Hlavní obsah

Období vzdoru - kdo s koho!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je vaše dítko vztekloun? Neděste se, je to přirozenéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte termín „první puberta"? A víte, kdy ji dítě má? Již na konci 2. roku! Příběhy některých rodičů znějí až neuvěřitelně. Maminky přiznávají, že si s vlastním potomkem nevědí rady... Přitom je to období, kterým jsme prošli všichni a jeho projevy jsou stejné už po staletí.

Článek

Záchvaty vzteku. Taková „ostuda"!

Tohle dramatické období začínáme pozorovat už ke konci 2. roku věku dítěte. Přijde to náhle a nečekaně. Zkušenosti ostatních nám mohou být chvíli útěchou, ale stejně nemůžeme uvěřit, že se zrovna naše doposud hodné dítě dokáže během chvilky proměnit v takového ďáblíka. Svého potomka dokonce nepoznáváme. Jak se to projevuje? Většinou zlostnými záchvaty, při kterých sebou dítě třeba někde kecne na zem a tam křičí, kope nohama a počíná si absolutně nezvladatelně. A je-li to před babičkou, tchyní nebo dokonce na veřejnosti, dá si dítě obzvlášť záležet! Jeho vystoupení je dramatické a působivé.

Buďte důslední a ve shodě

Rodiče - neděste se! Jak říkají dětští psychologové, všechno není tak zlé, jak to vypadá. Období vzdoru je nutnou vývojovou fází, kterou víceméně prochází každé dítě. V tomto věku si plně uvědomuje, že je svébytnou lidskou bytostí a je nyní konečně „samo sebou". Musí si zkusit, co smí a co už je za hranicí. Musí se prosadit, vyzkoušet si vás. Pozoruje, jakou mají jeho dramatické akce odezvu.

Pokud tedy zrovna teď prožíváte trápení se „vzteklounem", vydechněte si, období vzdoru netrvá věčně a většinou končí kolem 3. roku věku dítěte. Lékaři tvrdí, že jsou sice výjimky, ale zároveň dodávají, že tohle chování nesouvisí s budoucím charakterem, spíše s jejich temperamentem. Přesto je důležité nepolevit. Jestli vaše dítko takhle řádí, je dobré udělat si malou rodičovskou poradu. Zapomeňte na výchovné zásahy podle tabulek, to ani nejde. Ale jedna rada platí pro všechny. Rodiče musí být ve shodě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Období vzdoru je nutnou vývojovou fázíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Rady pro tápající rodiče

Pokuste se těmto výbuchům předcházet. Vaše dítě totiž zažívá „první pubertu", proto potřebuje více lásky než jindy. Je senzorem na jakékoliv napětí. Neznamená to, že mu všechno dovolíme, ale je dobré dělat kompromisy. Dopřejte svému dvouletému potomkovi dostatek pohybu a prostoru. Pokud zrovna nepospícháte, snažte se ho v jeho hře nerušit. Když přijde záchvat, pořádně se nadechněte a nasaďte rozhodný postoj. Psychologové varují, že není na místě dítě přemlouvat, aby bylo hodné nebo nedělalo ostudu. Pokud je to možné, co nejrychleji je odneste z místa činu nebo rázně odejděte vy. Dítě tak zůstane samo v tichu a bez diváka. Najednou se jeho pozornost začne zaměřovat na něco jiného a je po záchvatu.

Výchova dítěte nás obohatí více než dobrodružná cesta do Asie. Naučíme se toho tolik i o nás samotných. Nikdy předtím jsme neměly důvod být tak trpělivé a chápavé. Jistě se shodneme na tom, že jsme nikdy tak nemilovaly. Berte tohle období s nadhledem a užívejte si každý okamžik s mrňouskem, vždyť vám za chvíli doroste do školního věku.

Reklama

Související témata:

Načítám