Hlavní obsah

Novinky fitness módy: Letí fialová!

Foto: Thinkstock

Správně zvolený oděv pomůže dokonale si sport užítFoto: Thinkstock

Reklama

Venku je sníh, tak hurá do tělocvičny a posilovny! A my víme, v jakém oblečení se nezpotíte a hlavně v čem vám to bude opravdu slušet. Představujeme vám nové kolekce fitness módy!

Článek

Pro ženy, které se letos rozhodly se sportem začít, tu máme pár rad, jaké správné materiály zvolit. A těm, které už jsou zkušené sportovkyně, přinášíme spíše inspiraci z novějších kolekcí.

Látka musí sát a dýchat

Pojďme si nejdříve říct, co patří mezi základní funkce materiálu, abychom se dále mohli věnovat jen módním trendům:

  1. V první řadě musí být materiál savý a prodyšný. Tato schopnost funkčního prádla je dána konstrukcí vnitřních vláken. Jednotlivé látky se tak liší jak schopností odvádět vlhkost, tak dalšími vlastnostmi, jako je třeba termoregulace, tedy udržování tepla nebo naopak odvádění přebytečného tepla od těla. Některé speciální látky v sobě dokonce ukrývají chladivé účinky.
  2. Proto výrobci umisťují do svých oděvů zóny, které mají specifickou konstrukci a častoi jiné materiálové složení než zbytek oděvu. Bývají umístěné v podpaží nebo na zádech, kde můžete najít i síťovinu pro lepší odvětrání.
  3. Důležitá je i elasticita, gramáž a také sledujte, zda je materiál hypoalergický, rychleschnoucí a snadno pratelný. Záleží na vás, co si od něj slibujete a čemu dáváte přednost.
  4. Nepostradatelným prvkem jsou i švy. Zvláště třeba ženy ocení při sportech ploché švy či bezešvé spodní prádlo, které je velmi příjemné a nikde neškrtí ani se nezařezává. A podprsenky by měly zůstat bez kostic.

Na foto zleva: Adidas, fullsport.cz, rogelli.cz

Tričko: In budete ve fialovém

U triček a tílek dbejte na jejich střih. Trika by neměla být příliš volná, je dobré, když kopírují postavu, aby látka dobře sála pot. Případné rantly však nesmí nikde škrtit. U tílek je lepší si vybrat taková, která mají všitou podprsenku. Usnadní vám to jednak oblékání, ale i komfort při pohybu. A co pofrčí v zimě?

„Módní je jednoduchost, to znamená, že u triček vždy převažuje jeden dominantní odstín, doplněný maximálně druhou barvou. V materiálech se upřednostňuje použití síťoviny na zvýšení prodyšnosti na zádech a v podpaží,“ uvádí Ladislav Mertlík z rogelli.cz. „Poslední dobou je u nás velmi oblíbená kolekce Yatra, která se stále mění. Populární je u ní hlavně fialová barva,“ upřesňuje další z trendů Jan Sadílek z adidasmania.cz.

Na foto: vlevo Adidas , uprostřed a vpravo Reebok

Na foto: vlevo fullsport.cz, uprostřed a vpravo Adidas

Kalhoty: V kurzu je nesmrtelná černá

Nejen v práci nám to musí slušet! Jak ale vyladit kalhoty s topem, tílkem či tričkem? Většina žen volí raději barevné topy, které se skvěle hodí k černým kalhotám. Jejich zeštíhlující efekt jistě těší mnohé ženy, že? A tak jsou stále nejprodávanějším artiklem klasické černé kalhoty rovného střihu. Do posilovny či na spinning si raději pořiďte tříčtvrteční kalhoty, aby se vám širší nohavice nepletly do pedálů rotopedu. Na jógu nebo podobná cvičení jsou pro pohodlí ženy vhodnější volnější střihy a vždy je dobré dbát na pružnou gumu v pase, nejlépe s regulovatelným obvodem.

Na foto zleva: Reebok, Nike, Adidas

Zaostřeno na boty

Správná obuv je základ. Měla by především tlumit nárazy a šetřit tak vaše klouby. Určitě musí přesně padnout, aby na nohou nevznikaly puchýře a otlaky. Renomované značky bot se zaměřují na speciální kotníkové boty na aerobik, které jsou odpružené proti nárazům na páteř a při každém pohybu pak pevně drží nohu.

„U bot na aerobic není od věci mít technologii adiPrene – což je systém odpružení a tlumení, který uleví kloubům při běhu či pohybu. Používá se v oblasti paty jako dodatečný tlumicí materiál, který má za úkol snižovat značné zatížení, k němuž dochází během došlapové fáze,“ upřesňuje Jan Sadílek z adidasmania.cz. A na kolik vás takové boty vyjdou? Ačkoliv dámská obuv na aerobic není nejlevnější, stojí tak od 1500 do 3000 korun, kdo pravidelně cvičí, jistě ji ocení. Stejně tak boty na běh. Výrobci běžeckých bot se snaží, a tak produkují každý rok nové a nové kvalitní modely s novými technologiemi a dokonalejšími materiály.

A jaké je vaše oblíbené oblečení do posilovny či na aerobic?

Reklama

Související témata:

Načítám