Hlavní obsah

Nové bydlení: Pro koho se hodí byt a kdo by si měl vybrat dům?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní domek se zahrádkou a přitom adresa kousek od místa pracoviště. Ne všem se ale tento sen splní. Při samotném rozhodování, jaké bydlení si pořídit, vyvstává řada otázek a možných kompromisů. Jak situaci nejlépe vyřešit?

Článek

Jednou z vůbec prvních otázek, před kterou budou zájemci o vlastní nemovitost postaveni, je, zda investovat do domu či bytu. Důležité je zvážit své priority, ale především finance. O peníze jde totiž vždy až v první řadě. „Realita se nakonec vždy odvíjí od financí, tudíž pak často vzniká dilema, zda zvolit dům v delší dojezdové vzdálenosti, nebo byt v dané lokalitě,“ míní Jan Martina, oblastní ředitel pro Prahu společnosti M reality.

„Financování vlastního bydlení navíc není levná záležitost a v případě, že nemáte vlastní finanční prostředky na koupi, tak úvěr na nemovitost je závazek většinou na 30 let. Je tedy dobré být více než přesvědčen, že zvolená lokalita je ta, kde si dovedete představit další roky života. Změna je samozřejmě možná, ale vždy je to s dalšími náklady a starostmi,“ doplňuje Martin Novák, analytik Broker Consulting.

Foto: Eakachai Leesin, Shutterstock.com

Koupí domu se často zadlužíte na desítky letFoto: Eakachai Leesin, Shutterstock.com

Jako obecné pravidlo se často uvádí, že byt je podstatně levnější investicí než dům. Není to však jednoznačné. Záleží na druhu a stáří stavby a samozřejmě na výběru lokality, která ovlivňuje výši ceny.

Z ekonomického hlediska je také potřeba zvážit provozní náklady a nutnost průběžných oprav. V případě bytových domů se tyto náklady řeší paušálem v rámci SVJ a majitelé bytu s tím nemívají tolik starostí. Oproti tomu při koupi rodinného domu, zejména pak staršího, je jeho technický stav vždy zdrojem obav. Je nutné zvážit důležité otázky: kolik bude stát počáteční rekonstrukce a chceme celý život dál rekonstruovat? Práce na domě, jak známo, nikdy nekončí. My se ale na proces rozhodování, zda si pořídit dům, či byt, podíváme z pohledu vztahového, nikoli finančního.

Ptejte se sami sebe: Jaké jsou vaše priority?

Při výběru nemovitosti je třeba zvážit nejrůznější aspekty. Věci, které se ze začátku zdají být nepodstatné, mohou v budoucnu nabýt na důležitosti. Položte si proto hned několik otázek, které by mohly váš výběr usnadnit.

  • Plánujete početnou rodinu? -
  • Jste aktivní? -
  • Potřebujete dojezd do školy či práce? -
  • Dáváte přednost kulturnímu vyžití? -
  • Máte chatu či chalupu, kam často jezdíte? -

Otázek může být nespočet a mohou vás navést právě k cílovému rozhodnutí. Hlavní slovo při rozhodování by měl hrát váš styl života, povaha, pracovní nasazení a množství volného času. Jestliže ve svém životě dáváte přednost divadlu, galerii, baru a jiným kulturním volnočasovým aktivitám, město je pro vás jasnou volbou.

Pokud naopak inklinujete k přírodě, vadí vám hluk a vysoká koncentrace lidí, dejte přednost místu na periferii města nebo vsi. Jestliže jste samotáři, nepotrpíte si na kutilství a v práci strávíte značnou část dne, tak je celkem zbytečné pořizovat si dům. Obecně vzato byt neposkytuje tolik prostoru jako dům. Na druhé straně nevyžaduje velké množství času na úklid, údržbu a další činnosti spojené s užíváním a vlastnictvím domu. Hlavní slovo by měl hrát váš styl života, povaha, pracovní nasazení a množství volného času.

Nejlepší je si v klidu s partnerem sednout, popřemýšlet a sepsat si svoje priority, přání, to jak se vidíte za deset let. Výsledek vašeho domácího „brainstormingu“ vám napoví.

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Domov, ve kterém se cítíte dobře, je základem spokojenostiFoto: Kinga, Shutterstock.com

Ne každý sní o vlastním domě

Řešení je zcela individuální. Jsou třeba tací, kteří se necítí být domácími kutily a „kutilkami“, nebo mají náročnou práci a po ní si chtějí dostatečně užít volného času s rodinou a ne ho trávit údržbou domu a zahrady či zdlouhavým úklidem mnoha místností.

„Otázku bydlení řešíme už druhým rokem – po narození dalšího potomka nám byt dva plus jedna už nestačí. Nejdříve jsme uvažovali o domku, ovšem po dlouhých diskuzích s manželem jsme se rozhodli, že ideálním řešením pro nás je vlastně větší byt. Manžel je jako programátor dosti vytížen, a jakmile máme společnou chvilku volna, raději vyrážíme na výlety, rádi cestujeme. Na dům a zahradu by nám nezbýval čas, nebo bychom se museli vzdát naší velké záliby,“ vysvětluje čtenářka Petra.

„Jakýmsi kompromisem či mezistanicí může být byt s terasou, případně menší předzahrádkou, který kombinuje komfort bytového domu s domem rodinným,“ říká Jan Martina a současně doplňuje: „Jistou roli hraje také to, kde jsme sami vyrůstali. Ten, kdo vyrůstal v domě, bude mít s velkou pravděpodobností tendenci mířit opět do domu. A u bytů je to podobné.“

A co vy? Dům nebo byt?

Načítám