Hlavní obsah

Novinka pro váš balkon: Květiny vzhůru nohama!

Foto: bosske.com

Květiny zavěšené pod stropem šetří místo a jsou originální dekoracíFoto: bosske.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete květiny a máte je všude? Pokud rádi experimentujete, právě vám je určená zajímavá novinka, i když možná tak trochu postavená na hlavu: Rostliny zavěšené „hlavou“ dolů. Už jste to někdy viděli?

Článek

Jestliže jste tímto nápadem nadšeni – třeba proto, že na parapetu vám květináče shazují děti a zvířata –, ať vás ani nenapadne nádoby jednoduše obrátit dnem vzhůru. Takhle pěstování neprobíhá. Musíte si nejdříve pořídit americký hit – speciální závěsné vaky, které byly vyvinuty hlavně pro pěstování zeleniny na terase i balkoně. Tvůrci vycházeli z toho, že zvlášť ve velkých městech zeleně ubývá a mizí i z bytů, teras a balkonů. Člověk vždy najde něco důležitějšího, čím volné místo zaplnit. Prostor však stále zůstává pod stropem a nad hlavami. Tak proč ho nevyužít?

Aprávě z tohoto důvodu se na trhu objevily speciální vaky na pěstování rostlin kořeny nahoru. Jeden přijde přibližně na dvě stě korun. Jsou poměrně velké, pojmou až osmnáct litrů zeminy a hodí se proto kromě rajčat pro větší pokojové rostliny, nebo do nich můžete sesadit i více sazenic najednou. Ale hraví lidé je začali využívat i pro pěstování pokojových květin.

Foto: bosske.com

Díky speciálním vakům, v nichž je pěstujete, není zalévání nic složitéhoFoto: bosske.com

Jak se žije hlavou dolů?

Prodejci vakům přisuzují mnohdy až zázračné vlastnosti, například že rostlina nemusí sama pít, vláha jí stéká rovnou do stonků a listů a ona šetří energii. To ale tomu, co se v rostlině děje, příliš neodpovídá. A s přirozenými cykly rostlin souvisí ještě jeden jev – kořeny mají od přírody uloženo, že musí růst dolů do země, řídí se zemskou přitažlivostí. Pro rostliny je proto pěstování vzhůru nohama opravdu nezvyklé a některé neposlouchají, ohýbají kořeny dolů, a stonky naopak vzhůru.

Z druhé strany, rostliny jsou velmi přizpůsobivé, a nakonec mohou prosperovat i v této nezvyklé pozici. Jediná opravdu znatelná výhoda, především u zeleniny na balkoně je, že se substrát ve vaku rychle prohřeje – a to náramně svědčí rajčatům i paprikám. A zrovna tak nejedna pokojovka bude ráda, když ji nebudou od studeného parapetu „zábst nohy“. Pokud máte kočky, konečně jste objevili místo, kam rostliny ukrýt, radovat se z pohledu na ně, a přitom je uchránit od nájezdu čtyřnohých miláčků.

Foto: bosske.com

Vzhůru nohama, nebo spíš kořeny, můžete mít i orchidejeFoto: bosske.com

Chcete zkusit něco obvyklejšího? Vypěstujte si bylinky v paneláku.

Létající květináče

Vaky mají různě dekorovaný povrch, a pokud se vám nelíbí, můžete si jesnadno dotvořit k obrazu svému. Třeba pomocí lýka, juty, barevných ručních papírů… Nebo kolem vaku zavěsit nádobu, a docílit tak surrealistického výjevu. Jestliže preferujete klasické pěstování, kupte svým rostlinám aspoň nový květináč!.

Foto: AkzoNobel

Na první pohled to je surrealistický výjev, ale funguje to!Foto: AkzoNobel

Nádoba bude viset dnem vzhůru, ovšem právě ono dno musí z velké části chybět, aby k zalévacímu otvoru ve vaku zůstal přístup. Díky vaku uvnitř nádoby máte jistotu, že se substrát nevysype a voda nevyteče, což s rostlinou v běžném květináči rozhodně provádět nemusíte. Musíte ovšem počítat se zálivkou seshora, tedy aby byl k „nohám květin“ přístup alespoň ze židle.

Experimentujte raději s odolnými druhy

Pěstování vzhůru nohama má svá pro i proti. Pokud je chcete vyzkoušet doma na pokojových rostlinách, nevybírejte raději vzácné a choulostivé kousky nebo balzamínu od babičky, která je vaší srdeční záležitostí. Do vaků zasaďte levné a odolné druhy… a příští sezonu klidně vyzkoušejte na balkoně nebo dokonce jen za oknem skvělá domácí rajčata.

Foto: bosske.com

Takové muškáty nikdo jiný na sídlišti mít nebudeFoto: bosske.com

Které rostliny můžete pěstovat „hlavou dolů"?

  • rajčata
  • petržel
  • mátu
  • pelargonie
  • zelenec
  • voděnku
  • břečťaň
  • anturie
  • některé orchideje
  • některé palmy
Foto: greenhead.com

Závěsné vaky vznikly primárně na pěstování zeleninyFoto: greenhead.com

Pokud se vám bude pěstování dařit, pochlubte se i ostatním! Nebo jste to snad už zkoušeli letos? Dejte nám o tom vědět!

Reklama

Související témata:

Načítám