Hlavní obsah

Stropní podhledy v novém kabátě!

Foto: Bernizet

Podhledy z vypínané fólie dokážou vytvořit atypické tvary stropuFoto: Bernizet

Reklama

Stropní podhled! Když slyšíte tohle spojení, vzpomenete si na polystyrenové kazety, které kdysi zaplavily panelákové byty, a rozhodně o nich nešlo mluvit jako o něčem krásném nebo trvanlivém? Stop! Stropní podhledy se dnes vyrábějí z mnoha jiných materiálů. A majitelé si je často nepořizují nejen kvůli kráse, ale hlavně kvůli jejich užitečnosti. Nevěříte?

Článek

Pak čtěte dál, přesvědčíme vás, jako se nám to povedlo s jiným retro materiálem – umakartem. Nahlédněte do článku Umakart je zpět. A vypadá skvěle!.

Podhled, který vyhladí strop

Podhledy jsou věcí ryze praktickou, která dokáže pomoci tam, kde strop není zrovna v ideálním stavu – tedy je-li poškozený, křivý nebo příliš vysoký. Bez podhledů se neobejdou ani ti, kdo chtějí klasická světla nahradit bodovými. Jejich „tělo“, ale třeba i elektroinstalace, potřebují určitý prostor. Ten snadno vznikne mezi původním stropem a podhledem. A leckoho jistě zaujme, že podhledy působí i jako tepelná izolace a dokážou zabránit i úniku tepla skrz stropy.

Přitom si nikdo nemusí ani všimnout, že podhled v bytě máte. Pro tyto „praktické“ účely jsou pak ideální ty ze sádrokartonových nebo sádrovláknitých desek. Metr čtvereční přijde zhruba na tisícikorunu. Lze je upravovat jako klasické omítky, tedy teoreticky je můžete vymalovat na jakoukoli barvu, obložit či otapetovat. Ale tyto možnosti jsou u stropů zbytečné, protože by měl zůstat bílý. Jinak si pokoj ztmavíte a opticky snížíte.

Foto: stropnipodhledy.cz

Plastové kazety se vzorem jsou natolik výrazné, že jim musíte přizpůsobit celý interiérFoto: stropnipodhledy.cz

Foto: printart.cz

Na vypínané podhledy lze natisknout jakýkoli motivFoto: printart.cz

Foto: Bernizet

Zajímavého efektu dosáhnete kombinací podhledu a dlaždic ve stejně barvěFoto: Bernizet

Pro ty, co milují originalitu

Pro ty, co milují jak jednoduchost, tak něco výstřednějšího, jsou pak vhodné i napínané stropní podhledy z extra odolné PVC fólie, která vydrží zátěž až sto kilogramů na metr čtvereční. Oproti deskovým či kazetovým podhledům mají tu výhodu, že je lze použít i na atypické stropy, neboť dokážou kopírovat klenby, šikminy či jiné atypické prvky. „Tyto fólie se skládají ze tří částí – fólie, montážní lišty, do níž se napínají, a dekorační lišty,“ popisuje Leonid Borodin z firmy Bernizet a přidává jednu výhodu, kterou jiné podhledy nemají: „Lze ho rozebrat a znovu vypnout, proto když vás například vytopí sousedé a dostane se nad podhled voda nebo padá původní strop, není problém fólii povolit, vyčistit či vysušit a znova napnout.“

Tyto typy podhledů mají rádi i designéři, neboť kromě základní bílé se vyrábějí i v mnoha výrazných barvách, lesklém, matném nebo satinovém (průsvitném, nikoli ale průhledném)provedení a výrobce je také dokáže doplnit jakýmkoli obrázkem nebo fotografií. Do ložnice si tak klidně můžete pořídit hvězdné nebe nebo jakoukoli jinou fotku. Takový originální strop se pak stane ozdobou interiéru a doporučuje se ho doplnit jen jednoduchých nábytkem a nepotřebujete ani doplňky. Ty by zbytečně originální vzor přebíjely.

Většina lidí však raději zůstává při výběru stropu více při zemi a sáhne po jemných světlých barvách v lesklém provedení. Fóliové podhledy v základní bílé barvě vás přijdou také na tisícikorunu za metr čtvereční.

Foto: Bernizet

PVC fólií lze zakrýt nejen strop, ale i stěnyFoto: Bernizet

Foto: printart.cz

Výrazný podhled dodá zajímavý ráz interiéru, který pak stačí zařídit jen jednodušeFoto: printart.cz

Foto: printart.czLíbilo by se vám mít doma místo stropu koruny stromů?Foto: stropnipodhledy.czNejoblíbenější z plastových podhledů jsou kazety s nenápadnými vzory

Když dáváte přednost klasice

Jsou však interiéry, kde si můžetedovolit strop více přizdobit. Do chat a chalup nebo dřevostaveb tak můžete zvolit podhledy z klasických dřevěných palubek.

Pokud jste vyznavači „klasického“ stylu bydlení, na výběr máte i širokou škálu kazetových podhledů. Vyrábějí se například z mdf desek, častěji se však setkáte s těmi plastovými, které jsou levnější. Metr čtvereční vás přijde zhruba na pět set korun. „Kazety se instalují na dřevěný rošt, kterým se vlastně vyrovnávají a pod nímž se ukrývají všechny nedostatky starého stropu, a protože se ani nelepí, ani neinstaluje napevno, není problém v případě různých havárií či nehod kazetu sundat a pak znova připevnit,“ říká Jiří Straka z firmy S Interier.

Výška konstrukce včetně panelů jsou pouhé čtyři centimetry, a tak je lze použít i do nízkých bytů. Strop tak příliš „nepadne“ dolů. Jako další výhodu udává výrobce snadnou údržbu. Na nepříjemné malování stropů už můžete zapomenout, místo něj stačí voda se saponátem. Když jednou za rok kazety takto umyjete, budou stále jako nové. Nemusíte se obávat ani pracného čistění rámečků a lišt, které kazety kdysi zdobily. Výrazné podhledy už dávno neletí. Široká je nabídka jemných a nenápadných vzorů, které jsou také nejžádanější. „K nejprodávanějším nyní patří nenápadné bublinky nebo hvězdné nebe se spoustou malých hvězdiček,“ dodává Jiří Straka.

Ještě si myslíte, že stropní podhledy jsou něco, co k vám domů nesmí? Jen si představte tu pohodu, když se večer při usínání díváte na noční oblohu, místo abyste se rozčilovali, jak ten strop zase vypadá a že budete muset opět malovat!

Reklama

Načítám