Hlavní obsah

Nové spotřebiče: Perte a vařte až 2x rychleji!

Foto: Electrolux

Velké spotřebiče zjednoduší a zrychlí práci v kuchyniFoto: Electrolux

Reklama

Perete, nakupujete, vaříte stále dokola, a přitom máte plný koš špinavého prádla, prázdnou chladničku a nic teplého k jídlu? Zvlášť v rodinách s několika dětmi je to celkem běžné. A stejně jako existují přístroje pro singl domácnosti, nabízejí firmy i ty „větší", než jsou běžné, se kterými vám půjde práce od ruky. Seznamte se s novou pračkou i pětiplotýnkovou varnou deskou!

Článek

Rodiny s více dětmi, vícegenerační domácnosti nebo prostě všichni, kteří chtějí péči o domácnost věnovat jen jeden den v týdnu – ti ocení přístroje s větší kapacitou, než je obvyklá. Komu by se nelíbilo vyprat naráz jednou tolik prádla, vařit jídlo na pěti plotýnkách, a pak ho pohodlně uložit do velké mrazničky, aby zbyly zásoby na později? Jde to, a rozhodně ne vždy znamená, že větší spotřebiče vám zaberou více místa!

Pračky zvládnou až jedenáct kilo

Mnozí už kouzlo praček s velkou kapacitou objevili. A to nejen při běžném praní, ale třeba i tehdy, když potřebovali vyprat peřiny či spací pytle. A nyní toho můžete zvládnout ještě více. Na trhu se totiž objevuje další s kapacitou jedenáct kilogramů. Velký buben se přitom vešel do přístroje standardního rozměru 64 x 60 centimetrů, výška je 85 centimetrů.

A jak se to povedlo? „Pračku pohání patentovaný motor Direct Drive. Oproti klasickým se liší v tom, že u nich jsou buben a motor zvlášť a k pohonu dochází přes řemen. U tohoto systému je ale motor přímo součástí bubnu,“ popisuje Martin Malý ze společnosti LG Electronics CZ a přidává výhody, které to má.

„Nejenže tak mohl být zvětšen buben a tím i kapacita pračky, ale zároveň pracuje tiše a s minimálními vibracemi. Protože pračka patří do nejlepší energetické třídy A+++. Spotřeba vody činí 77 litrů na jeden standardní cyklus, jen pro porovnání klasická pračka potřebuje na šest kilogramů kolem padesáti litrů. Plýtvat však nebudete ani tehdy, když vám zbudou na vyprání třeba jen tři červená trička. Přístroj je vybavený funkcí zvanou šestý smysl, a tak si prádlo zváží a menšímu množství přizpůsobí i množství vody a délku pracího cyklu. Více o chytrých a úsporných typech čtěte zde.

Velkou pračku pak můžete doplnit i sušičkou, do které se vejde najednou až osm kilogramů prádla. I takové jsou na našem trhu k mání.

Chladnička dělaná na míru

Velké chladničky nebo chladničky a samostatné mrazáky nejsou na trhu žádnou velkou novinku. Ale umíte si vybrat velikost, která je pro vaši domácnost ideální? Na každou osobu by mělo připadat nejméně padesát litrů místa v chladničce a pětadvacet litrů v mrazničce. Zatímco dvoučlenné domácnosti stačí ta klasická, což je přístroj vysoký kolem 170 centimetrů, kde chladnička zaujímá kolem 200 litrů a mraznička zhruba šedesát, u pěti a více členných domácností by měla mít chladicí část minimální objem 350 litrů a k tomu aspoň stodvacetilitrový mrazák. Těmto parametrům odpovídají buď vícedvéřové takzvané americké chladničky, a pokud se vám do kuchyně nevejdou, další možností je zvolit klasickou mono klimatickou chladničku jen s malým příručním mrazákem a tu doplnit samostatnou mrazničkou, kterou můžete umístit například do komory či sklepa.

Vařte v pěti hrncích najednou

Pokud máte plnou chladničku potravin, rozhodně z nich připravíte spoustu jídla, které si pak schováte v mrazáku. Jedinou podmínkou je dostatečně velká varná deska. „Ke koupi jsou i typy s pěti varnými místy, jejichž šířka je sedmdesát sedm centimetrů, tedy jen o sedmnáct více než u klasické varné desky,“ říká Eva Kučmášová z firmy Whirlpool a přidává tip pro ty, co vaří rádi a v kuchyni nebojují s každým centimetrem: „Ti pak mohou vybírat takzvaná domina nebo combisety. Jde o varné desky se šířkou třicet centimetrů, kterých si však můžete vedle sebe vyskládat více. Jen na vás záleží, zda si zvolíte tři, čtyři nebo i pět desek a zda to budou plynové hořáky, indukční nebo elektrické plotýnky, gril či dvoukruhový plynový hořák vhodný na vaření na čínské pánvi. Nabídka je opravdu široká.“ Jejich vzhled je samozřejmě sladěný, proto nakonec vypadají jako jedno velké varné centrum.

Stejně tak si lze místo módních kompaktních trub, které mají objem kolem 45 litrů, zvolit klasické. Velikost vnitřního prostoru mají 65 až 70 litrů, proto není problém v nich připravovat jídlo nejen v několika úrovních nad sebou,ale vejdou se sem i pekáče s velkými kusy masa.

Myslíte si, že jsou velké spotřebiče zbytečné? Omyl! Pokud vám vaření půjde hezky a rychle od ruky, bude vás více bavit, než když u něj strávíte několik hodin! Máte velké spotřebiče? Podělte se o zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám