Hlavní obsah

Nový trend: Do důchodu s plastikou!

Foto: thinkstock

Starších lidí, kteří podstupují plastické operace, stále přibýváFoto: thinkstock

Reklama

Je jí skoro sedmdesát let, děti má dospělé a rozhodně nenosí mini sukně a hluboké dekolty. Přesto chce být krásná, vypadat líp, cítit se líp. Proto využije pomoci šikovných rukou plastických chirurgů. Ano, novým trendem plastické chirurgie se stávají výrazně starší pacientky a pacienti. V čem všem jim lékaři dokážou pomoci a které zákroky pro ně kvůli vyššímu věku již nejsou vhodné?

Článek

Plastičtí chirurgové se shodují, že nárůst pacientek a pacientů starších jednapadesáti let je nepřehlédnutelný. V roce 2006 se nějakým způsobem nechaly vylepšit jen čtyři procenta lidí v této věkové kategorii, v roce 2010 jich už bylo 26 procent a čísla stále rostou. Výjimkou už nejsou klienti ve věku sedmdesát a více let!

Ale pozor, tihle lidé na rozdíl od těch mladších skutečně vědí, co chtějí, protože zákrok velmi dlouho zvažují. „Když už se ale rozhodnou, většinou je změna naprosto na místě a vede k maximální spokojenosti. Obecně pak lidé ve vyšším věku řeší více než tělo svůj obličej. Je to dáno životní etapou, která už nežádá odhalování částí těla, čemuž odpovídá i styl jejich oblékání. Výkladní skříní člověka je jednoznačně obličej,“ říká Roman Kufa, vedoucí lékař kliniky plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic.

Určitá omezení ale existují. Proto jsme se zaměřili na jednotlivé projevy stáří a zjišťovali, zda si s nimi dokážou plastičtí chirurgové poradit. A takhle to dopadlo.

1. Vrásky v obličeji

Vrásčitý obličej, přepadlá horní víčka, povislá kůže na dolních víčkách. To je pravděpodobně nejviditelnější projev stáří a odborníci mají dobrou zprávu – ani ve vyšším věku není problém s tím něco udělat. „Operace horních či dolních víček či vypnutí kůže na obličeji neboli faceliftů se starší lidé vůbec nemusí bát. Co se týče horních víček, tak tam dokonce nejde jen o kosmetický efekt, ale operace má velký význam i pro udržení zorného pole a omezení únavy očí,“ vysvětluje plastický chirurg Josef Kulhánek z Lékařského domu v Praze.

Foto: thinkstock

Nejčastěji se starší pacienti chtějí zbavit vrásek v obličejiFoto: thinkstock

Důkazem je i to, že právě tyto dva zákroky patří mezi seniorskými pacienty k nejpopulárnějším. I když – oblíbený není jen klasický facelifting, ale i jeho modifikované a mírnější verze (o novinkách v této oblasti se dočtete zde), případně korekce vrásek pomocí injekčních výplní či botulotoxinu.

S plastikami to ve velkém rozjela i módní magnátka Donatella Versace, jenže... ne všechno se v jejím případě podařilo. Jak vypadala před plastikami a co na její proměny, které ona sama popírá, říká odborník? Podívejte se na epizodu z pořadu Plastiky celebrit televize Stream.cz!

2. Vrásčitá kůže na krku a v dekoltu

Říká se, že na krku poznáte, kolik danému člověku skutečně je. A je pravda, že s vrásčitým krkem či dekoltem je to poněkud složité. Jde sice o zákrok, který zvládnou i starší lidé, ale bohužel výsledek nebývá zcela dokonalý. „Krk se dá pomocí plastické operace vypnout dobře od štítné chrupavky výš, směrem dolů už je to problematické a s dekoltem si plastika neporadí,“ říká Roman Kufa.

Pokud vás ale spíš než vrásky v dekoltu trápí tvar vašich prsou, případně jejich velikost, tady je pomoc snadná. Pokud jste v kondici a neřešíte výraznější zdravotní obtíže, můžete se i v seniorském věku podrobit modelaci prsu, případně si nechat dekolt zvětšit pomocí silikonových implantátů.

3. Volná kůže kolem loktů, kolen či na vnitřní straně paží a stehen

Řada starších lidí si neví rady s typicky povolenou kůží kolem loktů, kolen či na vnitřní straně paží a stehen. Existuje zákrok, při kterém je tato kůže odstraněna, lze se mu podrobit i ve vyšším věku, ovšem výsledek vás možná příliš nenadchne. „Přebývající kůži lze sice vyříznout, ale vždy je tento zákrok za cenu jizev, které se nedají skrýt jinak než oděvem,“ popisuje Roman Kufa.

4. Povolené břicho

Povolené břicho, nadbytek tuku, zborcené břišní svaly. To vše dokáže vylepšit takzvaná abdominoplastika. Velmi často se k této operaci uchylují mladší ženy, jejichž břicho zásadně utrpělo při těhotenstvích a porodech. Pokud ale patříte do vyšší věkové kategorie, raději byste na tento zákrok měli zapomenout. „Obzvlášť pokud jde o rozsáhlejší operace břicha, je třeba k nim u starších lidí přistupovat velmi opatrně. Je to větší zátěž pro organismus, tudíž i zvýšené riziko. Operaci lze provést skutečně jen u naprosto zdravých osob, což ve vyšším věku nebývá tak běžné,“ upřesňuje Roman Kufa.

Foto: thinkstock

Pozor, ne všechny zákroky jsou pro starší lidi vhodnéFoto: thinkstock

5. Tukové zásoby na problematických částech těla

Nehezké tukové polštáře v oblasti břicha, boků, stehen či hýždí netrápí jen starší generace, ale v šedesáti se prostě hubne mnohem hůř, než když je vám dvacet. Ale ty, kteří by i v pokročilejším věku chtěli podstoupit liposukci, tedy odsátí tuků z problematických oblastí, chirurgové nepotěší. „Liposukci je podle mého názoru nejvhodnější provádět u mladých žen, které mají nejelastičtější pokožku,a to i ve srovnání se stejně starými muži. S věkem elasticita kůže klesá, a tím i možnost kvalitně provést liposukci. I když i tady je samozřejmě potřeba přistupovat k pacientům individuálně,“ tvrdí Josef Kulhánek.

A možná vás to překvapí, ale ze stejného důvodu se nedoporučuje starším lidem ani operace nosu. I tu totiž může zkomplikovat nedostatečně kvalitní a elastická kůže. „Ve chvíli, kdy se odstraní kostra nosu od kosti, kůže se uvolní a může spadnout špička nosu,“ varuje Roman Kufa.

Tip redakce:Na využití pomoci plastických chirurgů není nic špatného, ale nic se nemá přehánět. Například Tohle jsou nejkurióznější plastické operace.

Co tomu říkáte? Šli byste třeba v sedmdesáti letech na plastickou operaci?

Reklama

Načítám