Hlavní obsah

Obklady z mechu i mramoru. Rodinná rezidence vás v mnohém překvapí!

Foto: TOLICCI studio (18x)

Srdcem domova se stala otevřená obytná zóna spojující obývací pokoj, jídelnu a kuchyniFoto: TOLICCI studio (18x)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný dům ve slovenském Martině zabydlely mimořádné materiály. Majitelé si přáli obklopit se přírodními prvky, proto tu našlo místo ořechové dřevo, mramor, kámen i netradiční mechové obklady.

Článek

Mladá rodina se dvěma dětmi v předškolním věku si ve slovenském Martině nechala postavit a zařídit dvoupatrovou rezidenci, která byla kompletně dokončena v únoru letošního roku. Přáním majitelů bylo, aby vznikl příjemný teplý interiér, ve kterém by se prostřednictvím přírodních prvků odrazila také jejich láska k horám a přírodě jako takové.

Nadšení na druhý pokus

Spolupráce s designérským studiem Tolicci vyšla až na druhý pokus, nejprve si majitelé nechali vypracovat návrh od jiné firmy. „V době, kdy jsme začali komunikovat, měl klient v ruce jiný návrh, ale ukázalo se, že s ním není spokojený a že úplně neodpovídá jeho představám. Jsme moc rádi, že se nám podařilo vyhovět mu a že jsme vytvořili návrh, který ho zaujal a jeho představy o bydlení naplnil. Svěřil se do našich rukou a my jsme udělali všechno pro to, aby nezažil další zklamání,“ doplňuje hlavní designérka Mgr. art. Alexandra Petrenčíková.

Příroda v materiálech i tvarech

Úkolem týmu Tolicci, který kromě Alexandry Petrenčíkové tvořil Ing. Tomáš Belica a Mgr. art. Denisa Heldová, autorka návrhu, bylo navrhnout harmonický, vyvážený a útulný prostor, který bude působit nadčasově a moderně a bude v sobě nést prvky přírody – ať už přímo v použitých materiálech, ve tvarech nebo motivech na dekoracích a zařízení.

Foto: Archiv studia

Pod schody do druhého patra umístili originální mechové obklady. Když se použijí na správném místě, jsou v podstatě bezúdržbovéFoto: Archiv studia

Po architektonické stránce byl dům velký 193 metrů čtverečních vyřešen dobře, což do značné míry ulehčilo práci s prostorem jako takovým. „Jeho velkou předností je vzdušnost a fakt, že jsou jednotlivé místnosti dostatečně velké vzhledem k účelu, kterému mají sloužit. Skutečným srdcem domova se pak stal otevřený prostor spojující obývací pokoj s jídelnou a kuchyní,“ dodává k tomu designérka.

Společenské první patro, dětský ráj ve druhém

V prvním podlaží je kromě této společenské zóny také rodičovská ložnice se šatnou, s níž sousedí luxusní koupelna s relaxační oválnou vanou, a hostinský pokoj. Děti pak mají své království ve druhém patře, kromě pokojíčku s postelemi a psacími stoly jim k řádění slouží samostatná herna a i ony tu mají vlastní koupelnu s vanou i sprchovým koutem.

Neutrální barvy a tmavší kontrasty

Základem, na kterém designérka stavěla, se staly zemité odstíny, se kterými kontrastuje tmavé dřevo v podobě mořené ořechové dýhy, černý a zelený mramor i tmavé pastelové barvy. Interiér pak zabydlely designové kousky převážně italských značek a také slovenská a česká svítidla. „U klienta jsme celkově dbali na výběr kvalitních produktů a materiálů. Vedle italských značek, které převládají, jsme vybírali třeba mezi španělskými firmami,“ říká designérka.

Foto: Archiv studia

Svítidla vybírali u českých a slovenských výrobců, u pohovky jsou například lampy Muffin, které navrhli Lucie Koldová a Dan Yeffet pro BrokisFoto: Archiv studia

Mechové i mramorové obklady

Punc luxusu a jedinečnosti dodávají interiéru na míru zhotovená skleněná umělecká díla a poměrně netradiční je také použití mechových obkladů, které jsou podle slov Alexandry Petrenčíkové v podstatě bezúdržbové.

„Ořechová dýha, přírodní mramor i mech jsou prvky, které byli majitelé ochotni akceptovat právě proto, že měli potřebu obklopit se přírodními materiály. Jsme velmi hrdí, že byli s naším návrhem spokojení a rozhodli se naplnit ho přesně tak, jak byl vytvořený. Nyní zde již spokojeně žijí a pro nás je největší odměnou, že ze svého nového domova mají dobrý pocit a jsou tu šťastní,“ uzavírá designérka.

Jak se vám líbí přírodní prvky? Co říkáte na mechové obklady?

Načítám