Hlavní obsah

Novinka: Tohle dřevěné prkénko smí do myčky!

Foto: thinkstock

Máte v kuchyni plastová prkénka? Ověřte si, zda ta ze dřeva nebudou lepší!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to další věčný souboj mezi dřevem a plastem, který se tentokrát odehrává na kuchyňské lince. A výsledek je nejasný. Zatímco jedni nenechají dopustit na krájecí prkénka ze dřeva, jiní si nedovedou představit jiná než plastová. Každý z těchto materiálů má totiž své výhody a nevýhody. Znáte je?

Článek

Množící se mikroorganismy, které mohou ohrozit zdraví a skrývat zárodky nemocí, jsou v kuchyni velkým strašákem. Není proto divu, že zde dostávají přednost materiály, které lze snadno, dobře a při vysokých teplotách mýt, a tím i dezinfikovat. A dát dřevěné prkénko do myčky přece nejde. Anebo?

Novinka: dřevěné prkénko do myčky smí!

I když na trh přicházejí sebedokonalejší nové materiály, klasická dřevěná prkénka mají oproti nim jednu velkou výhodu: při krájení si totiž o ně netupíte nože. A zvlášť pokud si zakládáte na dobrých a kvalitních nožích, které nejsou zrovna levné, budete ochotní kvůli tomuto slevit i z ostatních vlastností.

Foto: kika

Buková prkénka o průměru 24 cm patří k těm menším. Praktický žlábek po okraji brání tomu, aby třeba šťávy přetékaly na pracovní desku. Cena je 99 KčFoto: kika

Ale ono to není ani s těmi bakteriemi tak kritické. Některé výzkumy prokázaly, že se na dřevě množí méně než na plastu, více zde: T est prkének: Víme, na čem krájet!. Navíc existují metody, jak dřevěná prkénka čistit. „Na trhu jsou přípravky obsahující jedlé oleje, s nimiž se doporučuje prkénko potřít a nechat je vsáknout dovnitř. Když to zopakujete několikrát, póry ve dřevě se zatáhnou a nedostane se tam třeba krev z masa, nečistoty ze zeleniny či jiné škodlivé látky. Zůstanou na povrchu, odkud je snadno setřete,“ popisuje Hana Šináglová zastupující značku Tableau.

Samozřejmě na dezinfekci krájecích desek lze použít třeba roztok Sava, mnozí však v kuchyni raději sahají po citronu. Pokud s ním prkénko natřete, zbavíte ho nejen pachů, ale i dokonale vyčistíte.

Foto: bamboo zone

Bambusová krájecí deska je doplněná praktickou plastovou zásuvkou. Koupíte ji za 840 KčFoto: bamboo zone

Jenže všechny tyto rady můžete nyní pustit z hlavy. Je tu totiž novinka – bambusové prkénko, které lze bez problému dát do myčky. „Tato prkénka si dál zachovávají svou největší přednost, tedy netupí nože, a přidávají novou vlastnost, kterou je odolností vůči vlhkosti. A to díky speciální technologii, kdy se skládají ze tří vrstev příčně laminovaného bambusu. Proto není problém tyto krájecí desky dát do myčky nebo je nechat ve dřezu s napuštěnou vodou,“ popisuje Olga Weiterová ze společnosti Tescoma, která tato prkénka nabízí ve dvou velikostech za 299 a 399 korun. Cena těch obyčejných se pak pohybuje kolem 150 korun za ta malá, velikost 35 x 25 centimetrů a více přijde minimálně na tři stovky.

Foto: tescoma

Speciální prkénka ze tří vrstev příčně laminovaného bambusu můžete dávat i do myčky. Cena začíná na 299 KčFoto: tescoma

Jako poslední, i když někteří by tuto vlastnost dali na první místo, je třeba připomenout vzhled dřevěných prkének. I po všech úpravách jde stále o přírodní materiál, který zapadne do každého stylu kuchyně.

Nezatracujte ani plast

Nízká cena, malá hmotnost i subtilnost, díky níž v zásuvce nebo opřené o stěnu nezaberou skoro žádné místo, ale i možnost neomezeně je máčet a i ta stará a levná dávat bez obav dát do myčky – to jsou přednosti plastových prkének.

Foto: tchibo

Sadu tří plastových prkének o velikosti 28 x 20 až 41 x 28 cm nabízí Tchibo za 279 KčFoto: tchibo

Seznam pozitiv je však delší. Pokud jsou nová a jejich povrch není ještě poškrábaný, nemají se kde usazovat bakterie a nečistoty, takže příprava jídel je na nich maximálně hygienická. Bohužel s přibývajícími škrábanci tato vlastnost pomalu mizí. Ale díky nízké ceně, je zhruba poloviční než u dřeva, není zase takový problém koupit si nové. Ta nejmenší koupíte už za 80 korun, a když přidáte na 150 korun, máte výběr co do tvarů a velikostí téměř neomezený.

Foto: ikea

Speciální skupinu tvoří ohebná krájecí prkénka, která usnadňují práci v kuchyni. V IKEA koupíte dvě za 59 KčFoto: ikea

Využít tak můžete i další kladné vlastnosti, jako tu, že se na plastu nepřenášejí pachy z jedné potraviny na jinou. I když zde je třeba připomenout, že mnozí řeší bakterie na prkénku, ale často zapomínají, že se stejně tak drží na noži. Proto při práci nezapomínejte mýt nejen krájecí desku, ale i nůž!

Rizik číhajících na vás při vaření je více, jak napoví článek Nebezpečná kuchyň: Máte ji i vy?.

Plastová prkénka si musí zamilovat milovníci barev, neboť v nabídce jsou nejen bílá, ale i mnohé pastelové odstíny od červené přes žlutou až po zelenou.

Vyzkoušeli jste už sklo?

Pokud vás nenadchl ani jeden z těchto tradičních materiálů, můžete to zkusit i s méně tradičnímu typy krájecích desek. Ty se totiž vyrábějí i ze skla, keramiky nebo přírodního či umělého kamene. Ale pozor, pokud jste si pořídili keramické nože, zapomeňte na ně. Nenávratně byste je poškodili.

Foto: otto shop

Skleněná prkénka jsou vhodná nejen pro krájení, ale díky teplotní odolnosti je můžete použít jako podložku pod horký hrnec. Za sadu dvou kusů zaplatíte 369 KčFoto: otto shop

Jestliže se rozhodnete pro tyto materiály, mezi jejich přednosti patří nenasákavost, takže se nemají škodliviny kde usazovat, a tedy naprostá hygieničnost. Nevýhodou skla je křehkost, kamene zase vyšší váha. Také cena je vyšší než u plastu, u skla začíná zhruba na 250 korunách, kámen je ještě dražší.

Která prkénka doma používáte vy? A jak je čistíte? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám