Hlavní obsah

Novinky mezi vysavači: Jaký vybrat?

Foto: Thinkstock

Na trhu jsou stále lepší a lepší vysavačeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud někdo čekal na začátku roku jinou zprávu, zklameme ho: Vysavač budete k úklidu domácnosti potřebovat i letos. Pokud vás děsí, že zase budete muset čuchat ten zápach z přepalujícího se motoru, dýchat prach, který se vrací do místnosti, a k tomu ještě platit nemalé sumy za elektřinu, poradíme vám: Kupte si nový!

Článek

Dostali jste pod stromeček robotický vysavač a těšíte se, že už ten klasický kupovat nemusíte? I když není zcela pravda, že by byl robotický vysavač past na peníze, i sami výrobci říkají: Stejně budete muset jednou za týden vyndat ten klasický a koberce, pohovku či křesla vysát důkladně. A na trhu se objevují stále nové a lepší typy luxů.

Zde je pět zdokonalení, se kterými se můžete u novinek právě uváděných na trh setkat:

1. Stejný výkon, menší spotřeba

Dbali jste dobrých rad, že se nemáte spoléhat na údaje o sacím výkonu, protože nevíte, zda byl měřený u těla vysavače nebo na konci hadice, a tak jste hledali údaje o příkonu? Poučka, že čím větší je příkon, tím lepší bude mít pravděpodobně přístroj sací vlastnosti, už ale také neplatí. Současné novinky totiž dokážou šetřit až 50 procent energie v porovnání s těmi starými. Sací výkon ale zůstává stejný. „Pokud se podíváte na vysavače nesoucí označení green či eko, budou mít příkon tisíc, maximálně tisíc tři sta wattů, přičemž jejich výkon a schopnost vysávat a sbírat nečistoty je stejná jako u těch s dvojnásobným příkonem,“ říká Augustin Schneeweiss ze společnosti Electrolux.

Foto: Electrolux

I vysavač může mít veselý designFoto: Electrolux

Jak toho firmy dosáhly? Zlepšily se nejen motory, ale především se zdokonalily jednotlivé součásti jako hadice či konstrukce sací hubice, které jsou těsnější a lépe přilnou k podkladu, takže se minimalizují zbytečné úniky vzduchu a zvyšuje se účinnost při vysávání.

2. Se sáčkem, nebo bez? Berte dva v jednom

Nemůžete se rozhodnout, zda pro vás bude lepší klasický sáčkový vysavač, nebo ten bez něj? Každý z nich má své výhody. Bezsáčkové přístroje pracují na bází cyklonového vysávání, kdy mají stejný výkon po celou dobu sání a jsou vhodné především do rodin s alergiky. Nečistoty se zde zachycují ve vodě a nehrozí, že by prošly filtračním systémem zpět do ovzduší. Jenže tato jistota je vykoupená větší pracností, protože po každém úklidu musíte nádobu s vodou a prachem vylít a vypláchnout, jinak by začala brzo páchnout.

U sáčkových vysavačů tato povinnost odpadá, navíc starší papírové pytlíky nahrazují ty z nových materiálů, které jsou účinnější v zadržování drobných prachových částic a po vyndání se samy zavřou, takže je nevysypete. Jinou péči nežádají. Navíc vás samy upozorní, že už je sáček plný a máte ho vyměnit.

Že nevíte, který je pro vás lepší? Naštěstí v obchodech najdete čím dál více přístrojů, které lze používat jak se sáčkem, tak bez něj. Když plánujete velký úklid nebo vysát něco mokrého, používáte ho jako bezsáčkový, na běžný úklid lze pak zvolit „bezpracné“ sáčkové provedení.

3. Dvanáct stupňů k dokonalosti

Pokud se rozhodnete pro sáčkový vysavač, o jeho kvalitě napoví počet filtračních vrstev. Nenechte se oklamat číslovkou pět či šest. Ty nejlepší mají dvanáctistupňový filtrační systém.

„Základ tvoří motorový a vzduchový filtr, které zajistí, že vzduch vyfukovaný vysavačem je čistší než ten v místnosti,“ popisuje Kateřina Menšíková z firmy Miele a pokračuje: „Důležitý je i prachový sáček. Papírové jsou už minulostí, vyrábějí se textilní a pak například ty z devíti vrstev speciálního rouna, které zadrží maximum i těch nejmenších prachových částic.“ Nezbytnou a nejdůležitější součástí jsou pak takzvané Hepa filtry, které zachycují prachové částice, mikroby i další škodlivé látky. Jak ukázalo měření německého institutu TÜV, dokážou i to, že vzduch vyfukovaný vysavačem je po projití těmito filtry čistší než ten původní v místnosti. Nezbytnou součástí jsou i filtry s aktivním uhlíkem, které neutralizují zápachy.

4. Chlupy nejsou problém

Nutností jsou vysavače v domácnostech s domácími mazlíčky, kde majitelé neustále bojují s chlupy. Nové vysavače je odstraní téměř stoprocentně. Musíte však kombinovat vysoký sací výkon se speciální podlahovou hlavicí. „Ta je vybavena dvěma sametovými lištami hairfree či cat & dog, které absorbují zvířecí chlupy rychleji a efektivněji než klasické hlavice. Navíc je plochá a pohyblivá, proto se bez problému dostane pod každý kus nábytku. Díky vysokému výkonu motoru vysavač čistí více do hloubky a dá se použít nejen na koberce, ale i na klasickou tvrdou podlahovou krytinu, jako jsou parkety, laminát či dlažba,“ vysvětluje Miroslav Veselý z firmy BSH – Bosch Siemens domácí spotřebiče.

5. Nezatěžují ani váhou, ani cenou

I když výkon a účinnost vysavačů roste, na trhu najdete stále více kompaktních typů – tedy těch malých a lehkých, které snadno po bytě převážíte či přenášíte. Někdy to ale není třeba, protože luxy jsou vybavené až desetimetrovým elektrickým kabelem, a tak zvlášť v malých bytech není nutné je přendávat ze zásuvky do zásuvky. Příjemná je i jejich cena. Dobrý vysavač koupíte už za 1000 korun.

Nejen v domácnostech, kde mají kočku či psa, platí, že vysavač je nejlepší přítel člověka. Nebo?

Reklama

Načítám