Hlavní obsah

Obklady stěn jsou zpátky: Ale hezčí a moderní!

Foto: thinkstock

Obklady stěn jsou natolik výrazné, že dokážou proměnit celou místnostFoto: thinkstock

Reklama

Milované a obdivované, a pak zatracované – takový osud potkal „socialistický" fenomén – obklady stěn. Patřili jste mezi ty, kdo na návštěvách okukovali dřevěné palubky na zdech, které prostor aspoň trochu odlišily od jiných bytů a domů, co se tehdy podobaly jako vejce vejci? Současný módní trend se vám bude určitě líbit. Obklady jsou opět in, a ještě krásnější, než bývaly!

Článek

Nejen bojkot současného studeného minimalismu a snaha vytvořit si útulné a také zajímavé bydlení, ale i nové a dokonalejší výrobní metody – to vše stojí za návratem obkladových panelů. Stejně jako stropní podhledy se vrátily v novém kabátě, i pro ně platí, že s obyčejnými palubkami dneska moc parády nenaděláte. Konkurují jim 3D efekty, ale i imitace kamene, cihelných pásků nebo jiných přírodních materiálů. Koukněte se!

Foto: ecclusivestone

Kámen dodá interiéru industriální charakter, žádaný třeba v loftových bytechFoto: ecclusivestone

Když se toho chopí designéři

Máte pocit, že obkladům nepomůže ani nové pojetí a doma to budete mít jako v horské chalupě? Naopak! Vzhledem k široké nabídce dekorů a typů jimi okouzlíte všude. Do moderních bytů a domů se hodí takzvané 3D panely, které tak buď upoutají pozornost díky střídání matu a lesku, nebo mohou mít plastický povrch. A že nejde o žádnou druhořadou záležitost, potvrzují i jména některých autorů. Patří mezi ně třeba slavný Karim Rashid, který i v tomto případě vsadil na oblíbenou růžovou barvu, nebo Holanďanka Ineke Hans. Právě designérská díla jsou nabízena ve velmi výrazných barvách a kromě růžové je seženete i v zelené, modré, žluté a mnoha dalších výrazných odstínech.

Foto: mandelli

Klasické palubky nahrazují dřevěné obklady, které vypadají stejně jako podlahy. Jak se vám tato kombinace líbí?Foto: mandelli

Přitom doma je můžete mít téměř ihned a na stěnu je zvládne dát i žena. „Jde vlastně o recyklované PET lahve, takže hmotnost panelu je jen kolem čtvrt kilogramu, na stěnu se proto dají připevnit i obyčejnými suchými zipy,“ popisuje Jaroslav Čech ze společnosti Scandium, která je prodává. Ani údržba není nijak složitá. Stačí je čas od času přeluxovat vysavačem nebo setřít vlhkým hadrem. O něco méně příznivá je ale cena, metr čtvereční přijde na více než tři tisíce korun.

Foto: scandium

Takhle vypadají moderní obklady od slavné designérky Ineke HansFoto: scandium

Retro, nebo populární industriální styl

Levněji, a to až desetkrát, vás přijdou obklady z přírodních materiálů či jejich imitací. Mezi ně patří kamenné či cihelné nebo jejich imitace, a samozřejmě dřevo. Pokud dáte na ty první, prostor získá zajímavý industriální charakter, který je tolik žádaný například v loftovém bydlení.

Foto: mandelli

Pamatujte, že panely by měly zdobit jen jednu či dvě stěny, aby maximálně vynikla jejich krásaFoto: mandelli

A obávat se nemusíte ani dřeva. Před „socialistickými“ palubkami totiž v současnosti dostávají přednost panely s dekorem dřeva, které jsou ze stejného materiálu jako podlahy. „Na výběr tak dáváme desítky variant tuzemských či exotických dřevin, které lze sestavit do různě velkých bloků, se spárami či bez nich,“ říká Pavel Štěpán ze společnosti Mandelli a přidává informaci o nejžádanějším dekoru: „Stejně jako v nábytku i podlahách, tak i zde zaznamenáváme velký zájem o ořech.“

Foto: wildstone

Zajímavou kombinaci vytvoří kamenná stěna a dřevěná podlahaFoto: wildstone

K výhodám těchto obkladů oproti palubkám opět patří jednoduchá údržba a vůči 3D panelům i přijatelnější cena. Metr čtvereční se pohybuje od 1500 korun výše.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoli z těchto materiálů, nezapomeňte, že jde o hodně výrazný prvek, proto ho stačí zvolit jen na jednu stěnu nebo i menší plochu. Pokud vám to dispozice dovolují, dejte je naproti oknu. Dopadající světlo ještě zdůrazní její krásu i případné 3D efekty.

Foto: apresfurniture.co.uk

Střídání kontrastních barev nebo lesklých a matných ploch vytváří trojrozměrné efektyFoto: apresfurniture.co.uk

Dokážou více než jen zdobit

Zdá se vám divné, dávat několik tisícikorun například za obklady stěn imitující cihly, když by bylo mnohem jednodušší a levnější nechat stěnu bez omítek a výsledek byste měli stejný, dokonce mnohem autentičtější? Teoreticky by to bylo možné, ale připravili byste se o spoustu výhod, které obklady nabízejí.

Dokonalou imitaci nejen přírodních materiálů nabízejí i keramické dlaždice, jak se dočtete v článku Hit nejen do koupelny: „Pletené" dlaždice!

Foto: efloor

Stěny obložené dřevem se hodí nejen do horských chalup, ale zdobit mohou i moderní bytyFoto: efloor

Obklady totiž šetří a zlepší kvalitu bydlení. Jde o další stěnu, která působí jako izolace, a tak brání únikům tepla. Dokážou také snižovat hlučnost a nepříjemnou ozvěnu v interiéru. A bojujete-li s křivými zdmi, popraskanou omítkou, nebo ji v novostavbě vůbec nemáte, i zde panely pomohou. Podmínky pro instalaci jsou jen minimální – stačí suchá a zpevněná stěna.

Foto: efloor

Zrcadlo a dřevo vytvářejí zajímavé efektyFoto: efloor

A jak se líbí nové typy obkladových panelů vám? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám