nabízejí velký výběr dřevin a formátů. Některé typy jsou vhodné pro podlahové topení. Nevýhodou je náchylnost k poškrábání a náročnější péče. Nesvědčí jim vlhkost a výkyvy teploty. Jsou hlučnější, potřebují protihlukovou podložku.

Foto: Quick-Step

Dřevěná podlaha z kolekce Castello, dekor Ořech noblesní saténový, cena/m^2 je 3253 KčFoto: Quick-Step

Foto: KPP

Kolekce dvouvrstvých dřevěných podlah Vintage Edition značky Bauwerk zaujme svou úpravou barevného „zašlého“ nátěru. Cena se pohybuje od 2592 Kč/m^2Foto: KPP

Ostatní krytiny

Pak jsou tu samozřejmě další podlahové krytiny, jako je například marmoleum, teplý přírodní materiál, využívaný hlavně v rodinách s alergiky, korek, linoleum, dlažby a koberce. Přečtěte si o nich v našich článcích Typologie podlah podle toho, kdo v bytě bydlínebo Velký lexikon podlah: Kam se která hodí?

Foto: Forbo

Marmoleum je antistatické, čistí se na sucho, má bakteriostatické vlastnosti. Je vhodné pro teplovodní podlahové topení. Není určené do vlhkých prostor. Cena okolo 1 280 Kč/m^2Foto: Forbo

Foto: Rako

Kalibrované slinuté dlaždice Trend ve světle béžové matné barvě s rozměrem 598 x 598 x 10 mm. Jsou protiskluzné a mrazuvzdorné. V balení 3 ks (1,08 m^2 ). Cena okolo 599 KčFoto: Rako

Existuje podlaha, která vás zklamala? Poraďte v diskusi čtenářům.

Reklama

Související témata:

Načítám